7 knep att hålla dig frisk i jul

7 knep att hålla dig frisk i jul

Julen är en högtid då många av oss samlas med släkt och vänner kring långbord av härliga maträtter. Trevligt och gott, men det tycker även bakterierna. Infektioner sprids i folksamlingarna och mat står ofta framme flera timmar, men det finns knep att njuta av gemenskap och långsamma måltider utan att bli sjuk. Här får du 7 konkreta knep för en frisk och god jul.

Att röra sig bland människor vars bakterier och infektioner du inte är van vid är ett av de vanligaste sätten att bli sjuk, tillsammans med mat som stått framme i värme en längre tid. Inte konstigt att förkylningar och magsjuka ofta kommer som ett brev på posten i samband med julfirande ihop med långväga familj och vänner.

Smitta sprids främst vid våra händer och när någon hostar. Därför är tvål och vatten när du varit ute bland folkmassor eller efter toalettbesök enkla tips för att hålla dig frisk – och andra. Delad glädje är sann glädje, men att låta dina bakterier följa med ner i godisskålen och vidare till andra är ju onödigt. Hygien- och hälsoföretaget Essity ger tipsen som kan hålla dig frisk i jul!

7 sätt att hålla dig frisk i jul

1. Tvätta händerna i minst 20 sekunder och torka dem ordentligt innan du lagar mat eller äter.

2. Undvik om möjligt att peta med fingrarna i maten.

3. Om du känner dig krasslig – låt någon annan laga maten.

4. Håll den kalla maten på julbordet under 8°. 

5. Håll den varma maten på julbordet minst 60 grader. Bakterierna växer till sig allra bäst mellan 20-40 grader, så en tumregel är att undvika att maten har en temperatur mellan 8° och 60°.

6. Ställ fram lite mat åt gången på julbordet och fyll på allt eftersom.

7. Var försiktig med att spara mat som stått framme till nästa dag.

 

Fakta och bild: Hygien- och hälsoföretaget Essity

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.