6 fördelar med trendig terränglöpning

6 fördelar med trendig terränglöpning

Löpning är en alldeles utmärkt träningsform, bland annat för att förbättra konditionen, stärka skelett och leder. Dessutom är den lätt att variera. Om du känner att du tröttnat på att springa på asfalt/löpband eller helt enkelt vill variera träningen – testa trendig terränglöpning som vår bloggande PT Lisa tar upp sex fördelarna med här.

6 fördelar med terränglöpning

1. Muskler och senor får jobba med olika belastningar.

2. Sliter inte så mycket på kroppen eftersom underlaget är mjukare än asfalt.

3. Du stärker både fötter och vader genom att springa på ett varierande underlag.

4. Du får större mentala avkoppling. 

5. Det är en upplevelse att springa i vacker natur.

6. Ditt avstamp förbättras när anklarna får större rörelseväg.

Terränglöpning innebär att du springer på mindre stigar, över ängar eller i helt obanad terräng. Eftersom underlaget ofta är mjukt och varierat får muskler och senor jobba med olika belastningar samtidigt som det inte sliter så mycket på kroppen, till skillnad från den mer monotona löpningen på asfalt. Dessutom stärker du både fötter och vader genom att springa på ett varierande underlag och ditt avstamp förbättras när anklarna får större rörelseväg; exempelvis när fötterna sjunker ner i mjuk mark eller högt gräs.

Som bonus är det dessutom ofta en helt annan upplevelse att springa off road i naturen än längs en trottoar. Den mentala avkopplingen och tillfredsställelsen blir ofta större via terränglöpning, mycket tack vare att du kommer ut i frisk luft, sol och vacker natur.

Text och foton: Lisa Johansson, personlig tränare och bloggare som du kan följa här på SportHälsa.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.