Allt för smarriga smoothies – så förlänger du hållbarheten, 6 fördelar och 3 goda recept

Allt för smarriga smoothies – så förlänger du hållbarheten

Spar tid, kraft och energi genom att mixa ihop dina favoritfrukter eller grönsaker till en näringsrik smoothie eller juice. Läs om alla fördelarna med smoothies och juicer, samt prova tre smarriga recept. Dessutom berättar vi om nyheten på marknaden som kan underlätta din vardag genom att förlänga livslängden på din färska smoothie eller juice i upp till flera dagar efter tillverkning.

Det finns många positiva hälsoeffekter med att dricka dina frukter och grönsaker i form av färska smoothies och juicer. Här kan du läsa om några av många fördelar med superdrycker som dessa.

Sex fördelar med smoothies

1. Spara tid. Det är ingen nyhet att frukost är dagens viktigaste måltid, därför är smoothie ett utmärkt val då du på kort tid och utan någon större ansträngning får i dig viktiga näringsämnen som kroppen behöver. När du har bråttom eller ont om tid på morgonen är det optimalt med en take-away smoothie som ser till att du får en bra start på dagen.  

2. Näringsrikt och mättande. Drycken är ett bra komplement till frukostbuffén men den fungerar minst lika bra i egen hög person. Ladda på med näringsrika frukter, grönsaker, fröer, havregryn, nötdryck, yoghurt eller det du föredrar och du får i dig en hälsosam och mättande frukost.  

3. Bra för återhämtningen. Efter ett träningspass kan du enkelt bara lägga till valfritt proteinpulver, råa ägg, mjölk eller annat proteinrikt innehåll för att få en god återhämtning i en snabb och lättsmält smoothie.  

4. Öka intaget av frukt och grönt. Är du en person som annars har svårt för att få i dig tillräckligt med frukt och grönt? Då är en smoothie eller färskpressad juice ett utmärkt alternativ, det är gott och förser kroppen med näringsrika ämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter.  

5. Få i dig fibrer och andra näringsrika ämnen. Dessutom kan du beroende på vilka frukter, bär och grönsaker du använder få i dig de fibrer som kroppen mår bra av. Detta kan vara positivt för främst små barn och äldre människor som har svårt att tugga frukter och grönsaker i naturlig form och här istället får en lättsmält variant laddad med bra näring och mycket fibrer.  

6. Minska matsvinnet. En annan positiv aspekt är att du enkelt kan ta vara på dina ”sista versen” frukter och grönsaker som annars ofta annars slängs. Mixa dessa tillsammans med valfri yoghurt eller dryck och vips så har du en smoothie fullproppad med nyttigheter. Det kan vara alltifrån en fruktig variant med banan, apelsin, mango eller varför inte en grön supersmoothie med broccoli, spenat eller selleri.

Så förlänger du hållbarheten på dina smoothies och juicer

Som du märker är listan på fördelar med smoothies och färskpressade juicer lång och nu när du ändå ska göra din färska dryck kanske du vill passa på att förbereda en laddning även inför morgondagen? Men hur är egentligen hållbarheten på en smoothie som har stått över natten? Trots att den förvaras i kylskåp känns den ofta ganska tråkig, den skiktar sig lätt och konsistensen blir inte speciellt aptitlig. Det är en kombination av temperatur och syret i luften som utsätter de olika livsmedlen för skadliga påfrestningar så som oxidation och mögel. De olika livsmedlen torkas ut, bryts ner och ruttnar efter en kortare tid även i kylskåp.   

Företaget SmartaSaker har i sitt sortiment tagit in en smart vakumtillbringare som gör det enkelt att förvara din färska och goda dryck men som också fungerar utmärkt att ställa fram på köksbordet till helgens frukost då den har en snygg design. Tillsammans med tillbringaren tillkommer en pump, genom att enkelt sätta pumpen uppe på tillbringarens lock och pumpa ett par gånger skapas ett vakum i tillbringaren. Luften reduceras och det gör så att nedbrytningsprocessen saktas ner och i sin tur förlängs dryckens hållbarhet och kvalitet. Detta innebär alltså att du nu kan förvara din dryck ett par extra dagar i tillbringaren och njuta lika mycket som när den faktiskt var alldeles rykande färsk.  

Vill du veta mer om SmartaSaker som företag eller mer information om hur denna praktiska vakumtillbringare fungerar? Besök deras hemsida: SmartaSaker.se 

3 smarriga smoothierecept


Björnbär- och lakritsdröm

Ingredienser:

– 2 dl cashewdryck  

– ½ banan   

–  2 dl frysta björnbär  

– ½ – 1 tsk lakritspulver  

– 1 msk cashewsmör 

Mango Mania  

Ingredienser: 

– 2 dl valfri yoghurt 

– 1 dl fryst mango  

– ½ fryst banan  

– 1 msk chiafrön  


Strawberry Dreams  

Ingredienser:

– 3 dl havredryck  

– 2 dl frysta jordgubbar  

– 2 msk limejuice 

– 1 msk kokosolja  

– 1 msk valfritt nötsmör  

 

Text: Martina Norling. Skribent och bloggare här på SportHälsa. Missa inte hennes blogg Skippa Sockret för fler läckra recept.

Allt för smarriga smoothies – så förlänger du hållbarheten
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Allt för smarriga smoothies – så förlänger du hållbarheten, 6 fördelar och 3 goda recept

Måltid Efterrätt, Frukost, Lunch, Mellanmål
Tag hållbarhet smoothie, recept smoothie, smarta saker, Smoothie, smoothierecept
Specialkost Vegetariskt
KCAL/Portion 200-399
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg