Bloggaren: ”Byt upp dig till menskopp och känn friheten!”

Bloggaren: "Byt upp dig till menskopp och känn friheten!"

Ok. Såhär är det. Kvinnor har mens. (Ok, killar – sluta inte läs – för nu kommer ett inlägg som ni kan tipsa era ”kvinnliga bekanta” om!). En gång i månaden har vi mens, om man inte tar någon form av hormoner som för vissa får effekten att mensen uteblir, är gravid, tränar alldeles för hårt och därmed får för låg fettprocent, kommit in i klimakteriet eller inte kommit in i puberteten.

Jag vet att det skrivits om det tidigare både här och på andra ställen, inte minst sedan fotbollsproffset Lotta Schelin och boxaren Klara Svensson – för att nämna några –  började lyfta på locket om mensen tidigare i höstas. Jag tänker inte starta inleda någon debatt i feministisk anda kring huruvida mens (eller egentligen den kvinnliga hormoncykeln) negligeras/nonchaleras inom idrotten. Lotta ifrågasatte bland annat varför de brukar få med sig nässpray, värktabletter och annat på sina utlandsresor med landslaget – men inte bindor och tamponger. Som sagt, jag ger mig inte in i det där, för jag tycker hela diskussionen är så tramsig.

Det jag däremot vill göra är att, liksom många andra gjort, verkligen tipsa om en liten sak som faktiskt förenklar och förfräschar mitt liv! Menskopp!

När jag först hörde talas om menskoppen var jag mycket, mycket, mycket skeptisk. Det hela kändes mest som något ”miljöaktivist-påfund”. Och dessutom – vem vill hålla på och ”slabba” med blod? Jag vet inte varför, men av nån underlig anledning köpte jag hem en. Egentligen mest för att överbevisa alla som var så ”pro”. Testade. Och jag är nu HELT såld! Detta var drygt 1,5 år sedan.

Varför ska man använda menskopp? Här kommer min lista i prioriteringsordning:

1. Du kan träna vad du vill – helt obehindrat!
Du kan träna vad/hur du vill, springa långlopp, simma, åka skidor, stå på händer – you name it! Med en menskopp i.
Ingen ”tråd” som hänger och riskerar att dra ut hela eländet eller skaver, ingen sunkig binda som glider runt (dessutom går det inte så bra att bada med binda och badar man med tampong så blir den ju helt blöt och genomäcklig). Du behöver inte tömma koppen lika ofta som du skulle ha bytt tampong/binda vilket också är befriande för oss som kanske är ute längre stunder.

2. Du behöver aldrig fundera på/riskera att du glömt och ta med dig mensskydd
Vem/vilka har inte tamponger/bindor i var och varannan väska? Och när man väl behöver dem så inser man att man att de antingen är alldeles sönder efter att ha legat och skavt i väskan alternativt att man glömt att lägga i nya efter förra mensen  – dvs. man har inga kvar! Koppen kan du, till skillnad från en tampong, ha i ett par dagar innan mensen börjar utan att riskera att torka ut slemhinnorna.

3. Du känner dig garanterat fräsch – hela tiden!
Du kokar koppen före mensen och efter mensens slut. När du tömmer den tvättar du av den i vatten (eller om det inte finns vatten så torkar du av den med papper). Blodet i koppen är helt luktfritt! Till skillnad från både tamponger och bindor som låter blodet komma i kontakt med både yttre hud, material i mensskydd och luft och därmed kan skapa en lite unken lukt/känsla – så sker detta aldrig med blodet i koppen!

4. Du kan sova naken! 🙂
Japp. Vill du, så kan du sova naken under hela mensen.

Jag tänker inte ens ta upp perspektivet att det är billigt. För det känns inte så viktigt för mig. Men visst, du köper en eller kanske två koppar för 100-300 kr beroende på märke. Det har du garanterat sparat in på några månaders normal konsumtion/förbrukning av bindor/tamponger.

Kopparna brukar finnas i två storlekar. Vilken storlek du behöver avgörs av om du fött barn vaginalt eller inte, eller om du är äldre än 30/35 år (olika beroende på fabrikat). Det tar ett par gånger innan man fått in ”knixen” med hur man sätter in/tar ut den. Men sen är det inte mer komplicerat än att använda tampong.

Mitt tips är att våga dig på att prova! Du kommer inte bli besviken (och blir du det, så öva lite mer för ”sitter den rätt – så håller den tätt!”.

För dig som vill läsa mer om menskopp så går det att göra här: https://menskoppen.se/

Text: Maria Lundqvist Bohrnertz. Läs hennes blogg här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.