5 tips – så håller du formen i midsommar

5 tips – så håller du formen i midsommar

Under midsommarhelgen dukas det upp med massor av härlig mat och dryck. Men det är inte lika härligt efteråt om byxorna stramar och vågen visar plus. Här är fem enkla tips som gör att du håller vikten i helgen.

Drick måttligt med alkohol. Efter fett är alkohol det kaloritätaste vi har på midsommarbordet. Grundregeln är att ju högre alkoholhalt desto fler kalorier. Alkohol innehåller inte bara en hel del tomma kalorier, den ökar även aptiten samtidigt som den motverkar förbränningen. Kroppen förbränner ingenting av det du ätit förrän all alkohol är förbränd vilket i sin tur innebär att fettförbränningen minskar och fettet lagras. Läs mer: Så mycket kalorier dricker du i midsommar.

Ät långsamt. Undvik att kasta i dig maten. Genom att äta långsamt hinner du känna mättnadskänslan bättre. Ta dig tid till att njuta av midsommarmaten och smakerna, lägg ner kniv och gaffel med jämna mellanrum.

Grunda med sallad. Starta gärna måltiderna med sallad, det ökar mättnadskänslan och gör att du inte äter för mycket av det andra. Sallad håller även blodsockret stabilt och kan därmed göra att du inte blir lika sötsugen.

Hoppa kolhydratsbovarna. Ät mindre av, eller hoppa över kolhydraterna som finns i bland annat bröd, knäckebröd, pajdeg och jordgubbstårta. Kolhydrater omvandlas till socker oavsett om de kommer från läsk, bröd eller tårta. Dock går det olika snabbt beroende på vilken kolhydrat man har ätit.

Dansa runt midsommarstången. Ta tillfället i akt att röra på dig mellan varven. Dansa runt stången, lek med barnen och var med i femkampen! Promenera gärna mellan måltiderna även om det bara är 10 – 15 minuter.

 

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.