Arteriografen

Arteriografen

Helt ny metod för att testa din kärlhälsa!

Dagens metoder hittar bara 50% av alla som drabbas av hjärtattack och stroke. Det finns nu möjlighet att testa sig i Sverige med arteriografen.

 


 

Bakgrund

Att ha kontroll på sin kärlhälsa är viktigt om man vill leva länge. Hjärt-kärlsjukdom är idag den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Ändå har runt hälften av de som drabbas normala analysvärden och hittas inte med dagens metoder. De har normalt blodtryck, blodfetter och vilo-EKG. De röker inte och äter normalt. Med åldern blir våra artärväggar tjockare och stelare. Fettinlagring, inflammation och kalkinlagring leder till förträngningar och till att blodflödet försvåras.

 

De viktigaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom är: Ärftliga faktorer, Högt blodtryck, Diabetes, Höga blodfetter, Rökning, Övervikt, Fysisk inaktivitet, Stress, Näringsbrister.

 

Vem som helst kan drabbas. Du kan precis ha kommit ut från din årliga hälsoundersökning, lättad av goda mätvärden, och ändå ramla ihop på trottoaren. Fram tills nu har det inte funnits något bra sätt att hitta och stoppa högriskindivider från att drabbas.

 

Arteriografen

Den ungerske hjärt-kärl-specialisten Dr Miklos Illyes har uppfunnit arteriografen. Han är tidigare känd för att ha utvecklat 24-timmars blodtrycksmätning. Arteriografen används nu av läkare runt om i Europa. I Sverige finns den på flera sjukhus för forsknings-ändamål. 

 

Arteriografen mäter:

Artärstyvhetett mått på kärlsystemets elasticitet. Artärstyvhet är hjärtläkarnas nya parameter för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdom. Den är oberoende av alla andra riskfaktorer och har visat sig vara ett av de bästa sätten att bedöma risken att drabbas av en hjärt- kärlsjukdom.

Artärstyvhet består av två värden: 

  • AIx = Augmentationsindex, visar endotelfunktionen. Den är en stark oberoende riskfaktor, och har visat sig vara ett mycket bra sätt att bedöma risken att drabbas av en hjärt-kärlsjukdom visar flera vetenskapliga studier. 
  • PWV = Pulsvågshastigheten, visar framför allt kroppspulsåderns elasticitet (eller hur stel den är). Den förutsäger risk för hjärt-kärl-sjukdom bättre än traditionella riskfaktorer.

Centralt BlodtryckBlodtrycket inne vid hjärtat. Blodtrycket i armen skiljer sig från det centrala blodtrycket, och har prognostiskt visat sig vara viktigare.

 

Så här kan det se ut när du kommer på en arteriograf-mätning:

 

Du får vila en stund, sedan kopplas du till arteriografen genom något som liknar en blodtrycksmanchett. Mätningen tar några minuter. Du får svar på en gång.
Arteriografen används av fler än 600 läkare i hela Europa. I Sverige finns endast ett fåtal, främst för forskningsändamål. 


 

Har du förhöjda värden kan behandlingen bestå av kost- och livsstilsförändringar och kosttillskott.

 

Var kan man testa sig?

Du kan nu beställa tid för mätning med Arteriografen hos Inger Kristensson. Inger utbildade sig till zonterapeut 1995-96 på Axelsons Gymnastiska Institut. Hennes stora intresse är hälsa och förebyggande vård. Hon har vidareutbildat sig under åren som gått med basmedicin-utbildning (också hos Axelsons) och många kurser om kost och kosttillskott. 

 

Inger Kristensson, Ingers Alternativ

Mottagning: Vasastan, Stockholm

Tel: 08-689 75 66, 070-592 69 60

[email protected]   www.ingersalternativ.se 

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras