6 fördelar med att äta vegetariskt

6 fördelar med att äta vegetariskt

Vegetariska produkter tar allt mer plats på hyllorna i våra matbutiker, vilket är ett gott tecken på att många redan är medvetna om att det är bra. Vet du? Vilka fördelarna är med att välja vegetariskt? Här ger vi dig 6 positiva anledningar till mer grönt på tallriken.

Notis: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Simple Feast

Den positiva vegetariska trenden verkar vara är här för att stanna. Restauranger och caféer breddar sina menyer med både vegetariska och veganska alternativ eftersom efterfrågan hos oss konsumenter blivit större. Många har alltså redan gjort valet att övergå till en helt vegetarisk kost, medan andra inför någon eller några dagar i veckan med vegetariska måltider. Vi är alltså på rätt väg, men vill gärna sprida mer kunskap till dem som inte vet bakgrunden. Varför bör vi få in mer vegetarisk kost i vår vardag och vad blir egentligen bieffekterna av att vi tror att kött är så nödvändigt för oss?

Oftast är orsaken till att många väljer bort vegetarisk kost just brist på kunskap. Osäkerhet och rädsla att vegetariska produkter inte innehåller tillräckligt med näringsämnen som vår kropp behöver. Men ärtor, bönor och linser ger dig en lagom mängd med protein, lite fett och mycket fibrer som gör gott för din kropp. Detta till skillnad från kött och andra animaliska produkter som ofta innehåller mycket protein och fett, men alldeles för lite fibrer. Det går alltså alldeles utmärkt att byta ut den där köttbiten mot en lingsgryta eller något annat gott vegetariskt alternativ. Och det bästa av allt är att det är bättre för dig på många sätt! Här listar vi några av många fördelar med att äta mer grönt.

6 föredelar med att äta vegetariskt

1. Bra för hälsan

Att övergå till att äta mer vegetariskt eller att bli vegetarian på heltid har många hälsovinster. Enligt livsmedelsverket löper vegetarianer mindre risk för att drabbas av välfärdssjukdomar så som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer. Vi vet även att åldersdiabetes, njursten och fetma har ett samband med den kosten vi äter idag, däribland stora köttmängder.

2. Näringsämnen

Du har säkert hört: ”du måste äta kött och fisk för att få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver”. Det är faktiskt en myt och det går alldeles utmärkt att hitta vegetariska alternativ med samma fullgoda näringsinnehåll. Om det känns svårt att veta vad olika produkter innehåller, ta en titt på Livsmedelsverkets hemsida för att få tips vilka råvaror som innehåller vilka näringsämnen.

3. Grönt är billigare

Du gör inte bara djuren, miljön och kroppen glad genom att äta mer grönt utan också plånboken. Kött är oftast en dyr råvara och du kan spara mycket pengar genom att äta mer vegetariskt. Välj gärna grönsaker, rotfrukter och baljväxter som en bas i din matlagning för att komma billigare undan.

4. Bättre för miljön

Du gör en stor insats för miljön genom att äta mer vegetariskt. I köttindustrin krävs det stora ytor för att ge utrymme för alla djur och köttmarknaden generear stora mängder kväveutsläpp som i sin tur leder till övergödning av våra hav och sjöar.

5. Inga djur skadas 

Vi i Sverige har ett bra djurskydd, men trots detta förekommer det problem även här. Rapporter har visat att djur ibland utsätts för slag, sparkar och elstötar i samband med slakt. En extra stark anledning till att äta vegetariskt.

6. Den goda smaken 

Förutom att det är bättre för din hälsa, miljön och djuren att äta vegetariskt så är det ju också fantastiskt gott! Börja med att byta kött och fisk någon eller några dagar i veckan och ersätt de istället med vegetarisk kost. Även utbudet av kokböcker med vegetarisk kost har ökat och internet är som ett hav med inspiration och recept!

Och vackert! Alla glada färger blir som en tavla. Nästan synd att äta upp..

Sugen på inspirerande middag – klar på ett ögonblick?👩🏽‍🍳 🌿

Fräscha vegetariska och veganska måltider som inspirerar och gör gott. Bäst av allt? Middagen har du klar på ett ögonblick. Välj en bättre matkasse och upplev skillnaden.

Beställ din gröna matkasse från Simple Feast idag! Få upp till 600kr rabatt och fri frakt idag med koden MUMS på din första beställning.

Text: Martina Norling

Foton: Anna Lissjanis

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika träningsanläggningar, tips på häsloinriktade restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide!

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.  

 

6 fördelar med att äta vegetariskt
Skriv ut Pin
5 från 2 röster

6 fördelar med att äta vegetariskt

Tag därför vegetariskt, ekologiskt, fördelar med att äta vegetariskt, fördelar med vegetariskt, fördelar vegetarian, fördelar vegetariskt, hälsa vegetariskt, positivt vegetarian, varför ekologiskt, varför vegetariskt, vegetariskt
Specialkost Vegetariskt
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg