Experten: Så når du ditt mål i 10 steg

Hitta triggers, gör det du säger att du ska göra och belöna dina delmål. Det är tre av coachen och näringsfysiologen Inyang Eyoma Bergenstråles tips för att sätta upp en målbild – och lyckas.

Har du ett mål, men tycker det är svårt att veta hur du ska ta dig dit? Inyang Eyoma Bergenstråle är certifierad coach och näringsfysiolog, vd för livscoachföretaget Workwell och har 30 års erfarenhet av kampsport. Grunden till att kunna prestera över huvud taget ligger i just nutritionen – kroppens bränsle. Men psyket är kanske ännu viktigare.

– Vi måste analysera vad man vill förändra och varför! Vi går till botten med drivkrafterna. Att ha som anledning att ”bli snygg” är inte hållbart, säger hon.

Skavande tillvaro

Inyang Eyoma Bergenstråle tror att det är lättare att göra en förändring om något vi mår dåligt av ligger och skaver i tillvaron. Det är så enkelt att det bara stannar som en diffus dröm annars. Tankar och känslor leds om till agerande och resultat om målbilden är klar och sann.

– Det finns ingen vinst i att man ”borde”. Vi måste ha en inre drivkraft och en klar bild av det förväntade resultatet. Det är svårt att nå målet om det är vagt. En coach kan inte vara drivkraften, den måste vara din egen och komma inifrån. 

Experten: Så når du ditt mål i 10 steg

Hennes tips är att gå från dröm till vision genom att leta bilder på nätet och fråga dig hur du vill känna dig när målet är nått. Blir du glad när du nått fram? På vägen dit behöver du delmål – det tar nämligen mycket energi att få igenom förändringar i ditt liv, vad de än handlar om.

– Jag har ett knep som hjälper mig att komma igång på morgonen. Min trigger är att göra 20 situps och 20 armhävningar direkt när jag vaknar av väckarklockan – hur trött jag än är! Det går automatiskt och hjälper mig att bli pigg. En annan trigger är att göra en återhämtande smoothie hemma redan innan gymmet. När jag hör ljudet av mixern triggar jag igång gymsuget.

Svårt med socker och alkohol

Vissa vanor är svårare att bryta än andra. Socker och alkohol sitter starkt rotat ända ner på biokemisk nivå och är grund till många vikt-, sömn- och stressrelaterade sjukdomar. Eftersom både socker och alkohol är ett typiskt inslag i festliga sammanhang gäller det att hitta nya strukturer för dessa trivseltillfällen.

– Vi firar, myser och slappnar av med alkohol. Sätt nya mål om hur du kan må bra på semestern utan alkoholen, tipsar Inyang Eyoma Bergenstråle avslutningsvis.

10 steg för att nå ditt mål

1. Grunda förändringen i dig. Gå från ”jag vill”, till ”jag ska” och ”nu försöker jag”.

2. Observera dig själv och dina motiv till förändringen.

3. Ha tillit och tilltro till dig själv. Klart du kan lyckas!

4. Uttryck dina tankar om målbilden till någon du litar på som inte ifrågasätter alltför mycket. Ligger målet långt fram kan du berätta målet av ett delmoment.

5. Ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas. Planera. Ät mellanmål. Sov. Det är lätt att underskatta hur starka våra vanor är. Särskilt biokemiska vanor – socker. Då är det lätt att falla tillbaka, men du är starkare.

6. Agera! Tidssätt ett levande mål som du tittar på regelbundet. Förändra planen med tid! En bra plan är inte statisk.

7. Hjälp dig själv med övriga förändringar. Möblera om hemma och ät någon annanstans. Brukar kosten ”dra iväg” om du äter framför teven – sätt dig vid köksbordet och ät fokuserat. Gör förändringar i sovrummet för att sova bättre.

8. Hitta triggers! Vi vet inte riktigt triggern för gamla vanor. Känn ”springet i benen” redan när du snör på skorna.

9. Gör det du säger att du ska göra. Fortsätt sedan tills den nya vanan skapats – detta kräver energi.

10. Belöna dig när du nått delmål.

synfel

Text: Julia Kimell

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.