Att kosten är viktig för att maximera idrottarens prestationer och resultat är ingen nyhet. Det finns få människor som känner sina kroppar så väl som idrottare gör och där man genom erfarenhet och rutin har lärt sig vilken diet som man mår bäst av, och som man också presterar bäst av.
På kortare tävlingshelger eller matcher så kan många idrottare ha med sig färdiga matlådor ut på resande fot. På längre träningsläger och på större mästerskap som exempelvis OS, ser då kosthållningen ut på annat vis?
Nej, kosthållningen ser mer eller mindre ut på samma vis, men där det ofta är själva upplägget som varierar. Vanligtvis så har OS-trupperna med sig sitt eget team av kockar, som förbereder och lagar alla måltider som ska intas under varje dag under ett mästerskap.
Här är det också viktigt att komma ihåg att alla idrottares enskilda upplägg kan se olika ut samt att olika idrotter kan kräva en större uppladdning av kolhydrater än vad andra idrotter kräver. Många individuella idrottare har också sina personliga upplägg framtagna av egna nutritionister eller kostrådgivare för att deras prestationer ska kunna maximeras.
Olympiska idrottare äter annars vanligtvis runt cirka 3000 – 4000 kalorier om dagen och där dessa till allra störst del består av kolhydrater och proteiner. Här är också fokuset på att äta oftare och mindre mängder istället för att äta stora mängder vid färre tillfällen.
Viktigt att mentalt kunna koppla av från idrotten
Att konstant tänka på prestationer, tävlingar och matcher kan vara mentalt uttömmande för många idrottare. Vid sidan av idrotten så behöver också varje enskild idrottare hitta den mentala anspänningsnivå som passar dom bäst.
Intressen och saker att göra skiljer sig enormt mycket åt mellan alla idrottare. Vissa tycker om att umgås och spela kort med andra, vissa tittar på film, några är ute på stan och shoppar eller enbart stannar på rummet och återhämtar sig.
Många idrottare har även en plan för vad man ska göra efter att karriären är slut, vilket också kan göra att många studerar vid sidan av idrotten eller ser över investeringar, som man kan göra i rena tillgångar nu eller senare i livet.
Så förutsättningarna för att de svenska idrottarna ska kunna prestera på allra högsta nivå, under sommarens OS i Tokyo 23 juli-8 augusti, ser med andra ord mycket bra ut. De största svenska guldhoppen får Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Sarah Sjöström ses som, och de ger alla låga odds som OS-vinnare.
Här är dock Sarah Sjöström i full rehabträning efter ett armbågsbrott tidigare i våras och det framgår nu att hon kommer att vara med i OS, men kommer inte kunna medverka fullt ut, även om rehabiliteringen går efter planen.
Som alltid så kommer det att finnas stora förhoppningar på den svenska OS-truppen, och där finns det utan tvekan gott om chanser till många positiva svenska överraskningar. Inte minst när vi också kan vara trygga med att det kommer att finnas en bra kosthållning att luta sig tillbaka på för den svenska OS-truppen.