Bukfetma anses farligast

Bukfetma anses farligast

’Med bukfetma menar man den fasta fetma som sätter sig inuti buken. Ofta ser den ut som en stöddig bulle, nästan i klass med en gravid kvinnas mage i sent stadium. Bukfetma ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom samt åldersdiabetes.

Bukfetman är svårbehandlad men med rätt kost och rätt typ av fysiskt aktivitet går den att behandla, det går att få bukt med den.

All fetma medför ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2 diabetes. Typ 2 diabetes är ej medfödd diabetes och brukar även kallas åldersdiabetes, den står för 90 procent av all diabetes.

Diabetes sliter hårt på kroppen och den som insjuknar måste behandlas med strikt kost och ofta insulin. En vanlig biverkan på sikt är exempelvis blindhet, men även lever, njurar och andra organ belastas hårt.

Både typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar utvecklas ofta gradvis och under längre tid innan de drabbar hälsan med full kraft.

Det hårda fettet i bukfetman lagras in mellan organen inuti kroppen och skiljer sig från underhudsfettet. Idag anses det hårda fettet fungera som ett egen organ med mycket negativ inverkan på kroppens blodkärl och organ.

Bukfettet ligger nära organen och det sprids lätt in i kärlen och andra organ och skadar dessa.

Genom att mäta bukomfånget kan man få en uppfattning om hur stort problem en individ har.

Patienten läggs på rygg och man mäter höjden på buken för att få ett mått på bukfetman. Det vanliga underhudsfettet faller åt sidan, men det hårda underhudsfettet får buken att stå upp som en kulle.

Bukfetman kallas ofta ölmage och det ligger en sanning detta. Intag av alkohol minskar nämligen testosteronnivåerna hos framförallt män (även kvinnor har låga halter av det manliga könshormonet testosteron). Testosteron har en fettförbrännande funktion, så därmed förvärras problemet med de höga kalorihalterna i alkohol.

Alkohol är ett av de näringstätaste livsmedlen med omkring 7 kalorier per gram. Kolhydrater, som många fruktar, håller måttligare 4 kalorier per gram.

Att man säger ölmage och inte spritmage är en folklig tradition. Sprit har givetvis mest kalorier per cl men öl har höga halter kolhydrater och det är troligen bakgrunden till detta uttryck. Kanske även erfarenhet. I synnerhet i tyskland kan man se karakteristiska ölmagar på många män.

Forskare vid bland annat Karolinska i Stockholm har tagit fram riktlinjer för midjemått kopplat till problemet med bukfetma.

De mått som tillämpas skiljer sig en hel del mellan män och kvinnor.

Kvinnor anses ha ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom vid ett midjemått på 80 cm och kraftigt förhöjd risk vid ett midjemått på 88 cm.

Män anses ha ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom vid ett midjemått på 94 cm och kraftigt förhöjd risk vid ett midjemått på 102 cm.

Text: Gunnar Eriksson
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.