Vikten av träning för dig som kör e-sport – 3 övningar och intervju med mästaren Emil ”HeatoN” Christensen

Möt NOCCOs ambassadör Emil ”HeatoN” Christensen – en av de bästa Counter Strike-spelarna genom tiderna som vunnit allt som går att vinna inom spelet och även varit med i det populära programmet Mästarnas Mästare. Här berättar han om sin sport, hur träning hjälper dig inom e-sport och visar tre av sina favoritövningar.

Få personer har gjort lika mycket för e-sporten som Emil ”HeatoN” Christensen, vilket uppmärksammades 2016 när han blev den första någonsin att väljas in i e-sportens Hall of Fame. I NOCCO Close Up berättar Emil om resan från hockeyspelare till gamer, om hur laget Ninjas In Pyjamas tog fart och vikten av fysisk aktivitet när man spelar e-sport. Han ger dessutom sina bästa tips för att bli en bättre spelare, både konkreta speltips och träningsövningar. 

Emil ”HeatoN” Christensen om vikten av träning för dig som kör e-sport

Du är en levande legend inom e-sport och har varit en stor tillgång för hela den världen! Hur kom du in där? 

När jag var 16–17 år var jag en hockeyfantast, det var hockeyträning två gånger om dagen. Jag skadade dock foten så pass illa att jag inte kunde gå på den. Mina kompisar fick mig då att testa ett nytt spel som hette Counter-Strike Min första upplevelse av spelet var att jag var helt värdelös, så dålig att mina kompisar retade mig. Jag är dock en vinnarskalle och tålde inte att de var bättre än jag, min målsättning blev därmed att slå dem. Till slut började jag inse att jag blivit bättre och att jag faktiskt var ganska bra. Det finns likheter mellan hockeyn och CS, båda sporterna spelas i lag. Jag såg även likheter i de taktiska delarna samt den individuella skickligheten. Jag började älska allt runtomkring spelet och var tillslut helt fast. 

Jag spelade vidare och blev ganska duktig, till och med bland de bättre i Sverige. Det fanns inte på världskartan att det fanns någon framtidskarriär inom e-sport på den tiden, utan det handlade bara om att jag älskade att spela. Senare blev jag den första i Europa som fick betalt för att spela. 

Jag tänkte i två olika scenarion; antingen fortsätter jag eller slutar på topp och blir ihågkommen som bäst.

Vad var det som drev dig att fortsätta trots turbulensen och motgångarna?

Först och främst var drivkraften kärleken till sporten i sig, men också att NiP var viktigt för både mig och Tommy. Dessutom har NiP hjälpt e-sporten otroligt mycket och jag ville därför inte förstöra den fantastiska historien bakom varumärket. Idag är e-sporten världens näst största sport tätt efter fotbollen, och jag tror att e-sporten kommer gå om så småningom.

Hur kändes det att vara den första att ta den historiska platsen i e-sportens Hall Of Fame? Varför tror du att just du blev invald?

Det var en fruktansvärt cool känsla att bli den första i världen att bli invald och också ett av de stoltaste ögonblicken i mitt liv. Jag tror att jag vann dels för mina prestationer som spelare, dels för allt som jag gjort för e-sporten utanför mitt eget spelande. Jag har jobbat i motvind i många år och hela tiden sagt ”det är inte farligt att spela, det är något bra och positivt”. Nu är vi framme just där – folk ifrågasätter det inte längre. När jag vann Hall Of Fame blev det en bekräftelse på allt jobb jag lagt ner. Det var en riktigt skön känsla och såklart en lite surrealistisk upplevelse.

Du har varit med och drivit e-sporten framåt, vunnit VM i CS 8 gånger, tagit en plats i e-sportens Hall of Fame och varit med och lyft fram nya fantastiska spelare. Vilka ögonblick under din karriär är du stoltast över?

Förutom Hall Of Fame är jag stolt över min första stora tävling i Malmö, där vi spelade på slutsåld arena och det var riktigt bra tryck i hela arenan. Det var riktigt läckert att vinna i Malmö som ett svenskt lag och se hur stor e-sporten hade blivit i Sverige.

När jag fick veta att jag skulle vara med i Mästarnas Mästare var jag nog i den sämsta formen jag varit i på säkert 10–15 år.

Förutom alla dina e-sportsprestationer har du har även varit med i det populära programmet Mästarnas Mästare. Hur var det?

Jag fick veta det bara någon vecka innan det var dags, när jag var på semester i Spanien. Jag hade levt livet och knappt tränat på hela sommaren. När jag fick veta att jag skulle vara med i Mästarnas Mästare var jag nog i den sämsta formen jag varit i på säkert 10–15 år. Min tanke var att medverka, ta till vara på chansen, visa upp vem jag är och göra mitt bästa. Det gick bra trots att min form var katastrof, det verkade som att folk gillade mig när jag var där. Jag ville att folk skulle få ett ansikte på oss som håller på med e-sport, vilket i sin tur hjälpte mig i mitt försök att normalisera e-sporten i Sverige. Jag är jätteglad att jag fick den möjligheten.

Du pratar mycket om kopplingen mellan fysisk aktivitet och kost inom e-sport, på vilket sätt är det viktigt?

Det kommer från egen erfarenhet. När jag slutade spela ishockey fortsatte jag ligga på ett väldigt högt kaloriintag utan att träna. Under en tvåårsperiod gick jag från 80 kg upp till 130 kg. När jag vägde så mycket blev jag tröttare, hade svårare att fokusera och var tvungen att sova mellan träningstimmarna. Jag var helt enkelt inte riktigt där.

Det var pappa som uppmärksammade mig om att jag endast åt skräpmat och inte rörde på mig. Jag började då gå promenader och även till gymmet, samt la om min kost. Något som gjorde att även mitt spelande gick bättre. Jag började då med mer intensiv träning och märkte hur jag bara blev bättre och bättre. Genom livsstilsförändringen kom jag till toppen av min karriär, vilket jag verkligen vill förmedla till andra. Du presterar mycket bättre i spelet, men framförallt mår du mycket bättre även utanför e-sportsvärlden. Mår du inte bra i dig själv kan det lätt spinna iväg, jag har suttit i den situationen själv och det är inte bra.

Vilka tips skulle du ge till alla där ute som vill bli bättre inom e-sport?

  1. Efter varje gång du spelat skriver du ner vad du behöver träna på dagen efter. Då har du det färskt i minnet. Var självkritisk i ditt eget spelande, ingen är perfekt.
  2. Spela in när du spelar och analysera det du gör för att se vad du kan göra för att bli bättre. Ta det ett steg i taget för att sedan paketera det till en helhet.
  1. Kolla när proffsen spelar och ta efter dem. De har blivit proffs av en anledning.
  2. Glöm inte att ha kul – du kommer inte komma någonstans om du inte älskar det du håller på med!

3 övningar med Emil ”HeatoN” Christensen

1. Situps. Starka bålmuskler har du alltid nytta av, inte minst för att avlasta ryggen och slippa smärta av stillasittande eller andra vardagssysslor.

2. Ryggresningar. En enkel och effektiv övning för att stärka musklerna i ryggen som du kan köra var som helst.

3. Bicepscurl. Praktisk muskel och för många – estetisk tilltalande är ett par bitiga ”guns”.

Du har sedan några år tillbaka slutat spela, hur var det att ta det beslutet?

Det kändes väldigt bra, det var som om en sten föll från axlarna när jag bestämde mig för att sluta. Även fast jag fortfarande var duktig, var jag inte lika bra individuellt längre. Dessutom kände jag att reflexerna inte var lika bra som förr.

E-sporten hade vuxit så pass mycket att jag kände att jag kunde jobba med det i framtiden, även fast jag inte spelade själv. Jag tänkte i två olika scenarion; antingen fortsätter jag eller slutar på topp och blir ihågkommen som bäst.

Varför är NOCCO det självklara valet inom e-sport?

Jag tycker personligen att det inte finns något bättre om man vill pigga upp sig själv när man spelar, och samtidigt undvika dipparna. Det är det enda jag kan dricka om jag vill bli pigg efter en lång dag eller behöver fokusera lite extra. Det som egentligen gör NOCCO till det självklara valet för e-sport är hela livsstilen som NOCCO står för, det aktiva livet med träning för att vara en så bra spelare som möjligt. NOCCO är helt enkelt en livsstilsdryck som passar perfekt för oss inom e-sporten!

Du har varit en stor del av laget Ninjas In Pyjamas (NiP), kan du berätta mer om det? 

Allt började med att Tommy ”Potti” Ingemarsson startade upp Ninjas In Pyjamas och sedan tog in mig i laget. Jag och Tommy hade ett race som pågick under flera år, vi vann allt och var överlägset bäst i världen. Vi hade dock inga sponsorer, vilket gjorde att vi var tvungna att byta lag till slut. Det handlade inte om att få lön utbetald, utan snarare att vi inte hade möjlighet att komma iväg på turneringar. 2005 startade vi upp NiP igen. Inte långt efter NiP gjort comeback valde Tommy att sluta, och 2007 slutade även jag. 

Det är så härligt är att se var/vad NiP är idag; ett av världens största lag som kan jämföras med fotbollens Barcelona. Allt började med Tommys lilla lag med ett oseriöst namn, som senare blev bäst i världen. Det är en fantastisk historia som finns bakom varumärket och något jag är väldigt stolt över idag. Under dessa år finns det såklart mycket jag ångrar, jag har gått på många minor och gjort dumma saker, men i slutändan är jag väldigt nöjd över hur allt slutade. Jag befann mig i en bransch där allt var helt nytt, jag var tvungen att göra misstagen för att vi skulle hamna där vi är idag, men allt blev bra tillslut. 

Det finns en föreställning om att e-sportare sitter i en källare, spelar spel, äter pizza och dricker joltcola. Hur ser verkligheten egentligen ut?

Den myten stämde förr – man satt i en källare, käkade pizza och drack joltcola. I dagsläget stämmer det dock inte alls, nu är det ett större helhetstänk. E-sportens topplag består av ett stall av människor. Man spelar i lag om fem, sen är det minst fem personer till som jobbar heltid med laget – personliga tränare, dietister, mentala coacher och taktiker. Det har alltid varit viktigt för mig att nästa generation ska ha ett sådant helhetstänk, och det känns som vi har lyckats bra med det. Nu är det allmänt känt hos e-sportare att du måste hålla dig aktiv om du vill prestera på topp. Med det sagt, du behöver inte gå till gymmet, utan intensiva promenader och att lägga om kosten räcker. Det finns även många övningar du kan göra hemma vid datorn, exempelvis burpees, armhävningar och situps. 

Hur ser ditt liv ut idag? 

Jag har bland annat en restaurangkedja med inriktning på e-sport som heter Kappa bar, den finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Jönköping. Jag har dessutom varit med och startat Sveriges största CS-liga Elitserien i e-sport. Jag är även delaktig i utvecklingen av e-sportsutbildningarna på e-sportgymnasiet Area Academy. Min vardag är därmed väldig varierad. Jag har även blivit väldigt hemmakär sedan vi fick barn och vill umgås så mycket som möjligt med min dotter. 

 

Intervju och filmer: Nocco

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.