De bästa seedningsloppen inför Vasaloppet – 6 lopp, boende och utrustning

De bästa seedningsloppen inför Vasaloppet

Världens största långlopp i skidor, Vasaloppet, närmar sig med stormsteg. Den 4 mars 2018 kommer nästan 16 000 entusiastiska skidåkare att ta sig an den klassiska sträckan på 90 kilometer – och över två miljoner svenskar kommer att bänka sig framför tv-apparaterna för att följa evenemanget. Om du är anmäld till Vasaloppet, och vill få en bättre starttid, kan du delta i ett seedningslopp. Här är sex stycken vi rekommenderar.

Vasaloppet fullbokades snabbt efter anmälningsstarten, men för dig som redan är anmäld och vill påverka din startplats har vi sammanställt en lista över de bästa seedningsloppen (ingen specifik ordning) runt om i Sverige och Norge. Dessutom tipsar vi om Orsas bästa boende för skidåkare och var du hittar den bästa längdskidsutrustningen för säsongen. 

Det finns ingen gräns på hur många seedningslopp man får delta i och anmälningsavgifterna brukar ligga på mellan 300–900 kronor.

6 rekommenderade seedinglopp inför Vasaloppet

1. Billingens långlopp

Ort: Skövde
När: 3 februari 2018
Distans: 21 och 42 km
Förening: Billingens Skidallians
Hemsida: www.billingensskidallians.se

Billingens långlopp är ett omtyckt lopp som årligen hänför skidåkare från hela Sverige med sin vackra Skövdenatur. Loppet, som körs på antingen natursnö eller konstsnö, är seedningsgrundande till Vasaloppet och Tjejvasan och ett roligt arrangemang för både elit- och motionsåkare. Ungefär 500 åkare kommer att delta och start- och målgång sker på Billingens fritidsområde, nära till omklädningsrum. Kvällen kan med fördel avslutas på närliggande Yama Spa & Fitness på First Hotel Billingehus eller på Aqua Vitalis i Arena Skövde.

2. Fjällrävenloppet

Ort: Örnsköldsvik
När: 10 februari 2018
Distans: 41 km
Förening: Hägglunds SK Ski Team
Hemsida: www.hagglundsskiteam.se

Fjällrävenloppet är ett kuperat lopp i vacker terräng i det populära Höga Kustenområdet. Stora ansträngningar har gjorts för att förbättra spåren, och evenemanget är känt för sin goda service. På plats är det nära till start- och målgång samt till omklädningsrum. Varmvatten finns tillgängligt för alla och fina priser delas ut från bland annat Fjällräven och Naturkompaniet. Efter loppet kan man med fördel bege sig in till centrala Örnsköldsvik för ett besök på en av stadens många restauranger eller barer.

3. Trysil Skimaraton

Ort: Trysil
När: 17 februari 2018
Distans: 42 km
Förening: Ösby Idrettslag
Hemsida: www.trysilskimaraton.org

Trysil Skimaraton är ett uppskattat lopp för både svenska och norska skidåkare och har utsetts till en av de bästa turerna i Norge. Med kort resväg (Trysil ligger bara 15 minuters bilresa från Riksgränsen vid Sälen) till Sverige, goda snöförhållanden och vacker natur är detta officiella seedningslopp till Vasaloppet en fantastisk upplevelse för såväl deltagare som åskådare. Antalet svenska deltagare ökar år för år, och uppgifterna hittills indikerar att den siffran kommer att öka ytterligare under årets lopp.

4. Engelbrektsloppet

Ort: Norberg
När: 11 februari 2018
Distans: 60 km
Förening: Föreningen Engelbrektsloppet
Hemsida: www.engelbrektsloppet.se

Engelbrektsloppet är det största långloppet i Sverige efter Vasaloppet och ingår i både En Svensk Klassiker och Euroloppet. Med lätt kuperad terräng som ringlar genom naturskön skog och passerar vackra sjöområden är Engelbrektsloppet en favorit bland de 4 000 skidåkare från hela Europa som årligen deltar. Loppet startar och går i mål i centrala Norberg (160 km från Stockholm), och det kommer att finnas en mängd roliga aktiviteter i byn för både stora och små före och efter loppet. Engelbrektsloppet är seedningsgrundande även till tjej- och halvklassikern.

5. Skinnarloppet

Ort: Malung
När: 18 februari 2018
Distans: 21, 42 och 45 km
Förening: Malungs IF Skidor
Hemsida: www.skinnarloppet.nu

Sedan premiären 1924 har Skinnarloppet, som bara är två år yngre än Vasaloppet, varit ett omtyckt lopp bland elitskidåkare och motionärer i alla åldrar. Med prispremier och spurtpriser i tävlingsklasserna, och med Vasaloppsliknande terräng, är Skinnarloppet ett utmärkt val för åkare som vill förbereda sig inför Vasan. Över 1 000 skidåkare beger sig årligen till Malung för att delta i Sälens mest natursköna lopp, och genom åren har flera stora skidstjärnor från Sverige och Norge tagit plats i startfållan.

6. Camp Ripan-loppet

Ort: Kiruna
När: 6 januari 2018
Distans: 26 och 40 km
Förening: IFK Kiruna, Jukkasjärvi IF
Hemsida: www.matojarviip.se

Camp Ripan-loppet är ett officiellt seedningslopp till Vasaloppet och Tjejvasan. Loppet, som tar dig genom Kirunas vackra lågfjällsterräng och gnistrande snöklädda skogar, är en populär utmaning för både elitåkare och motionärer som inte räds nya utmaningar. Loppet avslutas på Camp Ripan med prisutdelning och middag gjord på lokala råvaror, inspirerad av stadens tre kulturer: den svenska, samiska och tornedalsfinska.

Avrunda kvällen med ett besök på Aurora Spa, där sköna bastubad varvas med välförtjänt avkoppling. Har du tur så kanske du får se norrskenet dansa över himlen medan du njuter i utomhuspoolen. Bo bekvämt i Camp Ripans mysiga hotellstugor med skidspåret utanför stugknuten.

Billingen – ett träningsområde för hela familjen

För dig som vill ta din träning till nya höjder är Billingen en fantastisk plats att besöka tillsammans med familjen. Här finns inte mindre än 40 km preparerade spår, varav 4 km elbelyst konstsnöspår, och en mängd längdskidspår med olika svårighetsgrad. Med tåget tar du dig snabbt och enkelt till Skövde och på bara en timme från Göteborg och två från Stockholm är du ute i skidspåret. Billingen erbjuder samma klimat som södra Dalarna och ligger endast 3 kilometer bort från Skövde Centrum.

På träningsområdet finns allt från pulkabacke och skridskobana till slalombacke, och bara ett stenkast bort ligger Sveriges bästa äventyrsbad. Dessutom byggs helt nya 10-kilometerskonstsnöspår, som lanseras nästa vintersäsong, som gör vistelsen ännu roligare.

Läs mer på www.billingen.nu

Koppla av i unik fäbodmiljö på Fryksås Hotell & Gestgifveri

För dig som vill toppa din längdträning under nästa år är Grönklitts skidområde ett utmärkt val. Här samlas allt ifrån kuperade elitspår till fjälliknande myrspår, lättåkta vägspår och mysiga skogsspår. Med totalt 10 mil längdspår, varav 9 kilometer är elbelysta, ges både motionärer och elitåkare en utmaning i absoluta toppklass. Om du, likt hundratals andra skidåkare, vill unna dig några sköna dagar med träning, aktiviteter och god mat i en unik fäbodmiljö är Fryksås Hotell & Gestgifveri väl värt ett besök. Under ett antal dagar i januari finns möjlighet att bo till ett extra rabatterat pris.

Priser: 1200 kr per person och dygn, inklusive, frukost och trerättersmiddag. Om du stannar minst två nätter blir priset 995 kronor per natt. Erbjudandet gäller 14 – 18 januari, 21 – 25 januari samt 28 – 31 januari.

Erbjudandet kan enbart bokas via telefonnummer 0250 46000.

För mer information, vänligen besök www.fryksashotell.se

Handla din skid- och friluftsutrustning på Vallastallskungen.se

Vallastallskungen är en omtyckt webbshop som erbjuder prisvärda och funktionella skidprodukter för den vanlige skidmotionären. Här kan du fynda till marknadens bästa priser inom ett flertal olika kategorier: Atom Sports vallaställ och vallajärn, vallabord, rullskidpaket, längdskidpaket, skidstavar, pjäxor, sportglasögon och mycket mer. Nu har även olika friluftsprodukter från finska Atom Outdoors tillkommit i produktsortimentet, och det är fri frakt inom Sverige för beställningar över 500 kronor.

Vallastallskungen erbjuder snabb och personlig service och har blivit ett självklart val för många skidmotionärer och Vasaloppsåkare. Vallastallskungen startades 2016 av skidentusiasten Lars Björk och finns främst på nätet, men med möjlighet att fysiskt komma i kontakt med lagret i Sturefors, Linköping.

Om du beställer för minst 2 000 kronor i webbshopen före den 17 december kl. 21.00 så deltar du automatiskt i utlottningen av ett populärt och funktionellt ATOM sports vallaställ för dubbla skidor inkl. bärväska.

Läs mer på www.vallastallskungen.se

 

 

Mer information om seedningsloppen hittar du på www.vasaloppet.se

Skribent: Mauritz Carlström

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.