Böngryta med aubergine. Vegansk, näringsrik, snabblagad och som smakar nästan ännu bättre i matlådan dagen efter. ”Det är någonting med aubergine som blir så jäkla gött när det fått stå över natten” skriver vår bloggare Lisa – kreatören bakom denna mustiga gryta.
Böngryta med aubergine
Recept 4 portioner:
– 1 aubergine
– 5 dl blandade kokta bönor, t.ex. borlotti, kidney, kikärtor, stora/små vita, svarta, mung..,
– 1 gul lök
– 3 vitlöksklyftor
– 500 g krossade tomater
– 2 dl vatten
– 1/2 grönsaksbuljongtärning
– Chiliflakes
– Spiskummin
– Malen koriander
Gör så här:
1. Strimla gullök, hacka vitlök och skär auberginen i tärningar, för att sedan fräsa på i olja i en stekpanna.
2. Krydda efter smak och låt fräsa någon minut till.
3. Häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt puttra under lock i cirka 10 minuter.
4. Tillsätt bönorna och låt puttra ytterligare cirka 2 minuter. Smaka av med lite salt.
5. Servera gärna med sötpotatis, matyoghurt, lite grönt och chiliflakes.
För mer härligheter inom träning och hälsa – följ Lisas blogg här.
Text: Anna Lissjanis
Foton och recept: Lisa Johansson