Anna Haag

Anna Haag

Anna var ett av våra okända medaljhopp inför OS i Vancouver. Efter två OS-silver är hon numera inte okänd längre.

På vilken distans tar du OS-medalj?
– Det händer på pursuiten (dubbeljaktstarten), svarar den 23-årige landslagsåkaren Anna Haag och skrattar.
Sedan blir hon allvarlig och förklarar att en OS-medalj absolut kan bli verklighet i Vancouver. Anna förklarar varför hon är en av våra okända medaljhopp i OS:
– För två år sedan fick jag mitt internationella genombrott. Sedan dess har jag hela tiden haft en positiv utveckling. Men det är först nu som jag känner att jag verkligen har kapacitet att ta medalj. Nu är jag mogen att ta steget från tiondeplatser i världscupen till pallen.

Det är en kall oktoberdag. Mörkret lägger sig över Bruksvallarna i Härjedalen dit landslaget hastigt fått flytta ett träningsläger som från början skulle gått i italienska Val Senales.
– Det här blir perfekt. Tänk att det redan finns flera decimeter snö här plus att det är strålande solsken. I dag har vi haft perfekta träningspass, säger Anna och berättar att det mesta h a n d l a r om OS just nu.
Ofta i tankarna samband med träningarna.
– Javisst, ta bara dagens långa distanspass i lugnt tempo. Då åkte jag först och funderade på om jag i framtiden ska öppna ett eget fjällhotell eller jobba på kontor. Därefter gled tankarna automatiskt in på OS. Jag åkte och tänkte på hur det kommer att se ut på målområdet i OS och om mina föräldrar kan ta sig dit och hur det skulle gå till.

Anna blir märkbart entusiastisk när hon börjar prata om OS. Hon gillar samtalsämnet.
– Det är inte så konstigt eftersom det är en gammal dröm som kan bli verklighet. Dessutom är det extra stort för en Moraåkare att delta i ett OS eftersom vi har en stolt skidhistoria i min hembygd, säger hon.

När Anna till slut får frågan om vilken distans hon tar OSmedaljen blir svaret:
– Jag drömmer om att lyckas på tremilen men medaljen kommer förmodligen på pursuiten (dubbeljaktstarten 7,5 x 7,5 kilometer).
Därefter får hon berätta om hur hennes medaljlopp kommer att se ut: ”Det blir direkt hög fart i den klassiska delen av tävlingen och startfältet kommer att splittras upp. När det sedan blir dags för skidbyte är jag medveten om risken för att benen ska börja skaka för mycket och det därför kan bli problem med att få fast bindningarna. Därför är jag extra försiktig inför skidbytet som går bra. Därefter fortsätter loppet i högt tempo och när vi kommer in på upploppet återstår bara tre åkare. Det är jag samt norskan Kristin Steira och finskan Kaisa Saarinen. Sedan får det bli en överraskning för er vilken valör det blir på medaljen”.

Det är en mycket optimistisk Anna Haag som kommenterar den kommande säsongen. Det är kanske inte så konstigt eftersom hon är mycket nöjd med sin försäsongsträning – trots benbrottet i armen.
– Jag känner mig fysiskt mycket stark när det gäller hjärta och lungor. Jag kanske skulle vara lite starkare i överkroppen. Men det hinner jag träna upp innan tävlingarna börjar, säger Anna som till och med ser fördelar med benbrottet i armen.
– Tre veckor innan midsommar fick jag beskedet att jag borde bli starkare i benen. På söndagen efter midsommar spelade jag fotboll när min bror fick på ett jätteskott som träffade mig olyckligt på armen med benbrottet som följd.
– Då gällde det att tänka positivt som att man måste ha roligt på träningarna och att nu skulle jag verkligen få chansen att träna upp benmusklerna.
I dag säger Anna att den skadan inte haft någon negativ inverkan på försäsongen utan mest utvecklat hennes positiva tankeförmåga och stärkt drömmen om en OS-medalj.

Anna Haag
Bor: Östersund.
Familj: Sambo med Emil Jönsson.
Ålder: 23 år.
Klubb: IFK Mora.
Utbildning: Ekonomisk utbildning på gymnasiet.
Merieter: VM-brons i stafett, Sjua i Tour de Ski 2008/09. Tre topp fem placeringar i världscupen.
Läser: Gärna och ofta. Bra författare är Liza Marklund och Pete Robinson.
Ser: Film hemma. Tipsar om filmen Bucket List.
Lyssnar på: Amy Winehaus och Duffy.

Skribent: Anders Hansson

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras