5 starka skäl varför du ska träna utomhus i vinter

vinterlöpning

Att träna utomhus kan inte bara minska spridningen av corona, utan även ge dig många andra hälsofördelar. Här berättar vi om varför du bör fortsätta träna utomhus i vinter, trots att dagarna blir kallare och mörkare. Dessutom med tips på produkterna som gör träningen roligare, säkrare och effektivare.

Kryper du hellre in i gymmet istället för att träna utomhus i vinter? Inte så konstigt, även om vi lever i en pandemi. Ändå vet vi sedan länge att du kan få ännu fler hälsofördelar om du förlägger din träning ute i naturen.

Men hur ska vi alla som vi vill gå till väga för att träna utomhus i vinter? När temperaturen blir kallare, dagarna mörkare och vägarna hala? Det finns som tur är gott om knep och prylar som kan hjälpa dig att behålla träningsmotivationen och samtidigt göra den både säker och effektiv. Först tänker vi berätta varför du borde fortsätta träna utomhus under vintern.

5 starka skäl varför du ska träna utomhus i vinter

1. Dagsljus

Många mår dåligt av det ständiga mörkret under vintern, vilket inte är så konstigt. Att aldrig se dagsljus leder till exempel till att produktionen av melatonin störs eftersom den bland annat utgår från hur ljust det är för att avgöra när det är läge att vara vaken och när du bör sova.

Detta kan orsaka en försämrad psykisk hälsa och göra att du känner dig ständigt trött under vinterhalvåret. Men i de allra flesta delarna av Sverige är det trots allt ljust en kort tid om dagen, även om det inte alltid känns så. Har du möjligheten att förlägga utomhusträningen till den perioden slår du två flugor i en smäll.

2. Bättre mental hälsa

Vi alla vet såklart att kroppen mår bra av träning, och vid det här laget är de flesta medvetna om att den mentala hälsan också gynnas av fysisk aktivitet. Den här effekten blir dock ännu större om du tränar ute. Det visar inte minst den här studien, där deltagarna som tränade utomhus mådde bättre både fysiskt och psykiskt av att träna utomhus.

3. Gratis

Känns plånboken lite för tunn för att lägga pengar på ett gymkort? Strunta i det då. Du kan få precis lika bra träning utomhus utan att lägga en enda spänn på det – och som vi nämnde i punkten ovan kan du få ännu fler positiva effekter. Att springa, använda utegym eller vilken träningsform du nu föredrar att göra utomhus kan därmed även gynna ekonomin på sikt.

4. Variation

Tror du att de enda alternativen när du tränar ute är löpning och utegymmet? Ja, det är såklart fantastiska sätt att träna på – men i längden kanske du vill ha mer variation. Det är minst lika lätt att få ute som när du tränar på gym. Det är bara att ge dig ut och använda stenar, stockar eller vad du nu hittar som redskap.

Det kommer i slutändan göra dig ännu starkare än om du lyfter utrustning som är speciellt utformade för att träna med. Att lyfta en tung sten kommer till exempel kräva att du använder hela kroppen och får ett riktigt bra grepp eftersom den inte har ett särskilt handtag utformat för att förenkla lyftet.

5. Corona-vänligt

Sist men inte minst är det en bra idé att flytta ut din träning för att minska risken för smittspridning av Corona i rådande tider. Med tanke på alla fördelarna ovan känns det självklart att göra åtminstone en del av passen ute i naturen.

Och nej, varken mörkret, kylan eller halkan behöver hindra dig – så länge du är smart och köper några väl valda produkter. Fortsätt läsa för att få veta vilka de här är, och hur de kan hjälpa dig att göra träningen säker, kul och effektiv.

6 smarta prylar för din vinterträning

Nu vet du varför du borde träna ute året runt – här tipsar vi om produkterna som kan göra passen roligare, effektivare och säkrare.

BestGrip Bestgrip 3000

Det blir snart isigt och halt ute, där dina vanliga löparskor kanske inte längre är det säkraste alternativet när du är ute och springer. Det betyder dock inte att du behöver köpa ett par helt nya (troligtvis dyra) skor för att slippa halka.

BestGrip 3000 är en smart produkt du kan använda för att vintersäkra dina vanliga löparskor med dubbar. Du skruvar helt enkelt på dem när du har behov av dem, och kan sedan snabbt ta av dem när temperaturen höjs. Kolla själv in hur enkelt det är att ta på och av på dem på videon nedan!

Klicka här för att köpa produkten.


Polar Vantage v2

För att få resultat av din träning räcker det inte att alltid träna så hårt du kan – oavsett vad klyschor som ”go hard or go home” säger. Det handlar istället om att träna smart, ta i när det behövs och återhämta dig emellanåt. Det har Polar förstått nu när de lanserar den nya flaggskeppsprodukten Polar Vantage V2.

Den är framtagen tillsammans med professionella racerföraren Valtteri Bottas. Oavsett vilken idrott du ägnar dig åt kan klockan hjälpa dig att inte bara optimera din träning, utan också bland annat sömn och återhämtning. Resultatet? Du kommer prestera på topp – och sannolikt ha roligare under tiden.

Klicka här för att köpa produkten.


Reflektions sprayer från Albedo100

När du tränar ute i mörkret utsätter du dig samtidigt för en stor risk, inte minst när du vistas ute i trafiken. För en cyklist eller bilförare kan det nämligen vara omöjligt att se dig på ett säkert håll. Det finns som tur är en smidig och enkel lösning på problemet, och det kallas: Albedo100.

Det är olika typer av sprayer och produkter som du snabbt och enkelt kan applicera på till exempel benen, armarna, skorna och andra delar av kroppen och kläderna som är i rörelse när du är ute. På så sätt kan du använda både dina favoritkläder- och skor, samtidigt som du lyser upp i mörkret.

Det är dock viktigt att tänka på att du alltid bör vara försiktig, när du är ute i trafiken när det är mörkt, oavsett hur mycket reflexer du använder. Albedo100-produkterna finns att köpa via internet, välsorterade sport butiker samt Clas Ohlson.

Klicka här för att köpa produkten.


Vintertights från Fusion 

De är varma, bekväma och snygga – med andra ord är dessa tights från Fusion i unisex-modelldin perfekta partner inför vinterns uteträning.  Med bland annat elastisk fleece på insidan, fickor där du kan förvara telefonen, energiprodukterna eller nycklarna, hög andningsförmåga och en vind/vattenavvisande förmåga är de ett perfekt alternativ till vinterns löprundor. Lägg där till reflexdetaljer för ökad synlighet i vinterns mörker.

För dig som är noggrann med att dina kläder ska tillverkas under  goda förhållanden kan det vara bra att veta att Fusion har full produktion i Europa och en Oeko Tex-certifiering. Det betyder bland annat att du kan känna dig trygg med att deras produkter inte tillverkas under ofta slavlika förhållanden i Asien.

Klicka här för att köpa produkten.


Värmesulor från Bucken

Trött på att frysa om fötterna? De här trådlösa värmesulorna från Bucken kommer vara din bästa vän den här vintern. Med hjälp av en fjärrkontroll aktiverar du enkelt sulorna, som genererar värme i hela åtta timmar per laddning. De är också lätta att anpassa
eftersom du enkelt kan klippa dem till rätt storlek.

Oavsett om du har pjäxor, löparskor eller vanliga kängor på fötterna så kan du ha nytta av Buckens värmesulor. De är vattenresistenta, diskreta och har inte några störande sladdar. De är dessutom mjuka och har en dämpande effekt.

Klicka här för att köpa produkten


Medisox kompressionsstrumpor

Strumpor kan ha betydligt fler fördelar än att bara hålla fötterna varma och torra i vinter, speciellt för dig som tränar mycket och vill prestera på topp. Medisox kompressionsstrumpor kan till exempel hjälpa dig att få mer kraft och uthållighet, tack vare det graderade trycket som ger en ökad blodgenomströmning.

Är du rädd att snubbla när du rör dig på ojämn terräng i mörkret? Skulle olyckan vara framme och du skulle stuka fotleden kan faktiskt de här strumporna skynda på läkningen och minska svullnaden.

Det finns dessutom en typ av strumpa för alla. Föredrar du att vandra och ta långa promenader? Då bör du definitivt kolla in modellen Hiking, som du kan köpa här. Föredrar du andra träningsformer eller vill använda dem till vardags? Sport är troligtvis rätt val för dig, och de kan du köpa här.


 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.