Därför ska du starta dagen med citronvatten

citronvatten

Ibland är det enkel att stärka hälsan – drick citronvatten! Dels är vätska bra för ditt system och dels bär frukten citron på en rad positiva hälsoeffekter. En grym kombination. Här ger vi dig 10 goda skäl till att dricka citronvatten.

Därför ska du starta dagen med citronvatten – 10 goda anledningar

1. Stärker ditt immunförsvar

Tack vare citronens höga halt av C-vitamin hjälper den oss att motverka förkylningar och stärka vårt immunförsvar. Den har även en antiinflammatorisk effekt och förbättrar upptaget av järn i kroppen. Det är alltså perfekt att starta dagen med ett glas citronvatten om du vill hålla dig frisk och kry!

2. Balanserar pH-värdet i kroppen

Citroner må vara sura i smaken men det är trots detta ett av våra mest basiska livsmedel och de bidrar till att neutralisera pH-värdet i kroppen. Sjukdomstillstånd inträffar endast i en försurad miljö, därför kan ett dagligt intag av citronvatten balansera pH-värdet i kroppen och motverka sjukdomar.

3. Du får en naturligt fräsch andedräkt

Citron är faktiskt känt för att ge en fräschare andedräkt och en god munhälsa. Minska tandköttsinflammationer och en dålig andedräkt genom att börja din dag med ett glas citronvatten, win-win för alla kan man säga!

4. Håller din hud vacker

Antioxidanter som bland annat C-vitamin hjälper till att minska utslag och rynkor i huden och har även en förmåga att eliminera vissa bakterier som ofta är en orsak till problemhy. Många som har haft problem med eksem eller akne har upplevt en positiv effekt av citronvatten!

5. Rensar din kropp på gifter

Citron är vätskedrivande och hjälper på så sätt till att driva ut toxiner, alltså olika gifter ur din kropp och fungerar alltså som en hälsodetox!

6. Minskar ditt sötsug

Citroner har ett högt innehåll av pektin (fiber) som bidrar till ett minskat sötsug. Enligt studier har det även visat sig att människor som upprätthåller en mer basisk kost går ner i vikt snabbare.

7. Boostar ditt humör

Citronens doft påverkar vår hjärna och sägs vara en ”humörshöjare”. Citronens vitaminrika innehåll påstås även förbättra vår återhämtning och minska stress.

8. Hjälper till med matsmältningen

Citronen hjälper till att stöta bort oönskade ämnen och gifter ur kroppen och bidrar till att levern producerar galla, en syra som krävs för matsmältningen. Den har även andra positiva effekter som att lindra sura uppstötningar, rapningar och en uppblåst mage.

9. Främjar din sårläkning

Citronen är som sagt fullproppad med C-vitamin och detta främjar kroppens egen sårläkning och dessutom kan den påskynda återhämtningen från skador.

10. Goda smaken

Att något så vitaminrikt och hälsosamt också kan vara så fantastiskt gott måste ju ändå vara det bästa av allt? Den syrligt fräscha smaken är ett tillräckligt bra skäl att börja varje morgon med ett glas citronvatten.

Skål!

 

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika gym, tips på häsloinriktare restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

3 Comments
  1. 1. Varför skulle blodets pH vara surt? Kroppen reglerar själv så pH-värdet är mellan 7.35-7.45 oftast bara genom att ändra andningen. Om något annat sker är du allvarligt sjuk och kommer märka det
    2. Varför skulle att äta något surt göra blodet mer basiskt?
    Som ovan skrev saknar ni helt vetanskapliga belägg

Leave a Reply

Your email address will not be published.