Fem smarta tips för maximal återhämtning

Fem smarta tips för maximal återhämtning

Det där med återhämtning efter träning är allt annat än lätt. Det finns miljontals olika knep som varierar från person till person – alla har sitt eget. Vi på SportHälsa har tagit fram och sammanställt fem enkla och bra tips för att skapa en så smidig återhämtning som möjligt.

1. Värm upp och varva ner
En bra återhämtning börjar redan innan träningspasset är igång. Uppvärmning minskar inflammationer i senor, leder och muskler. Du behöver definitivt inte ta i, utan enbart få upp kroppsvärmen. Genom att sedan avsluta passet på lägre intensitet hjälper även kroppen till att få bort avfallsämnen i de använda musklerna.

2. Ät!
Vad du stoppar i dig efter ett träningspass är av stor betydelse för din återhämtning. Kolhydrater ger dig ny energi att plocka av till nästa pass, protein bygger muskler och omega 3-oljor, bär och frukter förebygger inflammationer i överansträngda muskler. Pasta, mjölk, kyckling och fisk är alltså att rekommendera. Se till att äta smart så att du orkar hålla igång!

3. Få massage
Kanske den mysigaste punkten på listan. Oavsett om du har en snäll vän som ställer upp eller om du går till ett proffs – massage är både skönt och minskar muskelsmärtor. Dessutom hindrar det svullnad i leder och muskler. Det är den perfekta återställaren.

4. Kallduscha
Många idrottare fyller badkar med is och hoppar i efter ett hårt träningspass för maximal återhämtning. För dig som inte har tid, kraft eller förutsättningar att gör likadant fungerar även en kalldusch lika bra! Det kalla vattnet motverkar inflammationer i musklerna och underlättar således återhämtningsprocessen samt minskar risken för skador. Rekommenderad temperatur ligger runt 15 grader.

5. Koppla av
Det finns mycket att tänka på när det kommer till träning: man ska träna rätt, äta rätt – allt ska vara rätt. Därför är det bra att till och från koppla bort de tankar för en stund och varva ner för sig själv. Koppla av framför någon TV-serie, umgås med vänner, pyssla eller testa något av alla nya online casino – alla har sitt eget sätt att varva ner på och bara du bestämmer ditt. På den här punkten finns inget rätt eller fel!

<!–[if gte mso 9]>

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.