Få sallader slår ceasarsallad i smaken! Den krispiga romansalladen, saftiga kycklingen, krämiga dressingen och knaperstekt bacon. Här hittar du matfantasten och kokboksförfattaren Åse ”56kilo” Falkman Fredrikssons bästa recept.
Olika sallader är idag lika vanligt som husmanskost. De är snabba och enkla att kombinera efter eget tycke och smak. Och om du är hungrig går de att göra riktigt matiga med mättande råvaror. En klassiker är ceasarsallad, vilken du bara kan addera exempelvis matvete eller gott bröd till för mer kolhydrater.
Någon som helst äter lågkolhydratkost är däremot bloggaren, kokboksförfattaren och receptkreatören Åse ”56kilo” Falkman Fredriksson. Hon har hittat den perfekta smakkombinationen med västerbottenost istället för parmesanost:
– Det gör salladen så mycket godare! Kycklingen blir saftig och helt underbar.
Ceasarsallad – Åse ”56kilo” Falkman Fredrikssons bästa recept
Ingredienser kycklingsallad
- 2 kycklingfiléer
- 2 msk soja
- 4 msk smält avsvalnat smör
- 2 msk timjan
- Salt och peppar
- Romansallad
- 1 paket stekt klippt bacon
- 1,5 dl riven Västerbottenost
Ingredienser Caesardressing
- 2 dl kall rapsolja
- 1 kallt ägg
- 2 tsk dijonsenap
- 3 sardellfiléer
- 1 klyfta riven vitlök
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 tsk worchesetershiresauce
- 1 dl riven parmesanost
Salladen, gör så här:
- Rensa kycklingfiléerna och lägg i påse tillsammans med soja, olja, timjan, salt och peppar. Marinera i kylskåp ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i ugnsform och sätt in i ugnen i ca 20 minuter (innertemperatur på ca 70 g).
- Ta ut när de är klara och lägg folie ovanpå och låt vila i 10 minuter.
- Förbered under tiden övriga ingredienser: Strimla romansalladen och stek baconen och riv västerbottenosten.
- Lägg salladen på tallriken, toppa med skivad kyckling, ost, bacon och sedan caesardressingen.
Ceasardressingen, gör så här:
- Lägg alla ingredienser utom osten i en hög behållare.
- Sätt igång en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop.
- Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixern.
- Späd eventuellt med lite vatten eller mjölk/grädde för att få dressingen lösare.
Caesarsallad
Ingredienser
- 2 st kycklingfileer
- 2 msk soja
- 4 msk smör smält avsvalnat
- 2 msk timjan
- 1 huvud romansallad
- 1 krm salt & peppar
- 1 paket bacon stekt klippt
- 1,5 dl västerbottenost riven
Instruktioner
- Rensa kycklingfiléerna och lägg i påse tillsammans med soja, olja, timjan, salt och peppar. Marinera i kylskåp ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i ugnsform och sätt in i ugnen i ca 20 minuter (innertemperatur på ca 70 g).
- Ta ut när de är klara och lägg folie ovanpå och låt vila i 10 minuter.
- Förbered under tiden övriga ingredienser: Strimla romansalladen och stek baconen och riv västerbottenosten.
- Lägg salladen på tallriken, toppa med skivad kyckling, ost, bacon och sedan caesardressingen.
Läs även artikeln ”3 steg till en näringsrik, mättande och god sallad”.
Recept och foto: Åse Falkman Fredrikson, en av Sveriges populäraste kostrådgivare och mest välbesökta bloggare på 56kilo.se som skrivit flera bästsäljande böcker om mat och hälsa. Nu aktuell med “Åses kök”.
“För tio år sedan upptäckte Åse Falkman Fredrikson lågkolhydratkostens alla fördelar. Hon märkte snabbt att hon mådde så mycket bättre, gick ner i vikt och att sötsuget försvann. Bland mycket annat. Och att resultaten var bestående.”
I Åses kök får du veta precis hur du ska göra, tänka, välja/välja bort, planera, tillaga och njuta av dina nya vanor. Du får helt enkelt alla verktyg för att må bra, nå dina mål och leva hälsosamt. Bokens goda och lättlagade recept ger dig den sista pusselbiten för att lyckas på riktigt. Du hittar den för 145 kr på Adlibris.
Gud så fräscht och gott det ser ut!
Eller hur?! 🙂