Bekämpa akne på 10 naturliga sätt

torr hud

Har du lagt ner tusentals kronor på hudvårdsprodukter som säger sig ska förebygga och motverka finnar och akne? Har du blivit besviken, uppgiven och känt att ingenting hjälper? Här hittar du en guide med tips och husmorskurer för att bekämpa dina besvär.

Du behöver inte vara i tonåren för att lida av finnar eller svårare akne utan det kan faktiskt uppstå när som helst i livet. Finnar beror inte på en dålig eller oren hy utan att talgkörtlarna i huden är inflammerade och det resulterar i röda utslag, oftast i ansiktet men det är även vanligt att det förekommer på rygg och bröst också.

Orsakerna till att finnar och akne uppstår kan vara många och det är oftast svårt att sätta finger på vad det är som egentligen gör att det återkommer. Några vanliga orsaker till finnar är: hormonella förändringar i kroppen så som puberteten, graviditet eller menstruation. Vissa p-piller och en del läkemedel kan orsaka en reaktion i redan känsliga talgkörtlar. Smink, solkräm och oljor kan täppa igen porerna öka risken för finnar, se till att använda produkter som låter huden andas. Fuktig miljö, ärftlighet, olika livsmedel, stress och oro är också exempel på orsaker som kan leda till finnar och akne.

Mirakel sker inte över en natt, så ha tålamod och ta hand om din hud på bästa sätt. Här hittar du några enkla sätt att motverka akne.

10 tips mot akne

 1. Kläm helst inte alls på dina finnar, det kan leda till att du får ärr i ansiktet! Men om du ändå inte kan låta bli så gör det med rena händer och låt ansiktet vila efteråt.
 2. Rengör ansiktet morgon och kväll med produkter som är anpassade efter din hudtyp.
 3. Använd smink som gör att huden andas och inte täpper till porerna.
 4. Tvätta dina sminkborstar minst en gång per vecka, där kryllar det av bakterier annars!
 5. Tvätta alltid oavsett vad bort sminket innan du går och lägger dig för natten.
 6. Byt sängkläder och handdukar regelbundet.
 7. Tänk på att försöka duscha direkt efter att du har svettatas.
 8. Tvätta inte ansiktet för mycket, detta kan leda till att huden torkas ut och du kan istället få ännu mer finnar.
 9. Solen minskar inflammationen i huden och kan minska akne men sola försiktigt, har du redan ärr från akne kan dessa förvärras vid solning under en längre tid.
 10. Välj solskyddsprodukter som inte är feta, fråga på ditt apotek!
 11. Sist men inte minst: DRICK VATTEN, något som många glömmer bort men som är så viktigt för hyn.

12 husmorskurer

Här får du även olika husmorstips att testa hemma, det mesta med sådant du förmodligen redan har i skafferiet. Både billigare och utan konstiga tillsatser. Naturliga livsmedel som kan göra underverk för din hy.

kaffesump

Det sägs att kaffe har en antioxidantisk effekt på huden och skyddar cellerna mot åldrande. Oljorna i kaffebönorna har en rengörande effekt och kan dessutom motverka bakterier.

Kaffemasken

Ingredienser:

 • 2 msk honung
 • 2 tsk snabbkaffepulver

Gör så här: Blanda ihop kaffepulvret med honungen och applicera i ansiktet. Skölj av masken efter cirka 30 minuter.

Äggvita är bra för en fetare hy och stora porer eftersom den har en sammandragande effekt.

Äggmasken

Ingredienser:

 • 1 msk äggvita
 • 1 msk pressad citronjuice
 • 1 msk honung

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser och massera in i ansiktet. Låt masken torka ordentligt och skölj sedan bort med ljummet vatten.

Både kanel och honung har antibakteriella egenskaper och en förmåga att minska porer, finnar och acne. De ger också en lugnande och läkande effekt på sår och ärr.

Aknebekämparen

Ingredienser:

 • ½ tsk mald kanel
 • ½ tsk mald muskotnöt
 • 1 tsk honung
 • ½ tsk citronsaft

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till en smet och applicera på ansiktet. Tvätta av efter 20–30 minuter.

Peeling

Att peela sig i ansiktet är ett otroligt bra sätt att rensa huden från döda hudceller. Dessutom ger det en ren och skön känsla efteråt. Tänk alltid på att peela huden med mjuka och gärna cirkelliknande rörelser för att inte irritera huden. Lider du utav svårare akne ska du vara försiktigt med att peela huden eftersom det kan uppstå ännu mer irritation i det redan inflammerade utslagen utan ta då istället hjälp hos en professionell hudvårdsspecialist.

Jordgubbar innehåller salicylsyra som tar bort döda hudceller och minskar uppkomsten av nya pormaskar.

Pormaskbekämparen

Ingredienser:

 • 2 mogna jordgubbar
 • 1 tsk honung

Gör så här: Mosa jordgubbarna och blanda ihop med honungen. Applicera i ansiktet och låt sitta i 15–20 minuter och skölj där efter bort med ljummet vatten.

Havregryn gör inte bara magen glad utan även huden! Havregryn innehåller zink som ger en lugnande effekt på huden och är dessutom både renande och läkande.

Lugnande Havremasken

Ingredienser:

 • 1 dl Havregryn
 • 1–2 msk Vatten
 • 1 msk honung

Gör så här: Blanda havregryn & honung med lite vatten och applicera på huden och låt det torka in ordentligt. Tvätta sedan bort med ljummet vatten.

Att du blir söt av socker kan absolut stämma. Prova den här peelingen som även är ätbar.

Sockerpeeling

Ingredienser:

 • 2 msk strösocker alternativt farinsocker
 • 1 msk olivolja
 • 1 tsk kanel
 • 1 tsk färsk riven ingefära

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser och massera in i huden, låt sitta i 20–30 minuter och tvätta sedan bort med ljummet vatten.

Kokosolja som hudkräm

Kokosoljan har blivit otroligt populär inom matlagningen och finns nästan i varje kök numera men visste ni att den faktiskt fungerar perfekt som hudkräm också? Laurinsyran i kokosolja har en bakteriedödande effekt och kan därför vara framgångsrik mot akne. Kokosoljan ger en mjukgörande och len känsla och återfuktar torr hud, ett perfekt alternativ under vinterhalvåret när de flesta känner sig torrare i hyn än på sommaren.

vatten

Rosenvatten

Rosenvatten har visat sig ha många fantastiska fördelar inom skönhet och hälsa. Den sägs bland annat minska risken för urinvägsinfektion, hjärtsjukdomar, tandvärk, stress och magsår. Rosenvatten är antibakteriellt och har en läkande och lugnande effekt på huden och passar därför utmärkt för dig som lider utav finnar eller akne. Använd rosenvattnet som en toner i ansiktet morgon och kväll för att rengöra, återfukta och ge huden extra lyster.

Hemmagjorda pormaskplåster

Hur spännande låter inte det här? Och så enkelt att göra själv.

Du behöver:

 • 1 msk Gelatinpulver
 • 1,5 msk mjölk

Gör så här: Blanda gelatinpulver med mjölken och värm i mikron i cirka 10–15 sekunder, ta ut och blanda runt. Applicera sedan gelatinblandningen på de problemområden du har i ansiktet. Låt det torka i 15–20 minuter och dra sedan loss “plåstret”. Tips: dra snabbt, det kan göra lite ont!

Naturliga ansiktsmasker mot pormaskar, finnar och akne

Att tänka på när du gör ansiktsmasker är att alltid tvätta händerna innan du applicerar masken och även innan du tvättar bort den. Använd alltid ljummet vatten när du tvättar bort masken men avsluta sedan med att skölja ansiktet med iskallt vatten för att stänga igen alla öppna porer och därav minskar du risken för att huden blir mottagligare för smuts och infektioner. Tänk också på att du kan bli lite röd och irriterad i hyn efter att du gjort en ansiktsmask, det är oftast helt normalt och du får ett bevis på att något faktiskt händer med din hud. Gör gärna ansiktsmasken på kvällen innan du ska sova så får ansiktet vila från produkter och eventuellt smink under natten.

När du behöver professionell hjälp

Det finns miljarder bakterier på vår hud. Nästan alla dessa bakterier är goda och bidrar till en frisk hud. Men, det finns också bakterier som orsakar problem. En av dessa är gula stafylokocker, vilket är en bakterie som kan orsaka hudproblem som akne.

Gladskin är världens första hudvårds-serie baserad på ett patenterat, bakteriedödande enzymer. De ersätter behovet av antibiotika och neutraliserar risken för resistens. Produkterna kan användas på intakt hud och bekämpar specifikt bakterietypen Staphylococcus aureus som orsakar hudproblem som akne.

Enligt WHO är resistens mot antibiotika en av världens största hälsohot. Behovet av alternativa lösningar är större än någonsin. Antibiotika gör ingen skillnad på goda och dåliga bakterier och användande ökar risken för resistens. Gladskins Staphefekt™ SA 100 är världens första endolysin som är godkänt för människor. Den angriper specifikt Staphyloccus areas – ofta kallad “Staph” – vilket är huvudanledningen till att man får akne eller andra hudproblem.

Endolysin-teknologin öppnar nya möjligheter för behandling av kroniska hudsjukdomar som t.ex atopic dermatitis och svårbehandlade hudinfektioner, inklusive de som orsakats av MRSA. Sedan introduktionen har Gladskin hjälpt mer än 100.000 människor i Europa som lidit av Akne, eksem, eller rosacea. Många har rapporterat livsavgörande förändringar.

 

 

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika gym, tips på häsloinriktare restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras