En hållbar ekonomi är en del av ett hållbart liv

Precis som att träning, hälsa och kost är en del av ett hållbart liv så är privatekonomi på samma sätt en naturlig del av att hållbart liv.

Träningstrenden som fullständigt exploderat de senaste åren, och i viss mån intensifierats under pandemin, visar inga tecken på avmattning i närtid. Det har skett vissa förändringar, där hemmaträning eller träning utomhus har gått och blivit allt vanligare för att undvika trängsel på gym eller träningsanläggningar. Samtidigt har även privatekonomi blivit alltmer populärt, inte minst under det senaste året. Intresset för sparande i aktier har fått sig ett rejält uppsving enligt siffror från både Avanza och Nordnet som är ledande banker för aktiesparande för privatpersoner i Sverige.

Alla har inte fått ett ökat intresse för privatekonomi

I och med den rådande situationen så är det inte så att den stora massans intresse för privatekonomi och sparande har gjort alla har fått det bättre. Tvärtom, så har många förlorat jobbet eller permitteras under det senaste året. Detta har gjort att fler personer har behövt sökt sig till statliga myndigheter för att få privatekonomin att gå ihop och för att hålla sig flytande. Även behovet av lån har ökat, på både gott och ont. Många har flyttat under det senaste året, vilket har gjort att intresset och behovet för bolån och privatlån har ökat – men även behovet av lite mer kortsiktiga lån såsom behovet att låna pengar utan UC har ökat. Detta behöver inte alltid vara någonting negativt då majoriteten av alla som lånar pengar har en god återbetalningsförmåga och kan återbetala lånet utan några problem, men det indikerar någonstans att alla inte behöver ha fått ett ökat intresse för privatekonomi – utan enbart i vissa fall kan vara i behov av ett ekonomiskt tillskott av olika anledningar.

Så kan du göra för att stimulera din ekonomi hållbart

Det finns flera metoder för att stimulera din ekonomi på ett hållbart sätt. Bland annat så kan du börja investera i aktier eller fonder som berör just hållbara bolag såsom förnybar energi, men du kan också i många fall investera i bland annat solceller om du bor i villa eller hus – eller om du sitter i en bostadsrättsförening som har kapitalet till att investera i en hållbar energikälla.

Om du är intresserad av en hållbar ekonomi, men inte riktigt vet vart du ska börja, så är det väldigt populärt att påbörja ett passivt sparande i exempelvis indexfonder för att sakta men säkert se dina pengar växa. Genom att ha ett sparande i någon typ av värdepapper som ger månatlig eller årlig avkastning, likt en indexfond, så genererar din investering en avsevärt högre avkastning än att enbart ha pengar placerade på ett bankkonto då dom flesta av världens index i regel växer med ungefär 10% per år.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.