Corona-pandemin har förändrat mycket för oss alla. Men hur driver man en träningsstudio under en pandemi? Vi har tagit reda på hur fem olika studios agerar.
När Corona-pandemin drog in som en storm i början av året förändrades allt för många. Vi är nog inte ensamma om att undra hur vi skulle kunna fortsätta träna och samtidigt hålla oss säkra och smittfria. Självklart kunde vi träna hemma – men många av oss ville helst fortsätta träna på våra älskade gym.
Några som definitivt har behövt tänka ett varv extra är personerna du kommer läsa om i artikeln. De alla har ansvar över olika gym, yogastudios eller crossfit-boxar, och har minst sagt hamnat i en knepig situation i och med pandemin.
Men hur har de egentligen gjort för att hålla smittan borta så långt de går? Och vad tycker de att vi som besökare ska tänka mer på? Det och mycket mer har vi frågat dem om.
Corona-pandemin – så hanterar 5 träningsstudios krisen
Rosa Skrot
Camilla Dymling, VD
Hur har ni märkt av Corona-pandemin?
– I början av epidemin i våras blev det som ett stopp. Alla blev jätterädda och ingen vågade komma och träna. Då var vi tvungna att tänka om och hitta nya sätt att träna på.
– Sedan kom sommaren, som även i vanliga fall är en lugn period. Då blev det också lättare att hantera Corona eftersom man kunde träna utomhus. Nu på hösten märker vi att folk börjar komma tillbaka, även om det inte är lika många som innan.
Vad gör ni för att minimera risken för smittspridning?
– Vi har de här fina ”håll avstånd-skyltarna” och har satt ut handsprit-stationer över hela gymmet. Vi har också utökat städrutinerna, vilket märks på den sjuka åtgången av papper!
– Vi har också färre antal deltagare på klasserna och flyttade ut många av dem när det blev varmt. Vi tänker fortsätta ha kvar klasserna utomhus så länge det går, speciellt de korta och flåsiga. Det ska alltid finnas en utomhusklass för de som vill ha.
Finns det något du tycker att era besökare ska tänka på?
– Vi har faktiskt redan världens bästa medlemmar som redan sköter sig så bra och tänker på att torka av efter sig. Självklart ska man vara hemma om man märker att man är sjuk, men det var de flesta redan innan corona.
SATS
Linda-Li Cederroth, Country Manager
Hur har ni märkt av Corona-pandemin?
– Corona har påverkat samhället i stort och självklart även vår bransch. Vi agerade väldigt tidigt och redan i februari satte vi in ytterligare åtgärder för att säkerställa att våra träningscenter var säkra att besöka och jobba på.
– När pandemin eskalerade runt om i Norden tog vi beslut om att stänga alla våra 250 träningscenter i norden initialt för att kunna utvärdera situationen i de länder vi är verksamma i. Efter två veckor och efter kontakt med Folkhälsomyndigheten i Sverige så valde vi att öppna igen på ett ansvarsfullt och säkert sätt för både medlemmar och medarbetare.
– Vi ser nu att besökstalet är i linje med 2019 och det är ett tydligt tecken på att svenskarna prioriterar sin träning i dessa utmanande tider, och det är vi glada över.
Vad gör ni för att minimera risken för smittspridning?
– Vi satte in åtgärder väldigt tidigt och har succesivt anpassat dessa för att hela tiden säkerställa att vi följer Fokhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har bland annat ökat städfrekvensen och finjusterat städrutinerna, satt upp skyltar och stickers på golvet för att uppmuntra fler till att hålla avstånd, vi anpassar antalet deltagare på våra gruppträningsklasser utifrån storlek på gruppträningssal och många andra saker.
– Utöver det har vi också utvecklat vårt digitala erbjudande radikalt för att också ge våra medlemmar en möjlighet att träna utomhus eller online. Vi är väldigt imponerade över hur våra medlemmar verkligen bidrar och tar ansvar tillsammans med oss för att träna på ett ansvarsfullt och säkert sätt.
Finns det något du tycker att era besökare ska tänka på?
– Vi ber alla våra medlemmar respektera Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det vill säga: har du minsta lilla symptom – stanna hemma! Och är man frisk är man välkommen att besöka oss precis som vanligt, men vi ber alla att prioritera våra säkerhetsåtgärder på plats.
Fit4Life Crossfit
Eric & Jessica Haraldsdotter, ägare
Hur har ni märkt av Corona-pandemin?
– Vi märkte av det i våras, under mars och april började ovanligt få nya medlemmar och antalet frysta medlemskap var högre än normalt. Vi märkte också en nedgång i efterfrågan av företagsklasser. Från den drastiska nedgången i våras har det successivt återhämtat sig för att gå över till en riktigt bra höst med rekordstort intresse av att bli en del av vår härliga gemenskap.
Vad gör ni för att minimera risken för smittspridning?
– Vi är väldigt noga med rengöring av utrustning och ser till att hålla klasser små och uppmanar alla att tvätta händer när man kommer och att stanna hemma om man har minsta symptom. Vi erbjuder även ute klasser för de som tycker att det känns bättre att träna ute.
Finns det något du tycker att era besökare ska tänka på?
– Att inte gå och träna om man känner sig sjuk eller om man har någon i sin närhet som testats positivt för Covid-19. Att tänka på handhygienen och att fortsätta vara aktiv.
Friskis&Svettis
Susanne Jidesten, generalsekreterare
Hur har ni märkt av Corona-pandemin?
– Coronakrisen har varit och är tuff för många, det gäller också Friskis&Svettis. Vi har hela tiden haft som utgångspunkt att ta ansvar i den speciella situation som råder och följa myndigheternas rekommendationer och beslut. Men också att tillgängliggöra träning i så stor utsträckning som möjligt. Vår strategi är säker träning med avstånd ute, inne och digitalt.
Vad gör ni för att minimera risken för smittspridning?
– Friskis föreningar jobbar stenhårt för att anpassa verksamheten och på så sätt möjliggöra träning. Många föreningar har utökat uteverksamheten som ett sätt att minska smittorisken och vi har lanserat träningsnyheten Utefys. Städning, möjligheter till handtvätt och rengöring av redskap är en självklarhet på våra anläggningar.
– Vi skapar möjligheter för distansering i lokalerna både i gruppträningen och i gymmet. Viss träning har också fått pausa. Utöver det har vi öppnat upp den digitala träningen i flera kanaler. Allt för att hjälpa människor att upprätthålla sina rutiner och göra saker som de mår bra av.
Finns det något du tycker att era besökare ska tänka på?
– Om du känner minsta symptom så stanna hemma. Annars är det avstånd, avstånd, avstånd som gäller och att vara extra snälla mot varandra. Fortsätt att tvätta händerna, lämna plats och visa hänsyn. Det är bara tillsammans som pandemin kan stoppas.
Yogayama
Estelle Nordenfalk, ägare och styrelseordförande
Hur har ni märkt av Corona-pandemin?
– Under våren var det en snabb minskning av elever på klasserna, men framåt sommaren började de flesta komma tillbaka igen. Vi märkte att det fanns ett stort behov av att dels ta hand om sin hälsa men också att komma bort från all stress och oro som fanns särskilt under denna period när precis alla pratade om Corona överallt.
Vad gör ni för att minimera risken för smittspridning?
– Vi har färre antal elever på klasserna, i yogan behöver du inte heller ta i massa saker som andra tagit i utan du kommer in, rullar ut din matta, yogar, rullar ihop den och går ut. På så sätt har vi det lättare än till exempel ett gym.
– Sedan påminner vi extra mycket om att inte komma hit om man har minsta känning av någon symtom, det gäller alltid för oss men nu påminner vi extra om det. Naturligtvis finns det handsprit utplacerade i lokalen etcetera men det känns ju ganska självklart idag.
Finns det något du tycker att era besökare ska tänka på?
– De som kommer till oss har ett stort behov av lugn och möjlighet till avslappning nu med den mer instabila situationen som råder. Det är viktigt för oss att kunna erbjuda det så i ett sådant läge råder vi de elever som är mycket oroliga att faktiskt vänta med att komma till oss. Känner man att man är redo för att komma så hoppas vi att man upplever att vi har gjort det vi kan för att det skall kännas så tryggt och säkert som möjligt.