Ett skadat knä ser vi snabbt och kan ta hand om, men problemen på insidan – svårare. Här listar vi några vanliga tecken på psykisk ohälsa du bör känna till om du eller någon i din närhet mår dåligt.
Det första du tänker på för att må bättre är kanske att träna och äta bra, medan psykisk ohälsa kan vara lätt att missa. Checka av listan med tecken som gör stor skillnad att känna till och behandla, om du eller någon i din närhet verkar vara drabbad.
5 viktiga tecken på psykisk ohälsa
1. Oro
Det kan vara normalt om du då och då känner dig extra änglsig eller upplever mer ångest än vanligt, speciellt om du befinner dig i en situation i livet som gör dig nervös av någon anledning..
En del upplever dock dessa känslor mer eller mindre konstant, ofta utan att själva komma på en anledning till oron. Det kan även ta sig till uttryck rent fysiskt, som att du får svårt att andas eller hjärtklappning.
Anledningen är att kroppen uppfattar att du är utsatt för fara, trots att den inte existerar i verkligheten. Därför aktiveras flera reaktioner i kroppen, vars syfte är att hjälp dig att undfly ”faran”.
2. Fysiska besvär
Det är också vanligt att psykisk ohälsa förväxlas med fysiska sjukdomar. Mångts som drabbas märker detta främst genom fysisks besvär, till exempel att de har ont i magen, drabbas av huvudvärk, eller att aptiten förändras.
3. Nedstämdhet
De flesta går igenom perioder i livet då man känner sig mer nere än normalt. Det behöver inte bero på psykisk hälsa, utan kan vara en naturlig reaktion om du går igenom extra svåra händelser.
Men om du upplever att du är ovanligt nedstämd utan anledning, att det inte förbättras och att din vardag påverkas i hög grad kan det vara tecken på att du behöver professionell hjälp.
4. Trötthet
Känner du dig ständigt trött trots att du att du får tillräckligt mycket sömn? Det kan gibetvis bero på en mängd faktorer, som näringsbrist och sjukdomar. Därför är det viktigt att du uppsöker en läkare för att utesluta det.
Hittar ni ingen uppenbar anledning till sina besvär kan även det vara tecken på psykisk ohälsa. Exempelvis utmattningssyndrom kännetäcknas snarare av en mental trötthet än fysisk.
5. Sömnstörningar
Att din sömnkvalitet- och kvantitet till viss del varierar är naturligt. Det kan exempelvis bero på dina hormoner, om du har en ny snarkande partner bredvid dig i sängen eller är nervös för en presentation på jobbet.
Har du däremot plötsligt börjat få svårt att somna, vaknar mitt i natten och har problem att somna om? Då kan det vara värt att ta dina förändrade sömnvanor på allvar.
För att fungera både fysiskt och psykiskt behöver vuxna i snitt mellan 6 och 9 timmars sömn per natt. Om du drabbas av sömnstörningar en längre period utan att veta varför kan det vara ett tecken på psykisk ohälsa, och därför bör du vända dig till exempelvis din vårdcentral för att få hjälp.