8 rekommenderade seedningslopp – förbättra din starttid till Vasaloppet

seedningslopp

Världens största långlopp på skidor, Vasaloppet, närmar sig snabbt. Efter ett 2021 med bara lopp för eliten är det äntligen dags för ett riktigt Vasalopp igen nästa år. Om du är anmäld till Vasaloppet och vill få en bättre starttid kan du delta i ett seedningslopp. Här förklarar vi vad det innebär och presenterar 8 rekommenderade lopp.

Ett seedningslopp är perfekt som förberedande träningslopp inför Vasaloppet, för att förbättra din prestation eller som en enskild utmaning? Efter ett års uppehåll är det 6 mars 2022 äntligen dags för det 90 km långa kraftprovet Vasaloppet. Inte bara Sveriges-, utan världens största lopp på skidor, som kördes första gången 1922. En riktig folkfest både bland åkarna som genomför loppet, publik och supportrar på plats samt entusiasterna som följer evenemanget via tv-apparaterna.

Så funkar ett seedningslopp

För att få ett sådant stort lopp som Vasaloppet är att gå ihop behövs det många startspår och startled för att starten ska gå så smidigt som möjligt med den stora mängden åkare. Vid starten på Vasaloppet finns startled från 0 där eliten startar, upp till 10 led där åkare utan tidigare resultat startar. De olika leden är till för att du som åkare ska känna att du redan från start får åka med jämbördiga skidlöpare. För dig som vill förbättra ditt startled finns det olika seedningslopp.

Förutom loppen i Vasaloppets regi finns flera seedningslopp runtom i landet där du både får en effektiv träningsförberedelse och genom bra insatser succesivt kan förbättra ditt startled. För dig som redan är anmäld till Vasaloppet och vill försöka förbättra din startplats har vi sammanställt en lista över 8 bra skidlopp och seedningslopp inför Vasaloppet i datumordning runt om i Sverige och Norge.

8 rekommenderade seedningslopp inför Vasaloppet

seedningslopp

Craft Ski Marathon

 • Ort: Orsa Grönklitt
 • Datum: 9 januari 2022
 • Distanser: 10,21 och 42 km
 • Info: skimaraton.se

Rivstarta längskidsäsongen 2022 och din uppladdning inför Vasaloppet med Craft Ski Maraton i en av Dalarnas skidmetropoler Orsa Grönklitt. Skidloppen är till för alla oavsett om du är av den absolut högsta eliten, ambitiös motionär eller bara vill ge dig själv en bra uppladdning inför Vasaloppet. Craft Ski Maraton lockar upp mot 1000 deltagare och oavsett din ambition med ditt lopp lovas du en riktigt bra upplevelse både inför och under ditt lopp och skidspår av högsta kvalitet.  Första åkaren som passerar halva sträckan först kommer att tilldelas ett hederspris. Loppet är även första loppet i tävlingsserien The Originals.

Precis som alla andra lopp är Craft Ski Marathon godkänd som seedningslopp inför Vasaloppet så glöm inte vid din anmälan att registrera VasaID vid din anmälan.

seedningslopp

Moraloppet

Den sjätte mars skär du mållinjen inne i Mora efter att ha skidat nio mil genom skogarna i Dalarna, men redan den tjugoandra januari är det dags för Moraloppet. Starten är vid Vasaloppsstarten Oxberg, där du sedan efter 44 kilometer går i mål på Mora skidstadion. Loppet är alltså nästan exakt ett halv Vasalopp. Starten är klockan 11, Moraloppet har Samma sträckning som Halvvasan och du passerar kända kontroller efter banan som Oxberg, Hökberg och Eldris, dessa kontroller inklusive Vasslan fungerar även som energistationer.

seedningslopp

För dig som satsar kommer det även att vara ett spurtpris vid Hökberg med penningpriser för snabbaste herr och damåkare. Starten på Moraloppet kommer att innehålla tre startled med ett led för eliten, övriga tävlingsklasser samt ett led för motionsklasser. Din tid börjar inte gälla förrän du passerar startlinjen så du behöver inte känna någon stress i början. Moraloppet är förutom seedningslopp till Stora Vasaloppet även grundande som seedning för alla som åker Tjejvasan.

seedinglopp

Billingens långlopp

 • Ort: Skövde
 • Datum: 5 februari 2022
 • Distanser: 21 och 42 km
 • Förening: Billingens Skidallians
 • Info: billingenslanglopp.se

På den nya skidstadion i Billingen i västgötska Skövde arrangeras den 5 februari Billingen Långlopp. Billingen satsar stort på längdskidor där du som åkare bjuds på en modern skidupplevelse, ett helt nytt system med konstsnö, är seedningsgrundande till Vasaloppet och Tjejvasan och ett roligt arrangemang för både elit- och motionsåkare. Ungefär 500 åkare kommer att delta och start- och målgång sker på Billingens fritidsområde, nära till omklädningsrum. Billingens Långlopp som även är ett godkänt seedningslopp inför Vasaloppet bjuder även på två energistationer runt banan och ett centralt läge med boende med skidstadion med nummerlappsutdelning precis runt hörnet. För bästa dam och herråkare efter första varvet kommer det även att delas ut ett spurtpris i form av ett hederspris som naturligtvis får tas med hem. Förutom de två huvuddistanserna arrangeras redan på fredagen den 4 februari Billingespåret.  Kvällen kan med fördel avslutas på närliggande Yama Spa & Fitness på First Hotel Billingehus eller på Aqua Vitalis i Arena Skövde.

Billinge Långlopp är även tillsammans med Craft Ski Marathon, Moraloppet och Lofsdalen Epic med som deltävlingar i loppserien The Originals.

seedningslopp
Foto: Leif Skogsberg

Mattila Ski Marathon

 • Ort: Mattila
 • Datum: 6 februari 2022
 • Distanser: 21 och 42km
 • Förening: Mattila Idrottsklubb
 • Info: mattilamarathon.se

Den sjätte februari firas ett 40-årsjubileum då Mattila Ski Marathon går av stapeln. Exakt en månad innan Vasaloppet har man chansen att ge sig på kraftprovet i de värmländska skogarna samt bara 8 km ifrån den norska gränsen. Banan har precis som Vasaloppet en lite tuffare bana som gör dig redo för Sälen till Mora månaden efter, men det är samtidigt en väldigt fin bana och natur som du bjuds på med välpreparerade spår, något som alltid är av högsta prioritet. Inför årets jubileum har även banan delvis fått en ny bansträckning. Distanserna du välja på är 21 kilometer det vill säga ett varv på den utmanande banan, och där du som vill utmana dig själv ännu lite extra kan köra 42 kilometer för att få ett extra varv på banan. Båda loppen innehåller tävlingsklass för herrar och damer. Mattila Ski Marathon är även det första loppet i Sverige som genomförde skidlopp över maratondistansen i Sverige.

seedningslopp
Foto: Leif Skogsberg

För dig som inte vill tävla men ändå ta dig igenom den spännande banan finns det även möjlighet att åka öppet spår där båda sträckorna går att köra. Till öppet spår krävs det ingen föranmälan.

Dagen innan skidloppet går av stapeln genomförs även ett cykellopp på Fatbike på snö, Solsta Cykel Mattila Fatbike Marathon. Närheten till Norge gör att det även ofta innehåller internationella åkare.

seedningslopp
Foto: Superstudio

Borås Ski Maraton

Efter två inställda år, 2020 och 2021 (barmark, och corona) är Borås Ski Maraton tillbaka och redo att ta emot taggade skidlöpare 2022. Borås stod som arrangör för Senior-SM i längdskidor 2021 och genomfördes i ett strålande skidväder. Ett år efter SM är det då dags igen för Borås Ski Marathon, och ni åkare som åker Borås Ski Maraton kommer mötas av en helt ny och modern skidstadio. Banan sedan loppet 2019 kommer att som bas byggas på konstsnö, och en grundbana på 4,2 km, men kan bli längre om det kommer tillräckligt med natursnö i tid. Oavsett vad, kommer det viktigaste vara att spåren håller högkvalitet för er åkare. Loppet är öppet både för dig som åker för klubb och motionsåkare och kommer innehålla både motions och elitklass för damer och herrar. Observera att ni som åker i motionsklass behöver betala i samband med din anmälan. 

seedningslopp
Foto: Superstudio

Både 21 km och 42 km loppet kommer att ligga till grund både för Tjejvasan och Vasaloppet. Med Vasaloppen bara cirka 1 vecka bort så är Borås Ski Maraton ett av de sista loppen att förbättra ditt Startled.

seedningslopp

Lofsdalen Epic

 • Ort: Lofsdalen
 • Datum: 2 april 2022
 • Distanser: 18 och 55 km
 • Info: lofsdalenepic.se

Avsluta din skidsäsong på ett spännande sätt med det nya loppet Lofsdalen Epic. Loppets koncept är unikt i Sverige där du som åkare startar på 700 meters höjd över havet där du behöver ta liften upp till starten. Du kan välja på 18 kilometer med namnet Strådalsloppet eller det 55 kilometer långa Pilgrimsloppet där, oavsett vilken distans du väljer, kan vänta dig fantastiska naturupplevelser under loppet om du har tid att se dig runt. Och ett minne du sent kommer glömma av premiärupplagan av loppet. Du som anmäler dig till 18 kilometer erbjuds även att köra en DUO klass där du kan åka tillsammans med vem du vill. I 18 kilometersloppet får du åka både klassisk och fristil medan i 55 kilometersloppet är det endast klassisk stil som gäller. Cirka 700 deltagare väntas delta i första upplagan av Lofsdalen Epic. Loppet erbjuder även pris för bästa utklädnad och vid målgång får alla en snyggt tillverkad trämedalj. 

Efter avslutat lopp bjuds du och övriga deltagare med bokade platser på bankett på nyöppnade Lofsdalens Fjällhotell. 

Lofsdalen Epic är även den avslutande deltävlingen i den sex tävlingar långa loppserien The Originals.

seedningslopp

Skinnarloppet

 • Ort: Malung
 • När: 20 februari 2022
 • Distans: 21, 42 och 45 km
 • Förening: Malungs IF Skidor
 • Hemsida: www.skinnarloppet.nu

Sedan premiären 1924 har Skinnarloppet, som bara är två år yngre än Vasaloppet, varit ett mycket omtyckt lopp bland elitskidåkare och motionärer i alla åldrar. Sixten Jernberg, Jörgen Aukland och Ulrika Persson är bara några av alla stora namn som vunnit loppet. Med prispremier och spurtpriser i tävlingsklasserna, och med Vasaloppsliknande terräng, är Skinnarloppet ett utmärkt val för dig som vill förbereda dig inför Vasan. Över 1 000 skidåkare beger sig årligen till Malung för att delta i Sälens mest natursköna lopp, och genom åren har flera stora skidstjärnor från Sverige och Norge tagit plats i startfållan.

seedningslopp

Engelbrektsloppet

 • Ort: Norberg
 • När: 12 februari 2022 
 • Distans: 60 km
 • Förening: Föreningen Engelbrektsloppet
 • Hemsida: www.engelbrektsloppet.se

Engelbrektsloppet är det största långloppet i Sverige efter Vasaloppet och ingår i både En Svensk Klassiker och Euroloppet. Med lätt kuperad terräng som ringlar genom naturskön skog och passerar vackra sjöområden är Engelbrektsloppet en favorit bland de 4 000 skidåkare från hela Europa som årligen deltar. Loppet startar och går i mål i centrala Norberg (160 km från Stockholm), och det kommer att finnas en mängd roliga aktiviteter i byn för både stora och små före och efter loppet. Engelbrektsloppet är seedningsgrundande även till tjej- och halvklassikern.

Mer information om seedningslopp hittar du på www.vasaloppet.se. Önskar dig massor av härlig skidturer!

Text: Felix Davidsson-Berndtsson

Relaterade lästips till artikeln om seedningslopp:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Sporthälsa