Om det är något gemensamt mål som vi alla strävar mot så är det att bli lycklig. Men hur går man till väga för att nå Den Stora Lyckan egentligen? Finns den ens? Här finns sex lyckotips som du kan ha med dig som en motiverande faktor på livets krokiga resa.
Träning ger dig långvariga lyckonivåer.
Förhoppningsvis har du upplevt hur endorfinerna studsar i kroppen efter ett hårt och lyckat träningspass. Om du konditionstränar regelbundet kan du uppnå lika goda effekter som antidepressiva mediciner! Med svett och träningsvärk som betydligt trevligare bieffekter, förstås.
Du kan köpa lycka.
Till viss del kan lycka köpas för pengar. Tänk bara på hur glad du blev av din senaste resa? Och utan pengar – ingen resa. Så är det bara. Forskning visar att investeringar i upplevelser ger mer lycka än vad materiella ting gör. Så satsa på en upplevelsepresent nästa gång någon fyller år! Du blir också lyckliga av att ge pengar till välgörenhet.
Lycka är inte genetiskt.
Somliga människor verkar ha bättre förutsättningar än andra för att vara lyckliga. Men har du tänkt på att de kanske ”lärt sig” optimism, precis som allt annat i livet vi lär oss.
Lycka bygger på inre förutsättningar.
Jobb, förhållanden och vänner. Det är mycket här i världen du inte kan styra över med järnhand. Mycket kan hända. Det påstås att endast 10 procent av din lycka baseras på yttre förutsättningar du inte kan påverka. Återstående 90 procent baseras på hur du hanterar världen omkring dig. Så kom ihåg att ha rätt inställning!
Du blir inte lycklig bara för att du nått målet.
Du kanske tänker så här: ”När jag har gjort det här kommer jag bli lycklig”. Visst, det blir du och lyckoruset blir ett faktum. Dock är våra hjärnorna lite dumma på så vis att vi genast börjar leta efter nya mål att sträva mot.
Du får må dåligt ibland.
Att vara lycklig innebär inte att negativa saker aldrig händer. Det viktiga är i stället hur vi hanterar motgångar. Känn in varför du mår dåligt och analysera hur du kan vända det till en framtida seger.
Stress kan ge lyckorus.
Det finns olika typer av stress, men en viss nivå av stresshormoner kan faktiskt förbättra dina sinnen och öka din medvetenhet. Det viktiga här är återigen din inställning – drar du fördel av stressen eller går du in i väggen?