8 tips på hur du får dina barn att älska sport

Om du undrar hur du får ditt barn att älska sport är du inte ensam. De flesta föräldrar vet att fysisk aktivitet är avgörande för hälsan eftersom det förbättrar motoriken, stärker skelett, muskler samt barnets kognitiva och sociala färdigheter.

Det är dock utmanande om ditt barn inte har ett anlag för strukturerad fysisk aktivitet, och det är därför vi har satt ihop en lista med 8 tips och aktiviteter för barn som inte är intresserade av sport.

Varför är mitt barn inte intresserad av sport?

70 % av alla barn slutar 25med idrotten vid tretton års ålder enligt en studie som gjorts i USA och nämner deras brist på nöje som den främsta orsaken till att de tappar intresset för strukturerad fysisk aktivitet. Att hålla barnen intresserade av sport kan vara en utmaning när de blir äldre.

Ibland är det inte så mycket att de inte njuter av aktiviteten, utan snarare börjar andra intressen i livet överskölja deras kärlek för sport; sociala medier, allt mer krävande läroplaner och ett växande socialt liv börjar stå i centrum.

Detta är särskilt vanligt hos de flesta barn som inte utövar en lagsport. Men sedan kan de som visat sig vara väldigt duktiga på någon sport fortfarande tappa intresset eftersom deras föräldrars önskan att de ska prestera överväger deras passion, de är under för mycket press att prestera eller teamdynamiken kanske helt enkelt inte fungerar.

Visst, ibland bryr sig ett barn helt enkelt inte om sport och skulle föredra att dansa, till exempel. Ett barn som tappar intresset för sport är inte världens undergång – det finns sätt att få dem att röra på sig ändå!

För övrigt finns här den svenska Idrottsrörelsen i siffror samlade för den som undrar hur utbrett idrottandet och sportandet verkligen är i Sverige.

8 tips för att få barn intresserade av sport och rörlighet

Från familjeaktiviteter till att föregå med gott exempel och uppmuntra dem att leka utomhus, här är 8 tips på hur du får ditt barn att älska sport.

1. Hjälp ditt barn vara aktivt tidigt

Barn under fem år bör vara aktiva i minst 180 minuter per dag, d.v.s. 3 timmar. Det här behöver inte ske på en och samma gång, och det behöver inte heller vara formell sport. Vattenbaserade aktiviteter och hemmiljöer som stimulerar upplevelser där man rör sig mycket som att klättra och krypa är bra.

Vardagsaktiviteter som främjar koordination från en ung ålder, som att kasta och fånga, åka skoter, studsmatta, springa och leka kan motivera barn att börja älska träning. Eftersom små barn tillbringar en hel del tid i barnvagnar är det viktigt att de förblir aktiva för att utveckla friska kroppar och sinnen.

2. Lägg till fysisk aktivitet i den dagliga rutinen

När fysisk aktivitet är en del av en familjs livsstil blir det naturligt för barnen också. Det kan vara att gå på vandringar, cykla eller utöva en familjesport tillsammans. Att kombinera familjetid med fysisk aktivitet bygger livslånga vanor. Barn bär ofta på familjetraditioner in i vuxenlivet, varav en kan vara en form av träning.

Om barn har roligt kommer de att koppla samman fysisk aktivitet med en känsla av gemenskap. Att träna tillsammans uppmuntrar också lagarbete, stärker familjeband, samtidigt som det ger värdefulla lärdomar om samarbete och gruppdynamik vilket är ovärderligt för barn.

3. Föregå med gott exempel

Undrar du hur du uppfostrar ditt barn till att älska träning? Föregå med gott exempel.

Utvecklingspsykologer har länge vetat att barn lär sig genom att imitera vuxna. Att vara en aktiv förebild är ett av de bästa sätten att få barn att intressera sig för sport.

Föräldrar som deltar i sport och tycker att det är en positiv upplevelse kommer att smitta av sig på sina barn. Vad föräldrar gör och säger vägleder ett barns beteende, attityder och övertygelser i nutid och på lång sikt.

De som faktiskt ser till sin fysiska hälsa och välbefinnande har en större chans att motivera sina barn eftersom handlingar talar högre än ord. Och om du inte idrottar är det aldrig för sent att börja – glöm aldrig det!

4. Tillbringa tid utomhus

Att leka ute ger barnen chansen att utforska den naturliga miljön, testa sina fysiska gränser och träna. Försök att begränsa skärmtiden och uppmuntra dina barn att leka på gården istället.

Att ta sig tid att besöka den lokala parken är ett billigt och enkelt alternativ för att få ut ditt barn utanför huset om du inte har en egen trädgård.

Familjeresor med fokus på att spendera tid utomhus som camping är också ett bra sätt att uppmuntra till aktiv lek i friska luften.

5. Fokusera på att ha kul

Experter är överens om att barn inte är redo för tävlingsidrott förrän de är minst åtta år gamla. Deras sinnen är ännu inte utvecklade för att hantera stressen av att mätas och få poäng på sin prestation. Tills dess kan du lära dem grundläggande färdigheter i vilken sport som helst. Att till exempel lära sig att svinga en klubba, sparka en boll eller simma kommer att bygga bra teknik innan de går med i en idrottsklubb. I ung ålder bör fokus ligga på nöjen och grunderna snarare än att tävla.

6. Utöva sporter tillsammans

Att lära barn att älska sport börjar hemma. Föräldrar som aktivt idrottar med sina barn spelar en viktig roll för att initiera och upprätthålla ett barns idrottsdeltagande och positiva tänkesätt för att upprätthålla fysisk kondition livet ut.

Barn som växer upp med inaktiva föräldrar kommer sannolikt att efterlikna samma beteende i sitt liv. Att delta i aktiv lek med ditt barn är inte bara ett bra sätt att få deras hjärtan att pumpa; det är också ett sätt att skapa familjeband och lär ut viktiga livskunskaper. För dig med ett barn som inte gillar sport finns här några bra idéer på idrotter att prova.

7. Uppmuntra, tvinga inte

Det är aldrig bra för föräldrar att leva genom sina barn. Att hålla barn intresserade av sport kräver noggrann uppmuntran utan att vara för påträngande. Det finns inget enskilt sätt för en förälder att stödja sitt barn.

Kommunikation är nyckeln, så ta dig tiden att ta reda på ditt barns mål och syften för sporten de utövar. Detta hjälper dig att arbeta tillsammans med dem för att säkerställa att de får den bästa upplevelsen istället för att projicera din agenda på deras ambitioner.

8. Variation är viktigare

En kanadensisk studie fann att barn som utövar flera sporter var 55 % mer benägna att delta i idrott på fritiden fem år senare än de som inte utövar någon sport eller som specialiserat sig på endast en. Barn som utövar olika sporter är mindre benägna att skadas på grund av konsekvent träning av en uppsättning muskler. De utvecklar också ett bredare utbud av färdigheter som bidrar till den övergripande fysiska kompetensen, vilket ökar deras chanser att njuta av de sporter de utövar.

Sammanfattning

Alla barn är inte skapade att bli sportsjärnor, men det betyder inte att de inte ska spela eller delta i sport. Det finns massor av hälsofördelar med att vara aktiv som ersätter alternativen. Och även om det inte är en formell sport, hjälper det att lära dina barn att vara fysiskt aktiva att de utvecklas till väl avrundade vuxna.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.