Experten: 3 tips till dig som siktar mot ett hälsosammare år

Experten: 3 tips till dig som siktar mot ett hälsosammare år

Nytt år, nya möjligheter! Just nu är det många som satsar på att komma igång med sin träning och gymmen är packade, gruppträningspassen fullbokade och alla PT:s jobbar dygnet runt. Patrick Rapp är en av dem som får äran att hjälpa oss under resan mot ett mer hälsosamt liv och vill passa på att dela med sig av de tips och råd som han ger sina klienter när de börjar träna.

1. Var en aning realistisk

Är det verkligen möjligt att gå från ingen träning alls till stenhårda pass fem dagar i veckan och dessutom äta bättre? Nej, det är snarare ett bra sätt att ge dig själv de absolut sämsta förutsättningarna att lyckas.

Tänk istället så här: Om du idag inte tränar alls så betyder ett pass i veckan 100 % mer träning! Sätt upp ett mål att träna en gång i veckan under ett par veckor och skulle det bli något extrapass ska du ge dig själv en klapp på axeln. Växla sedan upp med ett eller ett par pass till, men se hela tiden till att du kan vara konsekvent, då det är vanan du vill åt. Det är vanan och rutinen som gör att du är i form till sommaren – inte att du har tränat som en elitidrottare under en treveckorsperiod.


2. Var beredd på dippen

Perioder när motivationen tryter händer alla, motionär som elitidrottare. Det händer till och med för mig som PT. Bara av att veta att du inte är ensam om att känna så gör det faktiskt enklare att klara sig genom de lite tuffare perioderna. Men det finns också några tips att tänka på:

• Se långsiktigt på din träning. Det är kanske inte beach 2017 som är målet utan det är träningsÅRET 2017 som du ska sikta på. Se var du startade och hur långt du har kommit, för en träningsdagbok och mät framstegen. Tänk även på att ha några konkreta mål att jobba mot, till exempel att springa ett lopp, komma i ett par byxor eller genomföra ett visst antal pass innan årets slut.

• Se till att du tycker träningen är rolig. Jag brukar tänka att det ska vara roligt 90 % av tiden, är det inte det ska du hitta en ny träningsform. Ta några veckor och testa alla pass och alla instruktörer på gymmet, jag lovar att du kommer hitta något som känns skojigt!

3. Var inte rädd för att stanna upp ibland

Jag träffar personer som tror att all träning de har gjort är förgäves om de blir sjuka en vecka, inte hinner träna något av de inplanerade passen eller åker på semester med familjen och får lite för mycket av det goda. Så är det ju absolut inte. All träning ger fördelar ur en hälsosynpunkt och alla pass tar dig närmre ditt mål.

Undvik ångest genom att planera in avbrotten. Ska du på semester kan du ge dig själv tillåtelse att skippa träningen några dagar. Om du blir sjuk så vilar du för att komma tillbaka starkare och för att känna suget efter träningen ordentligt. Och behöver du äta något godare kan du skämma bort dig själv med en efter-träning-godsak istället för en fika!

Till sist, kom ihåg att en livsstilsförändring tar sin lilla tid och är ofta ganska jobbig. Kämpa på – jag lovar att det är värt det! Lycka till!

Text: Patrick Rapp, 
Personlig tränare & Träningskonsult på Sport Performance Center
Foto: Pixabay


Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.