Är du nyfiken på Naprapat Logik?

Naprapati är en form av behandling som fokuserar på manuell behandling av bland annat ryggraden och bindväven. Baserat på de grundläggande principerna för osteopati och kiropraktik, är naprapati ett holistiskt och integrerande tillvägagångssätt för att återställa hela hälsan. Faktum är att naprapati ofta innehåller flera olika delar, såsom massage, näringsrådgivning, elektrisk muskelstimulering och laserterapi på låg nivå. Vi berättar mer om naprapati och naprapatbehandling.

Hur går det till?

Naprapatbehandling genom Naprapat Logik riktar sig mot värk, vertebrala subluxationer eller fysiska abnormiteter som tyder på en felinställning eller skada på ryggkotorna. Denna analys görs genom en fysisk besiktning av kroppens muskler och skelett med hjälp av visuell observation. Behandlare brukar genomföra en lång intervju med klienten för att få reda på stressnivå och näringsstatus. En obalans med något av dessa kan signalera problem inom kroppens struktur. Naprapatbehandlaren är ofta särskilt skicklig på att identifiera begränsade eller stressade komponenter i fasciasystemet, eller bindväv. Man tror att där förträngning av muskler, ligament och senor finns, kan det vara ett försämrat blodflöde och nervfunktion. Naprapati försöker därför korrigera dessa blockeringar genom praktisk manipulation och stretching av bindväv. Eftersom denna disciplin förkroppsligar ett holistiskt förhållningssätt, är naprapatbehandlaren också intresserad över sin klients känslomässiga hälsa. För detta ändamål kan flera behandlare också vara utbildade i psykoterapi och till och med hypnoterapi.

Tillstånd/symptom

Många olika typer av tillstånd kan behandlas med naprapatiska tekniker. Listan inkluderar bland annat låsningar, smärta, kronisk migränhuvudvärk, karpaltunnelsyndrom, ischias och käkledsstörning. Naturligtvis används naprapati även för att behandla rekreations- och sportrelaterade skador, såsom stukningar och till och med whiplash. Dessutom får många personer med åldersrelaterad led-, nacke- och ryggsmärta lindring av naprapatisk terapi. Bortsett från de tillgängliga evidenserna, stöder flera andra studier effektiviteten av naprapatbehandlingar. 

Naprapati som ämnesområde

Naprapati är ett ämnesområde inom sjuk- och hälsovården som använder en kombination av metoder, inklusive manuell manipulation av muskler, fascia och leder, för att främja läkning. På så sätt liknar det kiropraktisk vård. Klienter vänder sig ofta till naprapati för att lindra kronisk smärta. En kvalificerad naprapat kan göra behandlingar samt lära dig hur du tar hand om din skada eller kroniska tillstånd hemma. 

Vad lär sig en naprapatbehandlare?

Naprapatiskolor lär eleverna manuell manipulation, stretchtekniker och neurologiska och ortopediska metoder som kan lindra grundsymtomen på bindvävsproblem, återställa blodflödet och nervfunktionerna. De lär sig att genomföra längre klientintervjuer, samla information om hälsohistoria och aktuella problem och göra en fysisk bedömning. Efterföljande sessioner kommer vanligtvis att involvera olika aspekter av behandlingsplan, från ryggradsjusteringar till elektrisk muskelstimulering till ultraljud.

Några olika behandlingar

Några vanliga behandlingar är bl.a. massage för muskelavslappning och ökad blodcirkulation. Massage används ofta i kombination med annan behandlingsmetod. Ofta upplever klienter akut smärta eller låsningar, vilket gör att det ofta handlar om akuta behandlingar för naprapater. Andra behandlingar är exempelvis triggerpunktsbehandling eller mobilisering. Triggerpunktsbehandling används för att minska lokal smärta eller smärtutstrålning, vanligen i kombination med massage, stretch och manipulation. Den sistnämnda behandlingsmetoden syftar till att återställa rörlighet och funktion i en smärtsam och hämmad led. Det finns mängder med andra metoder.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.