Till midsommar, skolavslutningen eller andra somriga festligheter – vad passar bättre än en jordgubbstårta? Här hittar du både recept på en enkel med marängbotten, en riktig vegansk drömtårta och lyxvariant med myntapannacotta.
Att bjuda på en vacker och god jodgubbstårta till midsommar och andra kalas garanterar succé. Få bakverk är så stämningsfulla sommartid och går dessutom att variera på mängder av sätt utifrån smak, allergier, tid och tålamod. Här hittar du tre smarriga förslag.
Dina drömmars jordgubbstårta på tre olika sätt
Enkel marängtårta med jordgubbar
Ingredienser:
- Marängbottnar (finns att köpa färdiga)
- Vaniljkräm (finns att köpa färdig, eller vispa/koka)
- 2 dl vispad grädde
- 1 liter rensade och delade jordgubbar
- valfri dekoration, ex. strösel, hackade nötter, riven choklad, blåbär eller vad du gillar
Gör så här:
- Vispa grädde och ev. vaniljkräm. Rensa och dela jordgubbarna i önskad storlek.
- Lägg på rikligt med vaniljkräm på första marrängbotten. Sedan delade/mosade jordgubbar och nästa botten.
- Täck tårtan med vispad grädde och dekorera med mer jordgubbar och övrigt.
- Ställ svalt eller servera genast. Blir nästan godare när den fått stå så att marängen mjuknat lite.
Vegansk kokos- och jordgubbstårta
Botten:
- 2,5 dl valnötter
- 2 dl kokosflingor
- 10 st dadla
- 1 nypa salt
Jordgubbsfyllning:
- 7 dl kokosflingor
- 1 dl kokosolja
- 0,75 liter färska jordgubbar
- 1 dl kokosmjölk (väl kyld)
- 1 tsk vaniljpulver
Topping:
- 3 dl sojagrädde eller annan valfri grädde
- 1 lime + zest
- Färska bär
- Citronmeliss
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienser till botten och mixa i en matberedare eller mixer tills du får en kladdig massa. Tryck nu ut botten i en springform och ställ i kylen medan du fortsätter med nästa lager.
- Mät upp kokosflingor och mixa dessa i en matberedare eller mixer tills du får ett kokossmör. Ha lite tålamod här, detta kan ta upp till 15 minuter och du kan behöva mixa i intervaller för att inte riskera att maskinen blir överhettad.
- När du uppnått ett krämigt kokossmör – tillsätt kokosolja och mixa snabbt ihop. Därefter tillsätter du jordgubbarna, kokosmjölk och vaniljpulver och mixar tills du får en krämig konsistens.
- Ta ut din botten från kylen och häll fyllningen i formen, bre ut så du får en jämn och snygg kant och ställ sedan tårtan i frysen minst en timme.
- Fyll upp grädde i en skål, tillsätt limejuice samt limezest och vispa upp grädden.
- Ta ut tårtan ur frysen och ta bort den löstagbara kanten på springformen. Bre ut limegrädden på önskat vis och toppa med massor av färska bär, limezest och citronmeliss.
Recept: vår bloggare Martina ”Skippa Sockret” Norling
Foto: Derin Sunneson
Lyxig jordgubbstårta med myntapannacotta
Tidsåtgång: ca 20 minuter
Ingredienser till ca 8 personer:
PANNACOTTA
- 2 gelatinblad
- 3 dl vispgrädde
- 1 limefrukt
- 1 dl strösocker
- 2 msk färska mynta fint hackad
TÅRTBOTTEN
- 2 ägg
- 1,5 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
JORDGUBBSMOUSSE
- 4 gelatinblad
- 3,5 dl vispgrädde
- 270 g blandade hallon och jordgubbar
- 60 g äggvita
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk citronsaft
MARÄNGSMÖRKRÄM MED PASSIONSFRUKT
- 4 st äggvitor
- 2 dl strösocker
- 230 g rumsvarmt smör
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 passionsfrukt
Gör så här:
MYNTA PANACOTTA
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
- Häll upp grädden i en kastrull. Rör ned både limesaft, rivet limeskal och socker. Låt koka upp och dra sedan kastrullen från plattan.
- Krama ur vatten ur gelatinbladen och smält dem i grädden. Tillsätt myntan i gräddblandningen genom att klippa ned den.
- Häll vätskan i en form som är ca 20-24 cm i diameter och låt stelna helt i frys.
TÅRTBOTTEN
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smöra och bröa en form med löstagbar kant. 24 cm i diameter.
- Vispa socker och ägg fluffigt i en bunke.
- Blanda de torra ingredienserna till tårtbotten i en annan bunke och sikta ned det i socker och ägg blandningen.
- Vänd försiktigt med en slikepott och vänd ned blandningen i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt svalna helt.
- Skär tårtbotten till tre separat lager och när pannacottan satt sig kan du förbereda nästa steg.
HALLON OCH JORDGUBBSMOUSSE
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa grädden tills den är lättvispad och ställ i kylen.
- Värm jordgubbar och hallon i en kastrull. Dra från värmen och mosa till en puré.
- Krama sedan ut vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem till purén. Rör om tills de smält och blanda sedan i resten av hallon och jordgubbs purén.
- Vispa äggvitor, strösocker och citronsaft i en fett fri skål. (Använd gärna en rostfri bunke) Ställ bunken över ett vattenbad och vispa tills blandningen nått ca 60 grader.
- Ta av bunken från värmen. Vispa in mer luft tills marängen är glansig och sval.
- Blanda försiktigt maräng och puré, Vänd ner grädden. Moussen kommer sätta sig pga gelatinet så var förberedd med tårtbotten och pannacottan vid montering.
- Fyll en spritspåse med moussen.
- Ta toppen av tårtbotten och lägg som botten. Spritsa en kant av hallon och jordgubbs mousse och lägg sedan i pannacottan.
- Lägg på toppen av tårtbotten och spritsa resterande hallon och jordgubbsmousse. Lägg på mittendelen av tårtbotten och ställ i kylen.
MARÄNGSMÖRKRÄM MED PASSIONSFRUKT
- Använd en rostfri bunke. Addera strösocker och äggvita.
- Koka upp vatten i en kastrull.
- Sätt bunken över det sjudande vattnet. Rör om hela tiden och värm till ca 65 grader.
- Ta av från värmen och fortsätt vispa till en glansig och sval maräng.
- När marängen är sval tillsätter du det rumsvarma smöret klick för klick.
- Smaksätt med saften från en passionsfrukt. Tillsätt lite i taget så att du inte riskerar att marängsmörkrämen spricker.
- Fyll en spritspåse med marängsmörkrämen. Ta ut tårtan ur kylen. Spritsa tårtan och dekorera med färska bär och kvistar av mynta.
Recept och foto: Isabelle Christiansson