Amerikansk fotboll för damer på uppsving i Sverige

Amerikansk fotboll för damer på uppsving i Sverige

Vill du testa något nytt? En sport med lagsammanhållning som heter duga? Amerikansk fotboll för damer växer för varje år och är en sport som passar alla.

För mindre än en vecka sedan spelades den 51:a Super Bowl-finalen i USA. I Sverige förbereder sig lagen för fullt för seriestarten i april. Landslagsspelaren Lisa Flerlage, 25, spelar i Stockholm Mean Machines damlag som växer sig starkare för varje år. Trots att sporten växer och många ser Super Bowl som en självklarhet att titta på, har sporten förblivit ganska anonym i Sverige.

 ”Det finns fördomar kring tjejer som spelar”
– Kunskapen om att tjejer spelar amerikansk fotboll saknas och när man pratar med människor blir de väldigt förvånade över att det ens existerar i Sverige. Det finns fördomar kring tjejer som spelar. Jag blir ofta ifrågasatt om det inte är vanlig fotboll jag menar, men många menar också på att det är häftigt, säger Lisa.

Amerikansk fotboll är en sport för alla, oavsett kroppsform. Stora som små kan spela amerikansk fotboll, alla storlekar behövs på planen.

– Du behöver inte vara stor bara för att spela amerikansk fotboll. På planen behöver vi starka, snabba, långa och korta spelare för att få en så bra sammansättning som möjligt. Alla positioner har olika uppgifter och synen på att alla måste vara extremt stora och att det bara handlar om att tacklas är fel, säger Lisa.Hon tillägger:
– Det är en mansdominerad sport och det finns idag en bild av att tjejer i dagens samhälle inte håller på med kollisionssport.


Stockholm Mean Machines damer spelar match & Lisa 
Flerlage i USA.

Amerikansk fotboll en sport på uppsving
Trots att kunskapen om sporten saknas i Sverige, så är sporten på uppsving.

– När jag började spela fanns det tre damlag i hela Sverige och all dessa fanns runt Stockholmsområdet. Idag är fotbollen utspridd över hela Sverige. I år är det nio lag som kommer tävla om SM-guldet och det finns flera lag i Sverige som håller på att starta upp nya damlag så det jätteroligt att se sporten växa så fort. Bara i år kom det upp två nya lag till seriespel, Borås Rhinos och Limhamn Griffins, berättar Lisa.

 » Så ska du äta för att få en stark kropp

Vad är det bästa med amerikansk fotboll?
– Lagsammanhållningen helt klart! Amerikansk fotboll kan inte spelas om inte alla 11 på planen gör det de ska. Man är väldigt beroende av sina medspelare vilket gör att man skapar ett starkt band till varandra. Sen är självklart det bästa att få springa över någon, skrattar Lisa.

Lisa Flerlage har spelat amerikansk fotboll i åtta år och brinner för sporten. Under åren har hon tagit 3 SM-guld och spelat ett EM. Idag är Lisa aktuell för landslagsspel i Sveriges landslag samt Stockholmslaget Stockholm Mean Machines och är nyligen hemkommen från USA där deltagit på Women’s World Football Games.

– Womens World football Games är ett öppet träningsläger för alla damer i världen som spelar amerikansk fotboll. Ett sätt för damfotbollen att förenas och bli bättre. Tyvärr finns det ingen professionell liga för damer, men jag drömmer om att det ska finnas det i framtiden, så att även damer kan utöva denna sport på heltid, säger Lisa.

 » Lär dig att träna med kroppen som vikt

För den som är sugen på att testa amerikansk fotboll, hur går man tillväga?
– Det kommer ständigt nya som vill prova på sporten, vilket är superkul. Är du sugen på att spela i Stockholm Mean Machines, skicka iväg ett mail till dam@meanmachines.se så ser vi till att du får komma ner och testa på sporten. Annars skulle jag rekommendera dig att kontakta en klubb i din närhet.

I år spelar dessa damlag i damserien:
Arlanda Jets

Carlstad Crusaders 
Göteborg Marvels 

Jönköping Spartans 

Stockholm Mean Machines 

Västerås Roedeers 

Örebro Black Knights 

Borås Rhinos

Limhamn Griffins

Text: Sofia Base
Bilder: Nea Asphäll, Cecilia Onselius & Dana Donahue-Sparling

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.