Du har hört att tillsatser inte är bra, men du vet inte riktigt varför. Det är lätt att bli förvirrad i matbutiken och idag är det inte lätt att vara en konsument!
Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel för att:
- Påverka smaken eller ge färg (ex på detta är: smakförstärkare, färgämnen och sötningsmedel)
- Öka hållbarheten (ex på detta är: konserveringsmedel och antioxidantmedel)
- Påverka konsistensen (ex på detta är: emulgeringsmedel, förtjokningsmedel, stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel)
Livsmedelstillsatser behöver inte listas i innehållsförteckningen enligt sina E-nummer, utan kan skrivas ut med sina namn, så de ser ut som ingredienser. Modifierade stärkelser tillexempel behöver varken listas med sina E-nummer E1404-E145 eller ens under sina namn. Det räcker med att de anges som ”modifierade stärkelser”. I EU används minst 6 000 syntetiska aromämnen (konstgjorda smakämnen) och i dessa aromer finns över 20 000 kemikalier. Det räcker med att skriva arom eller aromämne i innehållsförteckningen.
Det här är ett exempel på var jordgubbssmaken kommer ifrån i jordgubbsyoghurt:
Jordgubbsarom (enligt U.S. Patent nr 3686004):
Geraniol
ethyl methol phenyl glycidate
vanillin
ethyl pelargonate
isoamyl acetate
ethyl butyrate
2-methyl-2-pentenoic acid
1-(prop-1-enyl)-3,4,5-trimethoxybenzene
Är det detta du är ute efter när du äter din morgonyoghurt? Eller när du dricker den där otroligt goda koncentrerade juicen som verkligen smakar apelsin. Ta dig en funderare!
En livsmedelstillsatts för att öka hållbarheten i våra prodikter är antioxidantmedel. När ett livmedel (tex frukt, kött mm) kommer i kontakt med syre så får tex frukten en brun färg. Tänk om du delar ett äpple i två delar och låter det ligga framme, om en liten stund kommer äpplet bli brunt. Detta innebär att äpplet har oxiderat och det kan även medföra att smaken blir sämre. Eftersom vin även görs av frukt (vindruvor tex) kan även vin oxidera. Nästan all vår mat som innehåller någon typ av fett oxiderar och blir brun om det kommer i kontakt med syre.
Har du tänkt på att om du alltså skär en frukt så blir den brun, men när du köper äppeljuice i affären så är den inte brun när du häller upp den, detta innebär att juicen innehåller antioxidantmedel för annars skulle äppeljuicen vara brun och inte ljus, eller apelsinjuicen vara brun och inte gul. Anti-oxidant-medel betyder alltså ett medel man sprutar in för att det inte ska oxidera. Det finns i tillexempel färdigrätter, feta produkter som choklad, kosttillskott, mjölkersättning, sylt, saft, mjöl, tuggummi, öl, kakmix, potatismospulver, behandlade nötter, torkat kött och mycket mycket mer!
Antioxidantmedel finns i massor av olika former och alla har ett E-nummer. Så om du tittar på innehållsförteckningen och ser några av dessa E-nummer så vet du att det är någon typ av antioxidantmedel.
Här nedan är en lista på de E-nummer som är antioxidantmedel:
E 300, E 301, E 302, E 304(i), E 304(ii), E 306, E 307, E 308, E 309, E 310, E 311, E 312, E 315, E 316, E 320, E 321, E 322, E 325, E 326, E 327, E 330, E 331(i), E 331(ii), E 331(iii), E 332(i), E 332(ii), E 333(i), E 333(ii), E 333(iii), E 334, E 335(i), E 335(ii), E 336(i), E 336(ii), E 337, E 338, E 339(i), E 339(ii), E 339(iii), E 340(i), E 340(ii), E 340(iii), E 341(i), E 341(ii), E 341(iii), E 343(i), E 343(ii), E 350(i), E 350(ii), E 351, E 352(i), E 352(ii), E 353, 354, E 355, E 356, E 357, E 363, E 380, E 385
Text: Gianna Troyse. Läs mer om henne på PT-bloggen.