En fasciabehandling kan hjälpa dig som idrottar

cykla

Många lider av kroppsliga besvär på grund av idrottsaktiviteter. Det kan handla om överansträngningar, belastningsskador eller andra typer av skador. Många gånger går vi alldeles för länge med besvär utan att söka hjälp. Då finns det risk att skadan förvärras och blir svårare att komma till rätta med.

Ny forskning har visat att fascian (den bindväv som finns i hela kroppen) har större betydelse för hälsan än vad vi tidigare har trott. Fascian påverkar vårt immunförsvar och arbetar till och med för att lindra smällar och våld som kroppen blir utsatt för. Den mänskliga kroppen är en helhet där allt hänger ihop och eftersom fascian är ett nätverk som går genom hela kroppen är det viktigt att ha kunskap om hur fascian fungerar.

Ny forskning visar att vi förmodligen bör lägga större fokus på fascian är vad vi tidigare har gjort. Den är avgörande för vårt välmående och därför är det viktigt att känna till dess funktioner.

En fasciabehandling kan lindra smärtan

Med hjälp av en fascia behandling är det möjligt att komma till rätta med smärta och besvär i bland annat nacke, rygg och axlar. För dig som idrottar mycket och har satt upp mål med din träning är det viktigt att ha en så fungerande kropp som möjligt.

Fasciaterapeuter är experter på fascian och hur den mänskliga kroppen fungerar. För den som drabbats av besvär på grund av idrottslig aktivitet (eller av någon annan orsak) kan det därför vara en god idé att ta hjälp av en fasciaterapeut.

Ta hand om din kropp på bästa sätt

Genom att röra på dig regelbundet, sova regelbundet samt äta nyttig kost kan du ta hand om din kropp på bästa sätt. Det gäller att få till motion som något naturligt och återkommande i vardagen. Fundera gärna över din dagliga vanor – hur gör du för att röra på dig regelbundet? Det finns en rad olika sätt som du kan justera din vanor på, för att se till att rörelse blir något naturligt. Till exempel kan du ta cykeln eller promenera till jobbet, istället för att ta bilen eller bussen.

Fascian och dess betydelse blir allt mer påtagliga för fler människor. I takt med att förståelsen och medvetenheten ökar kommer förmodligen allt fler att söka hjälp hos fasciaterapeuter. Att följa med i utvecklingen och ta del av de senaste rönen borde vara en självklarhet – men ofta finns det en viss fördröjning, då somliga är skeptiska till nya rönen.

Forskningen visar dock att det är viktigt att se till människan som en helhet när det handlar om behandlingar av smärta och besvär på grund av idrottsaktiviteter. Genom att också väga in fascians betydelse är det möjligt att på ett effektivt sätt hitta behandlingsformer som gör att du snabbare kan komma tillbaka på banan och träna som du gjorde innan besvären kom.

Stort lycka till med din träning och med att ta hand om din kropp och ditt psyke på allra bästa sätt!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Sporthälsa