Havregrynsgröt är något av det bästa du kan äta på morgonen för att hålla en jämn blodsockernivå länge. En gammal klassiker som tåls att hottas upp enligt vår bloggande PT Lisa Johanssons tips nedan. Tänk vad ett extra ägg kan göra!
Havregrynsgröt.
Ordet låter inte särskilt sexigt, men jag tröttnar aldrig på denna ljuvliga skapelse till frukostmat. Varför är då gröten en riktig supermåltid?
• Du får i dig långsamma kolhydrater som gör att du håller en jämn energinivå under en längre tid
• Fibrerna i grynen låter magen arbeta samt mättar bra
• Havregryn innehåller flera olika vitaminer och mineraler, samt växtkemikalierna lignaner som skyddar mot hjärt –och kärlsjukdomar
• Det är väldigt prisvärt: En förpackning havregryn kostar inte många kronor
• Variationen är oändlig!
Varianter på gröt:
• Knäck i ett rått ägg i kastrullen precis när gröten börjar bli klar, rör runt noga. Ägget bidrar med protein och bra fett som ger mättnad, och konsistensen blir ett par snäpp bättre.
• Testa olika sorters gryn: Bovete, quinoa, amaranth, mannagryn, rågflingor…
• Gör overnight oatmeal (recept nedan) så har du frukosten färdig på morgonen.
• Pimpa gröten med massa go’a grejer som hackad frukt, bär, torkade aprikoser eller dadlar, frön, nötter, kokoschips, keso, nötsmör, rostade sojabönor..
Overnight oatmeal recept
1 portion
– 1 dl havregryn
– 1,5 dl havredryck
– 1 msk chiafrön
– 1 dl hallon/1 skivad banan
– Kanel eller vaniljpulver
– ½ dl hackade nötter
Blanda alla ingredienser utom nötterna, låt stå i kylen över natten. Servera sedan med nötterna och t.ex. yoghurt.
Text och bild: Lisa Johansson.