Antiinflammatorisk kost – Maria Borelius guidar dig till ett hälsosamt liv

Antiinflammatorisk kost Maria Borelius

Artikel om antiinflammatorisk kost med reklam för boken Hälsorevolutionen *

Varför ska du äta antiinflammatorisk kost? Vad är fördelarna och hur gör du? Maria Borelius, prisbelönad vetenskapsjournalist, biolog, podcastare och författare, guidar dig.

Tillsammans med hälsocoachen Rita Catolino – kvinnan som vägledde Maria Borelius i sin resa mot ett starkare jag – har hon skrivit boken Hälsorevolutionen 12-veckorsprogrammet : för styrka, hälsa och glow. Bokens mål är att inspirera dig till att bli friskare och mer strålande, genom kombinationen av antiinflammatorisk kost, motion och avslappning.

Varför ska du äta antiinflammatorisk kost? 

Antiinflammatorisk kost stödjer de bakterier som hjälper dig bryta ner föda, bekämpar patogena ämnen och upprätthåller tarmväggens styrka. Vi bär nämligen på 100 biljoner bakterier i vår tjocktarm – en av kroppens viktigaste delar – som styr vårt näringsupptag och humör. Genom att äta antiinflammatoriskt stärks immunförsvaret och tarmfloran blir glad.

Maria Borelius

3 fördelar med antiinflammatorisk kost

 • Kroppen känns lugnare och mer avslappnad, och du får mer glow i huden.
 • Sinnet blir klarare och gladare eftersom du får bättre balans i hjärnans kemi (signalsubstansen serotonin produceras till stor del i tarmarna)
 • Risken för olika former av sjukdomar, däribland diabetes, alzheimers och vissa cancerformer, minskar.

Maria Borelius 3 tips för ett antiinflammatoriskt liv

1. Lyssna på andra, men också på dig själv. Gör ett kontrakt med dig själv, där målet är att hitta maten som får dig att känna såsom just nu vill känna dig. Tänk på att det ska funka i längden. 

2. Planera! Välj två dagar i veckan där du förbereder din mat – koka tolv ägg, ångkoka grönsaker och förvara i glasformar. Sedan kan du komponera måltiderna själv. Kartlägg den tid på dygnet du är som mest viljestark och se till att du får saker gjort. Se till att ha nödlösningar ifall något oväntat händer och du får brådis. 

3. Testa och utvärdera allteftersom: Vad mår din kropp bäst av? Hur är din sömn, matsmältning, avföring, mens? Har något förändrats sedan du började? Följ din magkänsla!

Antiinflammatorisk kost Maria Borelius

Antiinflammatoriska ingredienser att använda – och undvika 

Egentligen är allt som är grönt, färskt och fiberrikt ett vinnande koncept när det kommer till att äta antiinflammatoriskt. Tänk en kopp guldmjölk med gurkmeja, gärna den råa roten blandad med svartpeppar för ett riktigt potent resultat.

Allt som innehåller mycket probiotika och omega-3 fetter är också en kär kompanjon i resan mot en glad tarmflora. Bygg dina måltider med proteiner i basen, och komponera sedan grönsaker, täta kolhydrater och fett runt den. 

Svamp är exempelvis en favorit, eftersom det innehåller betaglukaner. När bakterierna äter dessa betaglukaner utsöndras ämnen som får antiinflammatoriska effekter, sänker kolesterolvärdet och stärker immunförsvaret.

Undvik socker, mjölk-och mjölprodukter och processad mat som trasar sönder råvarornas strukturer. 

Antiinflammatorisk kost Maria Borelius

Recept! Maria Borelius uppfräschade charkbricka

Den traditionella charkbrickan innehåller ofta processat kött, sockriga kex eller glutenrikt bröd, tillsammans med laktos i ostar fyllda av mättade fetter. Därför är det en bra idé att fräscha upp den, kanske redan till nästa fredagsmys? Det blir minst lika gott, och är dessutom snällare mot din kropp.

Exempel på antiinflammatoriska ingredienser till charkbrickan:

 • Grönsaksstavar (selleri, morot, gurka, paprika)
 • Goda röror (hummus, yoghurt, avokado)
 • Rökt lax med skivad ingefära
 • Oliver
 • Kapris
 • Nötter
 • Kalkon-eller kycklingpastrami
 • Ägghalvor toppade med sardeller
 • Fröknäcke
 • Rökta musslor 
 • En bit av din favoritost (det är okej att unna sig)
 • Bubbel eller rödvin 

Vill du lära dig mer om antiinflammatorisk kost? Då rekommenderar vi Maria Borelius och Rita Catolinos bok: Hälsorevolutionen 12 veckorsprogrammet. 

pastedGraphic.png

Text: Klara Hedberg 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.