Brottas du återkommande med uppblåst mage, trötthet eller huvudvärk? Det kan bero på intolerans mot något i det du äter. Här kan du läsa om de vanligaste tecknen på matintolerans och hur du går tillväga för att göra ett test med Food Detective.
Kroppen är fantastisk på att berätta vad den mår bra av, men om du misstänker matintolerans kan det vara svårt att veta mot vad, av allt du äter. Food Detective är ett test från Provsvaret som testar för matintolerans på 59 av våra vanligaste livsmedel och ger dig ett tillförlitligt svar inom fyrtio minuter. Men hur går det till och exakt varför blir du intolerant mot vissa saker?
Vad är matintolerans?
Matintolerans är ett samlingsbegrepp för olika typer av oönskade fysiska reaktioner på vanliga livsmedel, som beror på att kroppen inte klarar av att bryta ned vissa livsmedelsprodukter. Till dem vanligaste typerna av intolerans räknas gluten och laktos, men även mjölkprotein och ägg.
Symtomen kan variera, men det är vanligt att man upplever problem med mage och tarm, till exempel uppblåsthet, förstoppning eller buksmärtor. Idag lider uppskattningsvis 45% av befolkningen av någon slags matintolerans. Kanske stämmer det in på dig eller någon du känner?
Till skillnad från allergier är matintoleranser ofta fördröjda, vilket betyder att det kan dröja flera timmar innan du märker av några symtom. Av den anledningen kan symtomen också vara diffusa och svåra att detektera.
Om matintolerans inte upptäcks kan den i sämsta fall orsaka mer långsiktig skada, det är därför viktigt att gå till botten med vilket eller vilka livsmedel du reagerar negativt på. Med Food Detective matintoleranstest testar du toleransen för hela 59 av de vanligast förekommande livsmedlen. Däribland Havre, Ris, Råg, Vete, men också nötter, skaldjur, och citrusfrukter. Se en fullständig lista över livsmedlen här!
Så fungerar Food Detective
Matintolerans kan bero på att du saknar några av de nödvändiga kemikalier och enzymer som behövs för att smälta ett visst livsmedel. För att gå till botten med vad det är din kropp reagerar på använder sig Food Detective av så kallad ELISA-teknik, Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay, som letar efter förekomsten av IgG antikroppar, i olika livsmedel. I det här fallet 59 stycken!
Med IgG menar man immunglobulin typ G, en klass av proteiner som produceras i ditt immunsystem och fungerar som antikroppar. Det betyder att de identifierar främmande ämnen i din kropp, till exempel ett virus. Något vi hört och läst mycket om på senare tid.
Med hjälp av Food Detective kan du identifiera just IgG antikroppar, som uppstått i samband med intolerans på ett specifikt födoämne. Det är även dessa antikroppar som tros vara orsaken till de symtom som vi nämnde inledningsvis.
Tillförlitligt test, snabbt svar
När du fått hem Food Detective och läst igenom bruksanvisningen, tar du först ett litet blodprov från fingertoppen. Blodprovet späs sedan ut och appliceras på en reaktionsplatta som behandlats med proteinextrakt från olika födoämnen.
Med hjälp av en särskild framkallningslösning går det sedan att identifiera lgG antikroppar. Om de finns, visar de sig som en eller flera små blå prickar, som du kan tyda med hjälp av ett medföljande schema. På så vis kan du ta reda på vilket eller vilka livsmedel som har utlöst antikroppsproduktionen. Ta del av en fullständig bruksanvisning här!
Med Provsvaret´s Food Detective test får du alltså snabbt och effektivt råd som rör vilka födoämnen som är mindre bra för dig och kanske bör undvikas. Med det sagt är det viktigt att förstå att Food Detective inte ställer några diagnoser kring medicinska tillstånd och inte kan ersätta medicinsk rådgivning.
Nyfiken på att göra ett Food Detective test? Läs mer och beställ ditt test från Provsvaret här!
Text: Jennie Nysted