Därför är spel om pengar mer populärt bland sportintresserade

Enligt Folkhälsomyndigheten så pekar flera studier på att personer inom idrottsrörelsen förekommer oftare än andra grupper bland de som ägnar sig åt spel om pengar. Någon konkret orsak till varför har ännu inte klarlagts, och för att ta reda på det så krävs det fler och mer omfattande studier. Trots detta har man ändå lyckats kartlägga ett par faktorer som sannolikt gör att spel om pengar blir allt vanligare bland sportintresserade.   

Det kan inte ha undgått någon att svenska spelföretag är oerhört aktiva när det kommer till marknadsföring via radio, tv och på internet. För att locka till sig nya kunder använder sig spelbolagen frekvent av olika erbjudanden där spelarna erbjuds att spela smart med en bonus, det vill säga att man får en viss summa att spela för om man väljer att registrera sig som ny kund på en spelsajt eller online casino.

Exponeras i större utsträckning för spelreklam än andra

Befinner man sig i olika sport- och idrottssammanhang så omges man i ännu utsträckning av spelindustrins marknadsföring, eftersom många av de stora spelbolagen är sponsorer till olika idrottsföreningar. Svenska Spel, som till och med föddes ur den svenska idrottsvärlden, är idag huvudsponsorer till en rad olika idrottsförbund inom fotboll, hockey och flera andra sporter. 

Svenska Spel har länge haft monopol på den svenska spelmarknaden, men sedan det 2019 blev möjligt ansöka om en svensk licens så har de fått konkurrens av hundratals andra aktörer som också erbjuder spel om pengar. Konkurrensen har inte bara inneburit att många av Svenska Spels kunder har börjat vända sig till andra spelbolag för att spela, utan också att man har tappat flera stora sponsoravtal. Bland annat har Unibet sedan 2020 tagit över avtalet med Svensk Elitfotboll, Allsvenskan och Superettan. 

En normaliserad spelkultur

En förutsättning för att spelbolagen ska sponsra de olika idrottsföreningarna och förbunden är att de får marknadsföra sig själva på olika sätt i idrottssammanhang. Detta gör att de personer som är aktiva inom idrotten också exponeras mer för spelreklam i olika former än vad andra personer gör. 

Spel om pengar har visat sig vara särskilt vanligt bland manliga idrottsutövare och främst inom olika lagidrotter. I en undersökning uppger flera av de intervjuade att spel om pengar har blivit en normaliserad företeelse bland lagidrottare där yngre personer tenderar att inspireras av äldre idrottare. Kartläggningen visar också att spel om pengar är ett återkommande samtalsämne under träningar, men även att det är vanligt att satsa pengar på sin egen match. 

I de intervjuer som har gjorts med manliga elitidrottare inom fotboll, ishockey och basket så uppger flera att höga inkomster och mycket ledig tid är två orsaker till att spel om pengar är särskilt förekommande bland de som utövar idrott på en högre nivå. Dock råder det tveksamhet om dessa faktorer har någon större påverkan, eftersom spel om pengar bland idrottare med lägre löner och mindre fritid är minst lika vanligt. På Riksidrottsförbundet kan du läsa mer om arbetet kring spel om pengar bland idrottsutövare, samt ta del av hela intervjustudien.  

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.