Är rött kött farligt?

Är rött kött farligt?

Vi svenskar äter mycket kött. Enligt Livsmedelsverket äter vi 62 kilo rent kött per år vilket är 20 kilo över deras rekommendationer. Men hur farligt är det att äta rött kött?

Forskningen visar att personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer, och kanske även bukspottkörtelcancer. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm och vilt. Senaste larmen har även påstått att en kost med mycket protein är lika farligt som att röka.

– Jag låter det påståendet vara obesvarad. Kött är trots allt ett av det mest näringsrika livsmedel med en unik sammansättning av näringsämnen som kroppen behöver. Visst har vi alltid ätit kött men man tror med största sannolikhet att stenåldersmänniskan åt kött en gång i veckan, skriver kostrådgivaren Yvonne Lundgren på sin blogg.

Ur både hälso- och miljösynpunkt är det dock bra att se över sin köttkonsumtion.

– Välj gärna svensk kött eftersom svenska djur är friskast inom EU med ett unikt lågt antibiotikaanvändande i djurhållningen. Enligt Livsmedelsverkets hemsida kan rester av läkemedel som ges till djuren återfinnas i maten. KRAV- märkt kött är förstås bäst om du vill äta kött. Dessa djur behandlas väldigt restriktivt med antibiotika och efter en eventuell antibiotikaanvändning tar det tid innan köttet får säljas som ekologiskt. Dubbelt så lång tid som för konventionella djur. Alla kan ta en köttfri dag i veckan för miljön, djuren och den egna hälsans skull.

Läs Yvonnes blogg här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras