7 bra proteinkällor för veganer

7 bra proteinkällor för veganer

Protein är ett näringsämne vi behöver varje dag. Men protein behöver nödvändigtvis inte komma från djurriket. Här är sju bra proteinkällor för dig som är vegan eller bara vill dra ner på kött, ägg och mejeriprodukter.

7 bra proteinkällor för veganer:

1. Bönor
Hela, torkade, kokta bönor eller produkter så som bönpasta innehåller mycket protein. Så gott som alla bönor innehåller protein och är även fulla av fibrer. Beroende på bönsort kan du få cirka 15 till 60 gram protein per portion.

2. Fullkorn
Sädeskorn spelar många viktiga roller i kosten och en av dem är att ge protein. Till skillnad från raffinerade produkter så som vitt ris och blekt mjöl är fullkornet rikt på näringsämnen. En kopp kokt quinoa ger cirka 18 gram protein.

3. Hampafrön
Hampafrön är laddade med näringsämnen inklusive fibrer, hälsosamma omega-fettsyror, massor av vitaminer och mineraler, och ett mycket lättsmält växtbaserad protein.

4. Chiafrön
Liksom hampafrön, är det sydamerikanska chiafröet en stor proteinkälla samtidigt ger fibrer, omega-fetter och mer därtill. De är dessutom utmärkta för att hålla vätskebalansen eftersom de kan innehålla vätska upp till 12 gånger sin egen vikt. Varje matsked chiafrön är ungefär ett gram protein.

5. Ärtprotein
En relativt nykommen produkt på den isolerade proteinmarknaden är ärtprotein. En portion innehåller cirka 24 gram protein.

6. Nötter
Ett knaprigt mellanmål som fungerar lika bra som snacks är naturella nötter. En 30 grams portion med mandlar innehåller sex gram protein. De är mycket bra och mättande mellanmål för veganer eller vegetarianer.

7. Grönsaker
Groddar, rödbetor, broccoli och squash är några exempel på grönsaker som innehåller mellan ett till två gram protein per portion. Brysselkål och okra innehåller mer än 3 gram. Avocado (tekniskt sett en frukt) innehåller mer än fyra gram protein per portion.

Källa: NaturallySavvy.com

Text: Redaktionen

För veganska recept, besök bloggen By Derin!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.