5 vanliga missar vid knäböj

5 vanliga missar vid knäböj

Vill du bli bättre på din knäböj och förstå varför dina knän kollapsar inåt eller varför du går upp på tårna om du försöker gå ”ass to the grass” Kolla då in dessa små tips jag ger dig som du kan tänka på nästa gång du gör din knäböj. Detta för att du ska bli bättre, starkare och framförallt hålla dig skadefri.

Faller framåt

Det absolut vanligaste misstaget när man knäböjer är att bröstet faller framåt i en “good morning”. Här är det nog dina fotleder, höft och bröstrygg som kan vara problemet. Du är helt enkelt för stel och orörlig och kan inte komma in i rätt position och tippar då framåt. Tänk istället att du ska lyfta stången den kortaste lyftvägen, alltså vara nära lodlinjen. Måttet på hur djupt du ska gå är att hålla koll på att böjvecket i höften ska vara under högsta punkten på ditt knä. Kan du inte hålla rätt position i en klassisk knäböj med vikten på axlarna rekommenderar jag dig att starta med en frontböj, som förvisso är mer utmanande, men när du kan den kan du också göra en vanlig knäböj korrekt.

 

Dina knän kollapsar inåt

Det är vanligt att knäna kollapsar inåt när du är på väg upp i en knäböj. Detta sätter dina knän i en farlig position, här ökar din skaderisk avsevärt. Detta beror främst på att du har svagheter i höften och på de muskler som har i uppgift att hålla dina ben ifrån varandra. Detta kan du träna upp genom att använda ett gummiband runt dina knän när du lyfter, vilket gör att du måste hålla ut knänas position och på det viset träna dem, eller genom att du sänker din vikt och är noggrann i tekniken håller koll på knäna och trycker ut dem medvetet, se till att de håller samma linje som dina knän.

 

Du måste gå upp på dina tår

Måste du upp på tårna i din knäböj? Ja då har du helt enkelt dålig rörlighet i dina fotleder och i din höft. Du behöver träna upp rörligheten i dessa delar, men för att underlätta din knäböj tills du tränat upp dig kan du sätta tex. viktskivor som upphöjningar under hälarna för stabilitet. Då kommer du djupare ner i din knäböj och behöver inte stå och vingla på dina tår vilket är inte är bra.

 

Du tar för tung vikt!

Nu är jag här och pekar finger igen! Ta inte för hög vikt! Det är väldigt vanligt att vi gör det. Vi vill ju vara bäst redan från dag ett eller hur? Men bäst blir man inte genom att lyfta det tyngsta man kan innan man kan tekniken. Jag kan inte tjata för mycket på hur viktigt det är att lära sig rätt teknik, speciellt när du är nybörjare. ”Det är lättare att lära sig rätt från början än att lära sig rätt när man kan fel.” Ditt första fokus bör alltid vara rätt teknik, ditt andra fokus vikten.

 

Du har fel skor

Du har dämpande skor, tex. löparskor när du lyfter. Dämpningen är gjord för att ta upp stötar från löpningen. När du knäböjer tungt med löparskor riskerar du att få microsprickor i fot- och knäleder. Dämpningen i skorna tar också upp en del av kraften som du vill använda till att lyfta stången med. Om du har mjuka skor på dig eller en slapp rygg så kommer det dämpa den kraft som du vill ha in i stången. Ta hellre av dig barfota än att lyfta i löparskor. Bästa skorna för ändamålet är så kallade tyngdlyftarskor som ger en väldigt stabil grund med en klack i hälen. Klacken hjälper dig så du inte behöver vara lika flexibel för att komma ner djupt och ger stora fördelar när du ska lyfta din vikt.

 

 

Lyft med hjärnan och lyft säkert. /Redaktionen

 

sites/default/files/crossfit-534615_1920.jpg

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras