Därför ska du träna barfota – 3 fördelar

Förutsatt att du inte är skadad eller som springer väldigt långt på hårt underlag kan det vara bra att träna barfota ibland. Här hittar du några av de briljanta fördelarna att slopa skorna!

Första gången vår bloggare Maria Lundqvist Bohrnertz tränade med sin PT Calle bad han henne efter en stund att ta av sig skorna. Så här gick det sen:

– Det kändes lite skumt att stå i bara strumplästen men jag förstod rätt snart varför han ville att jag skulle vara “barfota”, menar Maria.

– Då, för drygt ett år sedan när jag sprang väldigt mycket, och utförde all annan träning i träningsskor var ju min balans helt bort åt skogen! Delvis såklart på grund av att jag saknade en väl uppbyggd stabilitet i bål men också – som jag då förstod – för att musklerna i mina fötter inte var vana att arbeta utifrån egen styrka och stabilitet.

Så, Maria började träna barfota! Alla pass, utom spinning och löpning. Egentligen inte helt barfota, utan i “tåstrumpor”.

– Jag hittade yogastrumpor (googlade på “tåstrumpor” och “yogastrumpor”) som har små “gummipluttar” under vilket gör att man inte halkar. Finns många olika varianter, från billiga till svindyra, med/utan tår, täckt/öppen fot etc. Första intrycket är att det ju är som “sockeplast” för vuxna, och det är lite klurigt innan man övat upp tårna på att träs in i sin respektive lilla “ficka”, men sen är man fast!

3 fördelarna med att träna barfota

1. Genom att träna barfota får du dels en rejäl genomkörare för fotens alla muskler och senor/ligament. Du får också en bättre balans och bålkontroll genom att signalerna från foten upp till hjärnan angående underlag, riktning, stabilitet osv lättare når fram.

2. Starka fötter ger minskad risk för olika skador i fötter, knän och höfter genom att du automatiskt kommer att landa mjukare och mer korrekt än om du hade haft skor. Fokusera alltid på att landa tyst och mjukt om du t.ex. hoppar eller springer utan skor. En väl uppbyggd sko kommer att tillåta dig att landa felaktigt.

3. Du ser hur du använder foten. Maria noterade fördelen att kunna “se sina tår” när hon utförde exempelvis marklyft och hälarna/hålfot vid benpress.

– Jag får en helt annan känsla och kontroll över var jag lägger tyngden på foten än när jag har skor på mig. Jag har också haft stor nytta av att träna upp muskulatur och stabilitet i foten när jag exempelvis börjat springa i mer kuperad terräng och backar.

Är du helt ovan vid att träna utan skor, kan du börja med att prova att ta av skorna under 10-15 minuter av ditt pass. Det kommer kännas konstigt i början, men man vänjer sig snabbt.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.