Anna Haag: ”Godispåsen är min räddning”

Anna Haag: "Godispåsen är min räddning"

Landslagsstjärnan Anna Haag levererar en inblick i längdskidåkarens värld genom enkrönika för SportHälsa.

Jag lever det liv jag drömmer om och jag har förmånen att kunna äta vad jag vill, i princip när jag vill, eftersom jag nästintill jämt och ständigt jagar de där kaloerierna jag behöver för att bygga upp min kropp efter hård träning.

En bit av en kladdkaka som stått i kylskåpet över natten är nog det bästa som finns att längta hem till efter en lång skidtur en kall vinterdag. De flesta tror att vi idrottare är sådana som aldrig äter tårtor eller kakor – och definitivt inte käkar en hamburgare eller pizza. Eller än värre: köper en påse med lösgodis.

Men där har ni fel. Är det några som verkligen kan tillåta sig själv att äta dessa ”skitsaker” så är det vi, som bränner mer kalorier än vad vi rimligtvis kan få i oss varje dag. Det är dessa skitsaker som gör att vå energibalans går plus minus noll  varje dag. Att få i mig tillräckligt med hjälp av pasta, ris eller bröd fixar jag inte. Då är efterrätten eller godispåsen min räddning. Anledningen till att vi inte äter pizza eller hamburgare oftare är bara för att den maten helt enkelt har för dåligt näringsinnehåll.

Under tävlingsåret äter jag sällan godis av ren princip – choklad är min ständige följeslagare. Skidåkarlivet är det bästa tänkbara för mig. Jag får resa runt i världen, trffa människor och se platser jag annars inte hade gjort. Jag får för utlopp för min envishet och tävlingsdjävul samtidigt som det ger mig det lugn jag behöver.

Tänk er en kall vintermorgon. Solen är precis på väg upp över det vita duntäcket av fjäll. Snön gnistrar och du åker alldeles själv över vidden. Just där och då finns det inget i världen som skulle kunna få mig att njuta mer.

De kommande tre åren är spännande, det är tre år med mästerskap där medaljer hägrar och lockar. I februari-mars 2013 går VM i Val di Fiemme, samma tid fast året därpå går OS återigen av stapeln, i ryska Socchi. Och som pricken över I:et har vi VM på hemmaplan i Falun 2014. Jag lever det liv jag alltid drömt om.

 

Anna Haag

Fakta:

Anna Haag är en svensk längdskidåkerska som tävlar för IFK Mora. Hon fick sitt internationella genombrott 2007/2008. I vinter-OS i Vancouver 2010 tog hon sin första OS-medalj då hon kom i mål som tvåa i dubbeljakten, endast slagen av Marit Björgen.

Du kan läsa mer om Anna och sambon Emil Jönsson på www.annaoemil.se

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.