Den koreanska maträtten bibimbap blev väldigt poppis för ett par år sen och står sig än. Här hittar du recept på en vegetarisk variant av den goda trendrätten – bimbam med tofu på Lisas vis.
Bibimbap kan innehålla lite allt möjligt som du tycker om, men basen är ofta ris, kimchi (fermenterade grönsaker), grönsaker som spenat och groddar, inlagd gurka, kött/fisk/tofu samt någon stark sås. Sedan toppas hela härligheten med ett stekt ägg.
Bibimbap med tofu – recept på Lisas vis
Ingredienser 2 portioner:
– 200 g tofu (gärna marinerad)
– 2 portioner ris
– Kimchi
– 1/3 gurka
– 1 msk ättiksprit
– 1 tsk socker
– böngroddar
– bladspenat
– salladslök
– svamp, t.ex. champinjoner eller shiitake
– 2 ägg
– lite olja
– chiliflakes
Gör så här:
1. Tillaga riset efter instruktioner på förpackning.
2. Hyvla gurkan tunt, blanda med ett par msk vatten, ättikspriten och sockret. Låt stå minst 15 minuter.
3. Skiva svampen, strimla salladslöken (mängd efter tycke).
4. Stek svamp och 2/3 av salladslöken i lite olja i en stekpanna, tillsätt bladspenat och böngroddar. Låt fräsa en liten stund till. Ställ grönsaksblandningen åt sidan.
5. Tärna tofun och fräs på i stekpannan tills de fått färg.
6. Stek äggen, dock endast på ena sidan, andra sidan får gärna vara lös och krämig.
7. Lägg riset i botten av en skål. Fyll sedan på med grönsaksblandningen, tofu, kimchi, den inlagda gurkan och lite mer salladslök. Toppa med ägget, strössla över chiliflakes efter smak.
Serverade förslagsvis med färsk bladspenat, morotsstavar, gröna bönor, japansk soja och chilimayo.
Recept och foto: Lisa Johansson vars fina blogg du hittar här.