Därför ska du äta ägg

Därför ska du äta ägg

Att äta ägg har aldrig varit så populärt som nu, de senaste tio åren har äggförsäljningen i Sverige ökat med nästan 50 procent. Och det finns all anledning till att fortsätta äta ägg – inte minst om du tränar.

Visste du att...

* Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.

* Ett ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein.

* Äggulan innehåller mycket D-vitamin.

* Ett normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12. Merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan.

* I Sverige äter vi ungefär 222 ägg per person och år. Det kan tyckas mycket, men jämfört med många andra europeiska länder ligger vi i lä.   

* Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.

* Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.

* Ägg är ett klimatsmart sätt att få i sig viktiga näringsämnen.

Källa: Svenska ägg

 

I Sverige äter vi drygt fem miljoner ägg varje dag och i takt med hälsotrenden som råder blir ägget allt mer populärt. Ägg innehåller nästintill alla näringsämnen som vi behöver. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg.

– Ägg är naturens egna kosttillägg, ett fantastiskt livsmedel som är smart förpackat med lång hållbarhet. Ett enda ägg innehåller sju gram fullvärdigt protein och dessutom får du i dig nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Det enda som egentligen saknas i ägg är C-vitamin, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

Det finns alltså många anledningar till att äta ägg. Förutom att ägg är näringsrikt är det både mättande, klimatsmart och inte minst, riktigt gott! 

 

3 goda recept med ägg hittar du här.

Läs även: Farligt med kolesterol i ägg?

 

 

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.