8 saker du aldrig ska säga till någon som försöker gå ner i vikt

8 saker du aldrig ska säga till någon som försöker gå ner i vikt

Det är viktigt att stötta personer som försöker göra en livsstilsförändring. Men ibland säger vi ändå väldigt opassande saker till våra nära som genomgår en viktförändring. Här är 8 vanliga saker att säga till någon som vill gå ner i vikt – som du inte bör nämna alls.

1) ”Du måste ju leva också!”
Att göra ett seriöst försök att leva bättre och förbättra sin hälsa verkar vara bland det mest provocerande som går att göra. Men låt mig tala om en hemliget: Det går att ”leva” utan att äta chips och dricka läsk.

2) ”Oj, vad lite du äter!”
Ja, jag vill gå ner i vikt. Då äter man mindre. Du behöver inte påminna mig och antyda att jag är knäpp. Dessutom äter jag inte lite, jag äter normala portioner.

sites/default/files/belly.png

3) ”Det är inte bra att träna för mycket”
Att träna 4–5 gånger i veckan är inte för mycket. Jag mår fantastiskt av det. Faktum är att jag aldrig har mått bättre. Jag både ser och känner resultat. Var glad att jag är seriös i min satsning istället för att klanka ner på den.

4) ”Klart du kan ta en drink, kom igen nu!”
Jag vill ner i vikt. Och jag har ingen lust att dricka alkohol. Överhuvudtaget, faktiskt. Det är fullproppat med onödiga kalorier och jag kan ha kul utan det. Så nej tack.

sites/default/files/glasses-919071_1920.jpg

5) ”Usch, hur kan du äta det där?”
1. Jag har vad jag vill i min matlåda. 2. Om du tror att allt som är nyttigt är äckligt så tyder det bara på din egen okunskap om kost. Och varför skulle min grillade lax med sallad vara äckligare än ditt pulvermos med färdigköpta köttbullar?

6) ”Det där kommer du aldrig hålla i längden”
Tack för stödet, verkligen. Jag försöker göra en livsstilsförändring och förbättra min hälsa. Du hade kunnat pusha, berömma och peppa mig. Men istället verkar du nästan vilja att jag misslyckas. Tack, verkligen.

sites/default/files/mat bild.png

7) ”Akta så du inte blir för extrem och får en ätstörning”
Jag har precis börjat ta hand om mig och sköta min kost. Det innebär inte att jag ska få en ätstörning. Jag gör bara det som alla borde göra – nämligen att tänka på vad man äter.

8) ”Men inte kan väl du äta det där, du som ska ner i vikt?”
Jo, det kan jag. Det går att unna sig god mat eller en bulle ibland även om man ska ner i vikt. Jag har inget mål om att vara perfekt – jag försöker bara hitta en balanserad livsstil som jag kan hålla över tid. Och då uppskattar jag om du slutar försöka ge mig dåligt samvete.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras