Pizza är en av våra mest älskade maträtter oavsett ålder och ursprung, mycket eftersom den finns i så många varianter och smaksättningar. Här har vi laddat upp med sex smarriga pizzarecept för olika önskemål.
Många har en fördom om att pizza är något ohälsosamt, medan det egentligen inte är märkvärdigare än ”ugnsgrillat bröd med pålägg”. Och lagar du din egen kan du både bestämma vilken typ av botten och topping du vill ha.
6 smarriga pizzarecept
Broccolipizza
Ingredienser till 1 stor botten:
– 1 litet rivet broccolihuvud (ca 180 g)
– 1 ägg
– 4 dl riven ost
– 1 msk chiafrön (för extra crunchig botten)
– 0,5 tsk salt
Ingredienser fyllning (valfritt):
– riven eller hel mozarella
– rödlök
– strimlad kalkon
– körsbärstomater i skivor
– örtsalt
Gör så här:
1. Riv broccoli och blanda med ägg och riven ost i en bunke. Sätt ugnen på 200°.
2. Platta smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-20 minuter i mitten på ugnen tills den fått en gyllenbrun färg.
3. Lägg kalkon, riven ost, tomater, rödlök, övrigt du önskar.
4. Grädda ytterligare 5-15 min.
5. Servera med en grönsallad och njut!
Minipizza med prosciutto crudo
Pizzadeg
- 1/2 jäst
- 2 1/2 dl fingervarmt vatten
- 1 msk olivolja
- 1 tsk honung
- 1 tsk salt
- 7-8 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl
Topping
- 1 gul lök
- 1 msk olivolja
- 1 burk finkrossade tomater
- 1/2 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1 tsk tsk torkad eller färsk oregano
- 1 1/2 dl Linser
- 2 förpackning Mozzarella
- 1 förpackning Prosciutto
- några blad ruccola
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olivolja, honung och salt och rör om tills jästen löst sig.
- Blanda i vetemjölet lite i taget men spara ungefär 1/2 deciliter till utbakningen.
- Knåda ihop till en smidig deg, gärna med degkrokarna på en elvisp. Låt degen jäsa under en bakduk i ungefär 30 minuter.
- Hacka löken fint och stek den mjuk och genomskinlig i olivolja.
- Häll på tomater, krydda med socker, salt och oregano och rör om ordentligt. Låt såsen puttra i cirka 20 minuter.
- Skölj linserna i kallt vatten och blanda ner dem i tomatsåsen.
- Låt såsen puttra i ytterligare 5 minuter. Ställ av och låt den svalna.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vält upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 8-10 delar.
- Kavla ut varje del till en liten pizzabotten
- Lägg pizzorna på bakpappersklädda plåtar.
- Lägg på en klick tomatsås på varje pizza och bred ut den men lämna cirka 1 – 2 centimeter deg runt om kanten.
- Riv mozzarella på rivjärn eller skär den tunt och lägg ut över tomatsåsen.
- Grädda pizzorna, en plåt i taget i cirka 10 minuter.
- Dekorera de färdiga pizzorna med prosciutto och ruccola.
Minipizza med äpple och camembert
Ingredienser för ca 4 st:
Pizzadeg
– 190 g vetemjöl
– 1 msk bakpulver
– ½ tsk salt
– 1 ¼ dl vatten
– 2 msk olivolja
Topping
– 2 äpplen, tunt skivade
– 100 g camembert
– flytande honung
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Skär äpplena i tunna skivor.
3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt vatten och olja och rör ihop till en deg.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den i några minuter.
6. Kavla ut degen till 4 rundlar som är cirka 8 cm i diameter.
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och fördelar äppelskivorna och osten oavnpå, ringa lite honung över och grädda pizzorna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
Foto och recept från tidningen Hembakat.
Tortilliapizza med ägg
Använd exempelvis knäckebröd eller tortillabröd som botten. Bred på tomatsås, valfria grönsaker, ägg, riven ost, kryddor och baka av i ugnen på 250° i ca 10-15 minuter. Toppa gärna med avokado och bladspenat.
Blomkålspizza
Utgå från samma recept som med broccoli, men med blomkål istället. På med förslagsvis tomatsås, strimlad kalkon, bladspenat, skivade champinjoner, riven ost och oregano.
Vattenmelonpizza
Ingredienser:
– 1 vattenmelon
– valfri garnering, exempelvis blåbär och kokoschips, banan och granatäpple, hallon och cashewnötter, pistagenötter och smält mörk choklad
Gör så här:
1. Dela vattenmelonen i lämpliga ”pizza slices”.
2. Fördela bär, frukt, nötter, kokoschips eller vad du önskar på din vattenmelonpizza.
3. Avsluta med att ringla mörk choklad över. Ät och njut!
Recept och foto: Hanna Sundell.
Följ gärna Hanna´s kitchen på Facebook och instagram @hannas.kitchen.