Dietisten: Så kan du grilla nyttigt och gott

grilla nyttigt

Heta grilltips

- Sänk temperaturen i grillen om det går. Vänd köttet ofta för att undvika att det bränns vid.

- Tänk FÄRG på tallriken! Våga mixa bär, grönsaker och frukt för att få rikligt med antioxidanter.

- Gör egna såser. På så vis slipper du onödiga tillsatser.

- Drycken till?Påverkar också helheten. Dryck i form av alkohol och läsk innehåller mycket kalorier, så drick "måttligt". Tips: vatten smaksatt med lime eller citron är gott.

När våren och sommaren är här åker grillarna fram, men hur kan du grilla hälsosamt? Vi tog ett snack med Anna Ottosson, dietist och författare, för att få reda på de bästa tipsen när det gäller att grilla nyttigt och gott.

Så kan du grilla nyttigt och gott

Vilka råvaror ska man använda om man vill grilla nyttigt?
Det mesta du vet är hälsosam i annat fall går också bra att grill, som fisk, skaldjur och kött tillsammans med mycket grönsaker.

Är det farligt med bränd mat?
Ja, du ska inte äta bränd mat då det bildas cancerframkallande ämnen när det bränns vid.

Vad ska man tänka på om man vill grilla nyttigt?
Sänk temperaturen i grillen om det går och vänd det du grillar ofta för att undvika att det bränns vid. Sätt färg på tallriken. Lämna fyra nyanser av brunt och botanisera bland alla färgglada grönsaker, frukter och bär. Våga mixa och uppleva nya smakupplevelser. Komponera med färgsprakande grönsaker, lök, färska örter, gröna blad, frukter och bär som innehåller massor av nyttiga antioxidanter, vilka skyddar och stärker upp din kropp. Allt från växtriket som är saftigt, syrligt och/eller färgstarkt samt smakrikt är utmärkt att äta före och som tillbehör till det grillade köttet, fisken eller halloumin. Våga också att grilla lax. Det är underbart gott och supernyttigt.

Hur gör man en nyttig sås till köttet?
Jag älskar att använda mig av flera olika hemmagjorda röror som till exempel tzatsiki, tomatsalsa med basilika, olja och balsamvinäger, guacamole och hommous. Alla fungerar utmärkt till både fisk, kött och grönsaker.

5 goda såser av kvar får du recept på här

Vad finns det för nyttiga tillbehör man kan ha?
Utöver hemmagjorda röror, så massor av grönsaker. Alltid en stor grönsallad. Små skålar med plock av sugersnaps, mogna coctailtomater och bär. Grilla grönsaker i folie på grillen. Jag gör olika paket. Mina favoriter är grillad röd paprika i ett paket, broccoli med olja, citron och flingsalt i ett paket eller späda morötter med en liten bit av de gröna kvisten kvar. Sedan har jag en nektarin- och tomatsallad som är ”to die for”. Den innehåller nektariner, tomater, röd lök och lite olja, balsamvinäger samt salt, peppar och färsk basilika.

Hur påverkar glace, marinad och liknande nyttigheten?
Det ger fin smak till maten och påverkar inte matens näringsinnehåll i någon större utsträckning. Det kan vara en idé att torka av överflödig marinad om den innehåller olja innan du börjar grilla, för att undvika att det börjar brinna. När fettet som droppar ner i grillen från kött och fisk börjar brinna, bildas cancerframkallande ämnen.

Vilka är de vanligaste misstagen folk gör när de grillar (ur hälsosynpunkt)?
De grillar maten för hårt så att den bränns vid. Bränd och svartvidbränd mat är onyttigt. Häll aldrig rå köttsaft, som innehåller farliga bakterier, över det färdiga köttet. Ett annat misstag är att man glömmer bort att komplettera klassiska köttbiten och potatissalladen med färgsprakande grönsaker till grillkvällen.

Hur ser en nyttig grilltallrik ut i proportionerna?
Det beror helt på vem som ska äta. Alla har vi unikt behov av näringsämnen. Det skiljer sig om man är en hårt tränande tonårskille eller en petit 50 årig kvinna. Men generellt kan man tänka på en knytnäve av potatis/ris, njuta av mycket grönt, en klick sås och en större bit fisk eller kött.

Vad ska man dricka till?
Vatten är livets dryck, om du frågar kroppen. Bag-in-box-vinerna är en av anledningarna till att så många kommer tillbaka efter semestern med en kropp som de inte trivs i. Håll koll på mängden. Lime, ingefära och mynta är gott att experimentera och göra goda svalkande drycker med.

Tack för goda grilltips inför sommaren!

Anna Ottosson är författare, föreläsare, bloggare, matentreprenör och expertkommentator inom mat och hälsa. På hennes blogg hittar du mer hälsosam inspiration goch oda recept.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.