Därför ska du äta banan efter kvällsträningen

Därför ska du äta banan efter kvällsträningen

Varför är banan ett lysande fruktval efter kvällspasset och varför bör man undvika syrliga frukter före och efter träning? Och hur var det, blir man fet av frukt eller inte? Kostexperten Sophia Sundberg guidar dig genom fruktdjungeln.

Idag pratas det mycket frukt och huruvida de gör oss feta eller inte. Teorin om att man skulle kunna bli fet av frukt skapades i samband med debatten om fruktsocker (fruktos) och dess påverkan i kroppen.

2009 gjorde en överläkare ett utspel i DN om att frukt skulle vara direkt skadligt genom att ge oss insulinkickar, som ökar fettbildningen i kroppen. Studien han refererade till var dock gjord på sötade drycker och hade alltså inget med frukt att göra. Vad överläkaren ville visa med detta är alltså oklart.

Utspelet skapade dock en stor förvirring bland allmänheten. Frukt innehåller socker och de flesta frukter har ett högt glykemiskt index (GI). Högt GI skrämmer månmga – men vi måste komma ihåg vad GI står för, nämligen blodsockersvaret efter 50 gram kolhydrater av produkten Livsmedel som endast innehåller en liten mängd kolhydrater måste man alltså äta stora mängder av innan nivåerna uppnår ett högt blodsockersvar. GI blir därför mindre intressant.

Vi måste även ta hänsyn till att blodsocker (glukos) är blodsocker, men fruktos är inte blodsocker och påverkar därför inte blodsockersvaret. Fruktos har därav ett lågt GI. Dock finns andra negativa effekter med fruktos som till exempel höjda kolesterolvärden, högre aptit, fettbildande effekt och ökad risk för diabetes typ 2. Dessa problem refererade överläkaren till, men då handlade det om raffinerade produkter och inte frukt.

Är det då olämpligt att äta frukt? Nej, inte alls. Frukt innehåller så pass liten mängd fruktos att det krävs en mycket hög konsumtion för att skapa problem. Dessutom, måste vi komma ihåg att frukt innehåller massor av nyttiga vitaminer, antioxidanter och fibrer som skyddar oss mot en rad olika sjukdomar. Den sammanlagda hälsoeffekten av att äta frukt väger därför tyngre än den neagativa.

När vi tränar behöver vi socker för att förse hjärnan och nervsystemet med energi. Banan är perfekt som mellanmål både före och efter träning av flera anledningar. Dels innehåller den socker som ger snabb energi. Dels är den rik på magnesium och kalium som är viktiga för att musklerna ska fungera optimalt. Banan kan alltså minska kramper och muskelstelhet, vilket gör den till ett bra fruktval under långvariga aktiviteter. Även efter träningen är det bra att ta en banan, då dess kolhydrater fyller på dina glykogenlager och förbättrar återhämtningen.

Gällande syrliga frukter, däremot, ska det vara en fördel att undvika före och under träning då de kan ge magproblem, men en apelsin efteråt är både gott och påskyndar återhämtningen effektivt. I övrigt tycker jag att all frukt är bra och det är bara att blanda friskt. Vill man ha en högre mättnadskänsla är apelsin att föredra. Päron med sitt höga fiberinnehåll håller magen i tri, och granatäpplen är sprängfyllda med antioxidanter.

Kvällstid kan banan vara att föredra, eftersom den innehåller aminosyran tryptofan som i hjärnan omvandlas till serotonin som i sin tur ger bättre sömn. Grapefrukt däremot innehåller ämnen som kan bryta ner läkemedel. Vissa mediciner som antibiotika eller blodtryckssänkande kan förstärkas av frukten och bör därför undvikas.

Frukt och fetma

Bör vi då vara rädda för att frukt ska göra oss feta? Nej, men självklart handlar det om hur mycket man trycker i sig. Inget är bra i för stor mängd. Dock finns det andra områden inom kost vi bör fokusera mer på än frukt. Jag har inte sett några studier som visat på annat än att fruktkonsumtion är sammankopplat med lägre kroppsvikt.

 

Faktaruta:

Sophia Sundberg är diplomerad kostrådgivare, certifierad löptränare samt har en magisterutbildning i idrottsvetenskap med inriktning mot idrottsmedicin.

Hon har jobbat med kost och löpning på ett flertal olika sätt under lång tid. Hon är också ultralöpare på elitnivå och tränar och tävlar för Väsby IK. Hennes främsta mål just nu är att hösten 2013 stå på startlinjen under VM i 100 km i Sydkorea.  

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.