Behöver e-sportare vara i fysisk form?

träning corona KSM66

E-sport växer ständigt i popularitet. Det tillkommer hela tiden nya utövare och fans. Det har länge varit en diskussion om huruvida e-sport verkligen är en riktig sport eller inte. De som har ansett att e-sport inte är på riktigt har nog fått lov att ge sig nu när stora turneringar spelas inför utsålda arenor och samtidigt har miljontals tittare världen över.

När e-sporten fortfarande var en smal sport med få utövare krävdes inte så mycket för att bli bäst men idag ser det annorlunda ut. Det funkar inte längre med att sitta uppe hela nätterna och dricka cola utan det är skarpa rutiner för träning som gäller. De som vill bli bäst måste ha förmågan att fokusera under långa stunder. Då hjälper det också att vara i fysisk form.

Började i Sydkorea

E-sport som är en förkortning av electronic sport började växa fram under 1990-talet. De första arrangerade tävlingarna hölls av Nintendo som ordnade VM i tv-spel för barn och ungdomar. Priset var inte pengar utan mer äran. Det som gjorde att e-sport började växa var att ny teknik och internet gjorde det möjligt att spela under mer organiserade former. Ungefär samtidigt i Sydkorea började allt fler att spela tv-spel och där började det att forma sig till att bli en sport med organiserade tävlingar. Sydkorea är idag ett av världens främsta länder när det gäller e-sport. Sverige är inte så dåliga heller utan vi har flera stora lag och spelare i världsklass, till exempel Ninjas in Pyjamas. E-sport delas in i flera olika sporter. Det finns så kallade ARTS-spel som står för Action Real-Time Strategy där populära spel är Dota 2 och League of Legends, bland andra. Sen finns det Förstapersonskjutare, FPS, och där är Counter-Strike: Global Offensive överlägset störst. De här spelen ser så klart väldigt olika ut och kräver olika färdigheter men gemensamt är att det gäller att klara av att hålla sig fokuserad under lång tid.

Väletablerad gren

En gren inom e-sport som är väletablerad är poker. Pokerspelare behöver inte bara ha ett skarpt sinne och uthållighet för att klara av långa timmar runt spelbordet. Därför är det troligen inte en slump att många pokerspelare också har en bakgrund som idrottare. Ett exempel är det spanska pokerproffset Ramón Colillas som är en före detta fitnesstränare med en examen i idrottsvetenskap. Hans fysiska uthållighet så väl som sportsliga mind set har hjälpt honom att vinna några av världens mest prestigefyllda pokerturneringar som PokerStars Players NL Hold’em Championship på Bahamas och han är även medlem av det välrenommerade laget Team PokerStars.

Reagera på ett ögonblick

Många som har varit emot att kalla e-sport för just en sport har gjort misstaget att de blandat ihop idrott med sport. E-sport är en sport i den bemärkelsen att det krävs färdighet för att utöva den och den organiseras i tävlingar. Många tycker kanske att de bara sitter ner men faktum är att idag krävs väldigt mycket av de som vill vara bäst inom e-sport. Det krävs god fysik för att orka hålla ut och behålla koncentrationen under långa matcher. För de som spelar till exempel Counter-Strike krävs att vara så alert att de kan reagera på bråkdelen av en sekund. Då krävs att hela kroppen är i form för att få dina händer att utföra det de ska i precis samma ögonblick signalen går ut från hjärnan. De som vill nå framgång inom e-sport idag behöver precis som andra träna målmedvetet. Det är inte ovanligt att de framgångsrika lagen följer ett strikt schema med att gå upp tidigt, träna, äta rätt och så klart öva, öva och öva på sin sport. Men just att vara i fysisk form blir allt viktigare för de lag som vill bli bäst. Inte mist för att det är krävande att resa runt på turné för att delta i liveturneringar världen över. Även när tävlingarna sker online kan deltagarna befinna sig i olika tidszoner vilket kan medföra sena nätter eller tidiga mornar. Det är ingenting som en soffpotatis orkar med i längden. Så, det är dags att för alltid lägga bort de gamla fördomarna runt e-sport och erkänna deltagarna som de atleter de faktiskt är.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.