Samtidigt som det råder en hälsotrend har många människors ohälsa ökat markant de senaste åren, och med det har behovet av hälsocoacher och kostrådgivare blivit större. Men vad innebär yrken som dessa? Och var hittar du en bra utbildning? Här låter vi några studenter från Örnsköldsviks Folkhögskola berätta om sin erfarenhet.
Örnsköldsviks Folkhögskola ligger i hjärtat av den vackra och naturnära studentstaden. Här finns Norrlands enda Hälsocoach-utbildning med certifieringsmöjligheter, vilket är en viktig markör på kvalité och kunskap. Att jobba som Hälsocoach innebär att kunna stötta och motivera människor som har bestämt sig för att göra en livsstilförändring. Då många har svårt att klara detta på egen hand, blir efterfrågan på kompetent arbetskraft inom friskvård och hälsa allt större.
Som Hälsocoach är det lika viktigt att ha kunna ha motiverande samtal som att ha god kunskap om träning, kost och hälsa, för att kunna säkerställa en hållbar utveckling, och för att möta upp efterfrågan utbildas här Hälsocoacher med inriktning PT & kostrådgivning i ett helhetsperspektiv på hälsa.
Annelie, 24 år från Trosa, hade just kommit hem från en lång utlandsresa, när hennes pojkvän kom in på en annan utbildning i Umeå.
– Jag hade tänkt länge på att utbilda mig till PT, berättar hon. Men privatskolorna kostar ganska mycket och jag hade inte så gott ställt efter resan. Och eftersom den här utbildningen är CSN-berättigad och på pendlingsavstånd från Umeå, var den perfekt för mig. Man ska kunna fullfölja sina drömmar även om man inte har så gott ställt.
En annan fördel med utbildningen tycker hon är kurslängden på ett år. Inte för lång, men tillräckligt lång för att man ska känna sig redo att ge sig ut i arbetslivet. Sen tar certifieringen 11 veckor, och den är inte bunden till Örnsköldsvik utan kan göras vid någon annan folkhögskola i landet, om de bestämmer sig för att flytta neråt igen.
– Drömmen på sikt är att få flytta utomlands och jobba som PT där. Det är ju en perfekt utbildning på det sättet. Man behöver bara sig själv och sin kunskap.
En annan student på utbildningen är Micke, 44 år. Han är född i Örnsköldsvik, och efter att ha flyttat runt lite i Sverige och bott i bland annat Stockholm, har han bestämt sig för att återvända till sin gamla hemstad och närheten till naturen.
Han hade redan sportat i stort sett hela livet, när han i 20-årsåldern upptäckte styrketräning, och fördjupade sig även i all vetenskap runtomkring.
– Jag är självlärd och har skrivit både böcker och hälsoartiklar, berättar han. Men jag kände att det var dags att få papper på mina kunskaper, och för att kunna få jobb på större kedjor där utbildning är ett krav. Den här utbildningen täcker alla områden jag behöver, och mitt långsiktiga mål är att med träning och kostråd hjälpa en människa i taget till en allmän hållbar hälsa, och på så sätt bidra till en bättre världshälsa.
Nyfiken att veta mer? Läs mer om denna viktiga utbildning här.
Text: Jennie Kilgren – Copykatt.se