Ekonomisk stress? 4 tips som minskar stressen och ökar välbefinnandet

Pengar ligger ofta bakom oro och stress, framför allt om det är svårt att få ekonomin att gå ihop varje månad. Trots allt ska inkomsten räcka för att täcka både de basala behoven och att kunna vara delaktig socialt. 

Att bli av med stress och oro som är relaterad till privatekonomin är inte lätt. Däremot finns det fyra knep för att hantera olika situationer och få mer kontroll över vardagen.

Ekonomisk stress? 4 tips som minskar stressen och ökar välbefinnandet

1. Ta kontroll över smålån och krediter

Det är inte ovanligt att smålån, krediter och köp på avbetalning med olika avgifter och räntor snabbt blir en stor utgiftspost. Ibland går det att minska månadskostnaderna genom ett samlingslån som har bättre ränta och villkor.

Bland annat kan du kolla på Lånero för att jämföra olika lån och se om det går att få bättre ränta. Innan du ansöker om ett samlingslån bör du kontroller med befintliga kreditgivare vilka villkor som finns för att undvika extra avgifter. Kan du samla allt går det att frigöra en hel del pengar varje månad. 

2. Gör en lista med de faktorer som stressar dig mest

Ekonomisk stress som alla annan stress utlöses av olika faktorer. Därför är det bra att börja göra en lista på saker som utlöser stressen extra mycket. Genom att sätta dem på papper går det att börja nysta mer i varje enskild sak.

Sortera listan i prioriteringsordning, vissa tankar kan sakna belägg när andra är ett faktiskt problem. Kroppen utsöndrar stresshormoner som triggar kamp-och flyktreaktion. Genom att börja lösa problemen får hjärnan arbeta mer praktisk och katastroftankarna går att dämpa. Försök inte lösa allt på en gång utan arbeta med de punkter som utgör ett reellt problem.

3. Återhämtning och vila är viktigt

Det är svårt att vila från ekonomisk stress då den finns närvarande i vardagen, men precis som med annan stress är återhämtning och vila viktigt. Det finns många olika sorters övningar som kan ha en lugnande inverkan och lindrar oro.

Yoga, mindfulness och meditation är bra sätt att varva ner som hjälper till att ta kontroll över kroppen och andning. Motion är också viktigt då det bidrar till att frisätta bland annat serotonin som gör att du känner dig lugnare och mer tillfredsställd. 

4. Tala med någon

Oroar du dig över ekonomin är du inte ensam, det har varit oroliga tider med många yttre faktorer som påverkar hushållsekonomin. Det finns en del tips på hur du kan ta kontroll över din ekonomi i oroliga tider.

Känner du att oron och stressen blir för mycket bör du även tala med någon. Ibland räcker det att ventilera sin oro men vänner och närstående. Hjälper inte det går det att vända sig till hälso-och sjukvården.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.