8 rekommenderade seedinglopp – förbättra din starttid till Vasaloppet

seedinglopp inför vasaloppet

Världens största långlopp i skidor, Vasaloppet, närmar sig med stormsteg. Om du är anmäld till Vasaloppet och vill få en bättre starttid kan du delta i ett seedninglopp. Här hittar du 8 rekommenderade lopp.

Den 28 februari 2020 kommer nästan 16 000 entusiastiska skidåkare ställa sig på startlinjen för att ta sig an den klassiska sträckan på 90 kilometer – och över två miljoner svenskar kommer att bänka sig framför tv-apparaterna för att följa evenemangetVasaloppet fullbokades snabbt efter anmälningsstarten, men för dig som redan är anmäld och vill påverka din startplats har vi sammanställt en lista över 8 bra seedinglopp inför Vasaloppet (ingen specifik ordning) runt om i Sverige och Norge.

8 rekommenderade seedinglopp inför Vasaloppet

Moraloppet 

Ett klassiskt långlopp på skidor som mäter 44 km med gemensam start i Oxberg. Samma sträckning som Halvvasan och du passerar kända kontroller efter banan. Loppet går sedan i mål vid Mora skidstadion. 

Moraloppet är officiellt seedningslopp till Vasaloppet och Tjejvasan. Alla som anger sitt VasaID vid anmälan seedas automatiskt till Vasaloppet. VasaID finner man under ”mina sidor” på Vasaloppets hemsida. Detta gäller både motionsklass och tävlingsklass. 

Årets lopp lockade närmare 1000 anmälda åkare och till nästa år 2019 är målsättningen 1200 anmälda. 

Skinnarloppet

 • Ort: Malung
 • När: 16 februari 2020
 • Distans: 21, 42 och 45 km
 • Förening: Malungs IF Skidor
 • Hemsida: www.skinnarloppet.nu

Sedan premiären 1924 har Skinnarloppet, som bara är två år yngre än Vasaloppet, varit ett mycket omtyckt lopp bland elitskidåkare och motionärer i alla åldrar. Sixten Jernberg, Jörgen Aukland och Ulrika Persson är bara några av alla stora namn som vunnit loppet. Med prispremier och spurtpriser i tävlingsklasserna, och med Vasaloppsliknande terräng, är Skinnarloppet ett utmärkt val för dig som vill förbereda dig inför Vasan. Över 1 000 skidåkare beger sig årligen till Malung för att delta i Sälens mest natursköna lopp, och genom åren har flera stora skidstjärnor från Sverige och Norge tagit plats i startfållan.

Billingens långlopp

Billingens långlopp är ett omtyckt lopp som årligen hänför skidåkare från hela Sverige med sin vackra Skövdenatur. Loppet, som körs på antingen natursnö eller konstsnö, är seedningsgrundande till Vasaloppet och Tjejvasan och ett roligt arrangemang för både elit- och motionsåkare. Ungefär 500 åkare kommer att delta och start- och målgång sker på Billingens fritidsområde, nära till omklädningsrum. Kvällen kan med fördel avslutas på närliggande Yama Spa & Fitness på First Hotel Billingehus eller på Aqua Vitalis i Arena Skövde. 

Fjällrävenloppet

 • Ort: Örnsköldsvik
 • När: 1 februari 2020
 • Distans: 41 km
 • Förening: Hägglunds SK Ski Team
 • Hemsida: www.hagglundsskiteam.se 

Fjällrävenloppet är ett kuperat lopp i vacker terräng i det populära Höga Kustenområdet. Stora ansträngningar har gjorts för att förbättra spåren, och evenemanget är känt för sin goda service. På plats är det nära till start- och målgång samt till omklädningsrum. Varmvatten finns tillgängligt för alla och fina priser delas ut från bland annat Fjällräven och Naturkompaniet. Efter loppet kan man med fördel bege sig in till centrala Örnsköldsvik för ett besök på en av stadens många restauranger

Trysil Skimaraton

Trysil Skimaraton är ett uppskattat lopp för både svenska och norska skidåkare som har utsetts till en av de bästa turerna i Norge, nu även med Visma Ski Classics Challenger-status. Med kort resväg (Trysil ligger bara 15 minuters bilresa från Riksgränsen vid Sälen) till Sverige, goda snöförhållanden och vacker natur är detta officiella seedningslopp till Vasaloppet en fantastisk upplevelse för såväl deltagare som åskådare.  

Antalet svenska deltagare ökar år för år, och uppgifterna hittills indikerar att den siffran kommer att öka ytterligare under årets lopp. 

Engelbrektsloppet

 • Ort: Norberg
 • När: 9 februari 2020
 • Distans: 60 km
 • Förening: Föreningen Engelbrektsloppet
 • Hemsida: www.engelbrektsloppet.se 

Engelbrektsloppet är det största långloppet i Sverige efter Vasaloppet och ingår i både En Svensk Klassiker och Euroloppet. Med lätt kuperad terräng som ringlar genom naturskön skog och passerar vackra sjöområden är Engelbrektsloppet en favorit bland de 4 000 skidåkare från hela Europa som årligen deltar. Loppet startar och går i mål i centrala Norberg (160 km från Stockholm), och det kommer att finnas en mängd roliga aktiviteter i byn för både stora och små före och efter loppet. Engelbrektsloppet är seedningsgrundande även till tjej- och halvklassikern. 

Hafjell Ski Marathon 

Hafjell Ski Marathon arrangeras lördag 22 februari 2020 i Hafjell, 15 km nord om Lillehammer i Norge. Den är för alla; oavsett stil eller ålder, om du är idrottare eller elitutövare.  

Sedan första Hafjell Ski Marathon tog plats 2013, har deltagare önskat en hel runda på det längsta avståndet. I 2019 kommer det att finnas en hel runda på 42 kilometer. Det nya spåret kommer att gå i några av de finaste delarna av Øyerfjellet. 

Holmenkollmarsjen 

 • Ort: Oslo
 • Datum: 29 februari 2020 
 • Distans: 25 och 52 km
 • Info: skiforeningen.no 

Skiforeningen har organiserat Holmenkollmarsen i mer än 40 år. Loppet är Norges tredje största och passar alla Det vackra området gör loppet till en fantastisk resa från början i Sørkedalen till folkmassan i Holmenkollen. 

Du kan välja mellan 25 km och 52 km. Loppet är särskilt känt för sin goda logistik med buss till start från flera ställen i Oslo, den fantastiska resan genom Marka och Mælgang i Holmenkollen National Park och alla volontärer som stöttar deltagarna en underbar upplevelse. 

 

Mer information om alla seedningslopp hittar du på www.vasaloppet.se

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras