Därför ska du äta aminosyrorna EAA och BCAA

Därför ska du äta aminosyrorna EAA och BCAA

Hård träning brukar bli effektivare med de kosttillskott som behövs. Exempelvis är aminosyror av vikt för den som försöker bygga muskler – och det kan vara svårt att veta om man fått i sig de man behöver bara genom kosten.

Vår kropp kan bara producera 12 av de 20 viktigaste aminosyrorna. Det innebär att de 8 (essentiella aminosyror = EAA; Essential Amino Acids) som vi inte kan producera själva måste vi få i oss på annat sätt, via kosten eller genom kosttillskott.

Aminosyrorna är viktiga för kroppen i bildandet av muskler. Det kan vara svårt att veta om man får i sig tillräckligt genom sin kost så det kan vara bra att ta dessa genom kosttillskott. Kroppen kan inte heller lagra dem, utan man bör se till att man tillför kroppen dessa varje dag.

Vill vara säker på att få i sig
– Äter man en varierad kost så får man vanligtvis i sig tillräckligt, men det kan som sagt vara svårt att veta. Äter man mycket av animaliska produkter som kött, fågel, fisk, mjölk och ägg får man säkerligen i sig dagsbehovet, då de innehåller större mängder med essentiella aminosyror, men vill du verkligen bygga muskler, så är kosttillskott ändå ett bra alternativ. Muskeluppbyggnaden begränsas om du inte får i dig tillräckligt av dessa åtta EAA. Jag vill vara säker på att jag får i mig ordentligt av dessa, säger hälsocoachen och pt:n Lenie Dahl som bloggar på Sporthälsa.

Hon satsar på en en väldigt varierad, sund kost och äter mycket mat, trots att ”sin storlek”. Hon betonar att det är just ett tillskott och inte ersätter måltider. Så här förklarar hon varför just aminosyrer skiljer ut sig från övriga kosttillskott:

 – Jag har envist sagt nej till kosttillskott utan att egentligen ha ordentliga argument för det, men när jag utbildade mig till pt och började styrketräna hårdare och såg att träningen gav resultat, vilket gjorde mig peppad, insåg jag att jag ville läsa på en del och lära mig mer om just kosttillskott.

sites/default/files/14159814_10153819300167548_1639809757_n (1).jpgIsoleucin, leucin samt valin är aminosyror som behövs för muskeluppbyggnaden.

Viktiga för musklerna
Det är speciellt tre av dessa åtta aminosyrorna som är viktiga i just muskeluppbyggnaden, vilka är isoleucin, leucin samt valin. De kallas de grenade aminosyrorna (BCAA = Branch Chained Amino Acids). Den gruppen talar man mycket om inom träning. De har flera viktiga funktioner, bland annat så har de sina specifika funktioner i ämnesomsättningen, men också vid stressreaktioner samt vid omsättning av både energi och muskler. BCAA funkar som direkt bränsle ut till våra muskelceller. De behöver inte passera levern, som de andra aminosyrorna behöver göra. Nivån på BCAA i kroppen sjunker snabbt när man tränar hårt så därför är det bra att det går att ta dessa separat.

 – Jag tar alltid min BCAA innan träningen. Det finns i både pulverform som man blandar ut i vatten och i kapslar. Jag blandar till en drink före min träning och tycker det känns bra! Det blir ju som en sportdryck. Pulvret går dessutom ut i kroppen snabbare än kapslarna!

Läs mer: Hur mycket protein är lagom?

Text: Lénie Dahl, bearbetat av redaktionen.
  Följ hennes blogg här.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.